5 dkg liszttel gyúrjuk össze a vajat, majd kocka alakúra formáljuk, és hidegre tesszük.
A maradék liszttel és a levágott vajdarabokkal tojással, sóval, ecetes vízzel keményebb rétestésztát készítünk.
Fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, a vajkockát a közepére helyezve, a tésztába csomagoljuk. Nyújtófával megveregetjük az egyenletes elosztás érdekében.
Háromszor összehajtogatjuk, fél óráig hidegen pihentetjük, majd még kétszer összehajtogatjuk és legalább 1 órára hidegre tesszük.
Töltelék készítése:A cukrot a tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a diót, mazsolát, fahéjat, reszelt citromhéjat és a reszelt almát.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a cukros keverékhez.
A vajastésztát kb. 1/2 cm vastagra, téglaalakúra nyújtjuk ki. A közepére helyezzük a tölteléket, és a tésztát egymásra hajtjuk.
Tojással megkenjük, és 1 cm széles tésztaszalaggal kígyóalakban díszítjük.
A rétest olajozott tepsibe helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal és tojással.
Először 190°C-on sütjük 10 percig, majd 160°C-on további 35-40 percig, amíg szépen meg nem barnul.
A rétest melegen vagy hidegen, porcukorral meghintve tálaljuk.