Egy kis tálban keverj össze 5 g cukrot, az élesztőt és a langyos tejet. Hagyd állni pár percig, amíg buborékok keletkeznek.
Egy másik tálban habosítsd fel a vajat és a 3 tojássárgáját. Add hozzá a lisztet, a maradék 10 g cukrot és a sót, majd keverd jól össze. Ehhez a keverékhez add hozzá a kovászt és gyúrd jól össze. Hagyd a tésztát pihenni 30-45 percig, hogy keljen.
A megkelt tésztából formázz körülbelül egy méter hosszú hengert. Tekerd fel a henger alakú formára és a végét hajtsd be. A henger alakú formát kenj be vajjal, és hagyd a tésztát további 15 percig kelni.
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra és süsd a kürtőskalácsot 20-25 percig. Sütés közben fordítsd meg kétszer, és egyszer még kenj rá vajat.
Amint kiszedted a kürtőskalácsot a sütőből, kenj rá vajat, majd forgasd meg a cukor, fahéj és vaníliás cukor keverékében.