Tejföl
Tejtermékek

Tejföl

Tejföl mint konyhai tejtermék alapanyag leírás. Fehér színű, kellemesen aromás, savanyú ízű tejtermék, melyet homogénezett tejből készítenek, baktériumkultúrával történő savanyítással. Régen úgy készítették a tejfölt, hogy a friss, házi tejet állni hagyták (megalvasztották), majd lefölözték. Innen a név eredete: tej-föl. Zsírtartalma változó, 10-20 % közötti. A magyar konyhában különösen fontos szerepet tölt be a tejföl: …

Narancs
Gyümölcsök

Narancs

Narancs (Citrus sinensis) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás. Származás A legismertebb narancs alapfajták Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai révén került Európába, először a görögökhöz, azután a rómaiakhoz, majd a szicíliaiak és a spanyolok kezdték meg termesztését. A legnagyobb Európai termesztő országok mind a mai napig az előbb említett Spanyolország és Görögország. Jellemzés …

Mák
Fűszerek

Mák

Mák (Papaver somniferum) mint konyhai fűszer alapanyag leírás. Származás Származási helyének Közép-Ázsia jelölhető meg, innen terjedt el. Mára a világ minden pontján megtalálható és termeszthető mák. Története egészen Kr.e. 4000-ig nyúlik vissza, amikor már a sumérok rajzaikon ábrázolták a mákot. A képek földöntúli boldogságot sugallnak, ami azt jelentheti, hogy az ópiumot (a mák egy lehetséges …

Szilva
Gyümölcsök

Szilva

Szilva (Prunus domestica) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás. Származás Már i.e. 3500 táján termesztették a szilva különböző fajtáit. Vergilius és Plinius is többször megemlíti munkáiban. Őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, illetve Közép-Európáig terjed. Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs. Rendkívüli igénytelenségénél fogva a legváltozatosabb talaj- és éghajlati viszonyok között is megél. Jellemzés A szilvának igen sokféle színe lehet: …