A füstölt szalonnát apró kockákra, a sonkát pedig csíkokra vagy szintén kockákra vágjuk, és egy nagyobb fazékban megpirítjuk.
A pirított szalonnához és sonkához adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre dínszteljük.
Ezt követően kerülnek a fazékba a zöldségek: a sárgarépa, fehérrépa és karalábé kivéve a krumplit, amiket előzőleg karikára vagy kockákra vágtunk.
Az együtt párolódó zöldségeket megszórjuk fűszerpaprikával, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk 3-4 babérlevelet. Ekkor kezdjük el főzni a levest.
A húsgombóchoz felverünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a darálthússal. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a massza felvesz, hogy formázható legyen.
Amint a zöldségek félpuhára főttek, belerakjuk a kockákra vágott krumplit és a húsgombócokat. Főzzük addig, amíg minden összetevő teljesen puha és a gombócok is jól átsültek.
Tálaláskor a levest melegen kínáljuk kenyérrel és igény szerint tejföllel.