Ha szárított gombából készíti a kulajdát, áztassa a gombát meleg vízben legalább 20 percig. Ezután szűrje le, és vágja apró kockákra.
Ha friss gombát használ, tisztítsa meg, majd vágja apró kockákra.
Hámozza meg a burgonyát, majd vágja apró kockákra.
Egy nagy serpenyőben olvassza fel a vajat, majd adjon hozzá gombát, és párolja, amíg megpuhul. (A friss gomba kicsit nedvet ereszt ki, mielőtt színe barnára változik.)
Adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze, és pirítsuk egy kicsit.
Öntsük fel a gombát azzal az alaplével, amelyben a szárított gomba áztatta, majd adjuk hozzá a burgonyát, a köményt, a babérlevelet és az egész új fűszert. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Főzzük legalább 25 percig, amíg a burgonya megpuhul.
Keverjük össze a habtejfölt a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a kulajdához, és főzzük még 5-10 percig.
Ha szükséges, ízesítsük cukorral, ecettel, sóval és borssal.
Tálaljuk a kulajdát apróra vágott tojásfehérjével és kaporral.