Go Back
+ servings
Szeletelt Tiroli almás rétes porcukorral meghintve és egy gombóc vaníliafagylalttal tálalva.

Tiroli almás rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Tiroli almás rétes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Osztrák
Mennyiség 8 főre
Kalória 740 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • 5 dkg liszttel gyúrjuk össze a vajat, majd kocka alakúra formáljuk, és hidegre tesszük.
  • A maradék liszttel és a levágott vajdarabokkal tojással, sóval, ecetes vízzel keményebb rétestésztát készítünk.
  • Fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, a vajkockát a közepére helyezve, a tésztába csomagoljuk. Nyújtófával megveregetjük az egyenletes elosztás érdekében.
  • Háromszor összehajtogatjuk, fél óráig hidegen pihentetjük, majd még kétszer összehajtogatjuk és legalább 1 órára hidegre tesszük.
  • Töltelék készítése:A cukrot a tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a diót, mazsolát, fahéjat, reszelt citromhéjat és a reszelt almát.
  • A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a cukros keverékhez.
  • A vajastésztát kb. 1/2 cm vastagra, téglaalakúra nyújtjuk ki. A közepére helyezzük a tölteléket, és a tésztát egymásra hajtjuk.
  • Tojással megkenjük, és 1 cm széles tésztaszalaggal kígyóalakban díszítjük.
  • A rétest olajozott tepsibe helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal és tojással.
  • Először 190°C-on sütjük 10 percig, majd 160°C-on további 35-40 percig, amíg szépen meg nem barnul.
  • A rétest melegen vagy hidegen, porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Tiroli almás rétes-hez!

Tápérték

Kalória: 740kcalSzénhidrát: 69gFehérje: 11gZsír: 49gTelített zsír: 22gTöbbszörösen telítetlen zsír: 14gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 1gKoleszterin: 166mgNátrium: 512mgKálium: 290mgÉlelmi rost: 5gCukor: 31gVitamin A: 1091IUVitamin C: 4mgKalcium: 64mgVas: 3mg
Keyword alma, citromhéj, Cukor, dió, Ecet, Fahéj, Liszt, Mazsola, Osztrák desszert, Rétestészta, Tészta hajtogatás, Tiroli almás rétes, Tojásfehérje, Tojássárgája, Vaj, Vajas tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!