Házi készítésű Raffaello golyók kókuszreszelékbe forgatva, bonbonpapírban tálalva, fa felületen elhelyezve. Raffaello

Raffaello

Bonbon Desszertgolyó

Házi Raffaello recept – Kókuszos desszert mandulás meglepetéssel

Raffaello recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Ha szereted az édes, mégis könnyed finomságokat, akkor ez a házi Raffaello recept neked szól! A kókuszos desszert belsejében ropogós mandula bújik meg, a külsejét pedig selymes kókuszreszelék borítja. Ez a sütés nélküli édesség nemcsak gyorsan elkészül, hanem elegáns vendégváró is egyben – tökéletes választás ünnepekre, ajándékba vagy egy hétköznapi desszert pillanatra.

Házi készítésű Raffaello golyók kókuszreszelékbe forgatva, bonbonpapírban tálalva, fa felületen elhelyezve.

Raffaello

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Raffaello.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 25 minutes
Sütés/Főzés 5 minutes
Összesen 30 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 632 kcal

Hozzávalók
  

A golyókhoz:

  • 16 dkg tejpor sovány
  • 60 ml víz
  • 9.5 dkg vaj olvasztott
  • 8.5 dkg porcukor
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 45 db mandula hántolt, pirított

A panírozáshoz:

  • 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
 

  • Egy kisebb lábasba öntsd bele a vizet, majd add hozzá a porcukrot. Közepes lángon kezd el melegíteni, miközben időnként kevergeted. Addig főzd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és a keverék gyöngyözve forrni nem kezd. Amikor elérte a forráspontot, vedd le a tűzről.
  • Egy nagyobb tálban keverd össze a sovány tejport a finomra reszelt kókuszreszelékkel. Ez adja majd a Raffaello golyók alapját. Fontos, hogy alaposan eloszlasd a kókuszt a tejporban, hogy egyenletes állagú keveréket kapj.
  • A még forró cukros vízhez – miközben folyamatosan kevered – öntsd hozzá a tejporos-kókuszos keveréket. Ezután add hozzá az előzőleg megolvasztott vajat is. Egy fakanál vagy spatula segítségével keverd össze a hozzávalókat, míg egy sima, kissé sűrű masszát nem kapsz. Ez az alap lesz a golyók formázásához.
  • Amikor elkészült a massza, fedd le a tálat, és helyezd be a hűtőszekrénybe legalább 1 órára, hogy kellően megdermedjen és formázhatóvá váljon. Ez a pihentetés segít abban, hogy a kókusz megszívja magát, és a massza összeálljon.
  • Miután lehűlt a massza, vizes kézzel kis darabokat vegyél ki belőle, és formázz belőlük diónyi méretű golyókat. Mindegyik közepébe helyezz el egy-egy hántolt, előzőleg száraz serpenyőben enyhén megpirított mandulaszemet. A mandula ropogóssága kontrasztot ad majd a krémes belsőnek.
  • A megtöltött és megformázott golyókat egyenként forgasd meg a külön félretett kókuszreszelékben, hogy kívülről is gyönyörű, hófehér borítást kapjanak. Ez adja a klasszikus Raffaello megjelenést.
  • A kész golyókat érdemes még legalább fél órára visszatenni a hűtőbe, hogy a vaj újra megdermedjen, és a Raffaellók még finomabb állagot kapjanak. Tálaláskor helyezheted őket kis bonbon papírokba is, hogy még elegánsabb legyen az összhatás.

Jegyzet

Jó étvágyat a Raffaello-hoz!

Kalória

Kalória: 632kcalSzénhidrát: 44gFehérje: 14gZsír: 46gTelített zsír: 29gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTranszzsír: 1gKoleszterin: 90mgNátrium: 309mgKálium: 736mgRost: 4gCukor: 39gA-vitamin: 967IUC-vitamin: 5mgKalcium: 406mgVas: 1mg
Keyword Bonbon házilag, Desszert golyó recept, Egyszerű édesség, Gyors desszert recept, Házi Raffaello, Karácsonyi édesség, Kókuszgolyó recept, kókuszos desszert, Kókuszos édesség recept, Kókuszos golyó mandulával, Kókuszreszelék recept, Mandulás desszert, Mandulás kókuszgolyó, Raffaello golyó házilag, Raffaello készítése otthon, Raffaello recept, Sütés nélküli bonbon, Sütés nélküli édesség, Tejporos golyó, Vendégváró finomság
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Raffaello recepthez:

Mi az a Raffaello?

A Raffaello egy népszerű, kókuszos desszert, amelyet eredetileg a Ferrero cég tett ismertté világszerte. Jellegzetessége a kókuszreszelékbe forgatott fehér bonbon, amelynek belsejében ropogós mandula és lágy, tejes krém található. A házi Raffaello recept ezt az élményt idézi meg – egyszerű, sütés nélküli édesség, amely tejporból, vajból, cukorból és mandulából készül. Az otthoni változat nagy előnye, hogy hozzáadott adalékanyagok nélkül, testre szabható módon készíthetjük el ezt a kókuszos bonbont. Ideális ünnepekre, ajándéknak vagy csak egy kis különleges hétköznapi kényeztetésnek.

Miért érdemes házi Raffaellót készíteni a bolti helyett?

A házi Raffaello recept legnagyobb előnye, hogy pontosan tudjuk, milyen alapanyagok kerülnek bele. Nincs benne mesterséges adalékanyag, tartósítószer vagy felesleges cukor. Emellett a kókuszos desszert ízvilága testre szabható – akár vegán, akár cukormentes változatban is elkészíthető.

Mivel helyettesíthető a tejpor?

A tejpor helyettesítésére több lehetőség is van. Használhatunk kókusztejport, ha az ízvilágot tovább szeretnénk fokozni, vagy növényi alapú tejport, ha laktózmentes vagy vegán édességet szeretnénk készíteni. Fontos azonban, hogy az állag megfelelő maradjon – ehhez szükség lehet aránykorrekcióra a kókuszreszelék vagy a vaj mennyiségében is.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a massza túl lágy legyen?

A sütés nélküli édesség alapmasszája akkor lesz jól formázható, ha a cukros víz, a vaj, és a száraz alapanyagok megfelelő arányban vannak jelen. Ha a massza túl lágy, érdemes egy kevés kókuszreszeléket vagy tejport hozzáadni, majd újra lehűteni a hűtőben. A hűtési idő is kulcsfontosságú: legalább 1 óra pihentetés szükséges a megfelelő állaghoz.

Milyen mandulát érdemes használni?

A legjobb, ha hántolt és enyhén pörkölt mandulát használunk, mert így a kókuszos golyók belsejébe egy kellemesen ropogós és ízletes közepet kapunk. A nyers mandula is használható, de a pörkölés során kialakuló aromák gazdagabbá teszik a Raffaello házilag készített változatát.

Miért kell forralni a vizet a porcukorral?

A cukros víz forralása lehetővé teszi, hogy a porcukor teljesen feloldódjon, és egységes szirupot kapjunk. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy a később hozzáadott tejpor és kókuszreszelék jól elvegyüljön, és a massza ne legyen szemcsés vagy darabos. Ez a homogén alap biztosítja a Raffaello házilag készített változatának kellemes, selymes állagát.

Történet:

A Raffaello eredetileg egy ikonikus desszert, amelyet a Ferrero cég tett világhírűvé. Azonban a házi Raffaello recept gyorsan belopta magát a szívünkbe, mivel egyszerű elkészíteni, és nincs szükség hozzá különleges eszközökre vagy alapanyagokra. A kókuszos desszertek kedvelői számára igazi csemege, hiszen a kókuszreszelék, a mandula, valamint a tejpor tökéletes harmóniát alkotnak. A sütés nélküli édesség kategóriában ez az egyik legkedveltebb vendégváró finomság.

Tálalás:

A kész Raffaello golyókat legjobb kis desszert papírkapszlikban vagy bonbonpapírokban tálalni, így még elegánsabb megjelenést kapnak. Hűtve ajánlott kínálni, hogy a vaj és a kókusz egy kissé megdermedjen, így még kellemesebb az állaguk. Egy kókuszos desszert mindig különleges, ha ünnepi asztalra kerül, legyen szó karácsonyról, születésnapról vagy egy hétköznapi meglepetésről. Kávé vagy vaníliás tejital mellé is kiválóan passzol.

Ital ajánló a Raffaello mellé:

Gyerekeknek:

  • Vaníliás tejital – krémes és lágy, harmonizál a kókuszos desszert ízével.
  • Kókuszízű gyümölcsturmix – akár banánnal vagy ananásszal, a Raffaello hangulatát idézi.
  • Fehércsokoládés kakaó – édes, selymes ital, amely tökéletes kísérője egy mandulás édességnek.

Felnőtteknek:

  • Kávé vaníliás tejhabbal – a házi Raffaello mellé remek választás, kiemeli a kókusz finom ízét.
  • Mandulalikőr (pl. Amaretto) – ízvilágában szépen összehangolódik a desszert mandulás töltelékével.
  • Hideg prosecco – elegáns és könnyű, tökéletes egy ünnepi bonbon mellé.

Alternatív hozzávalók:

A recept rugalmasan variálható: a mandulát lecserélhetjük mogyoróra vagy kesudióra, ha valaki más ízeket részesít előnyben. A tejport helyettesíthetjük kókusztejporral vagy vegán tejporral, így a desszert laktózmentes vagy vegán változatban is elkészíthető. Ha kevesebb cukorra van szükség, akkor eritrittel vagy nyírfacukorral is elkészíthető. A kókuszreszelék helyett pedig kipróbálhatjuk mandulaliszttel vagy dióreszelékkel, ha valaki változatosabb ízvilágot keres.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Raffaello házilag készült változata inkább élvezeti desszert, néhány alapanyaga tartalmaz tápértéket is. A mandula gazdag egészséges zsírsavakban, E-vitaminban, valamint magnéziumban, így mértékkel fogyasztva hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez. A kókuszreszelék közepes láncú zsírsavai (MCT) energiát adhatnak, és könnyebben emészthetőek, mint a hosszú láncú zsírsavak. A házi édesség előnye az is, hogy pontosan tudjuk, milyen alapanyagokat használunk – így elkerülhetjük a mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket, amelyek a bolti verzióban előfordulhatnak.

Variációk:

A Raffaello recept sokféleképpen alakítható. A vaj helyett készíthetjük kókuszolajjal, ha laktózmentes vagy vegán változatot szeretnénk. A porcukor lecserélhető eritritre vagy xilitre az alacsonyabb cukortartalom érdekében. A belsejébe a klasszikus mandula helyett tehetünk mogyorót, pisztáciát vagy akár aszalt gyümölcsöt is. A masszához keverhetünk kevés reszelt citromhéjat vagy vanília aromát, hogy gazdagabb ízélményt kapjunk. A kókuszos desszert így új és egyedi formákban is elkészíthető.

Érdekességek:

A Ferrero által gyártott eredeti Raffaello bonbon 1990 óta ismert világszerte, és azóta számos házi változat született belőle, melyek különböző országokban is népszerűek. Magyarországon a kókuszos golyók kategóriájában ez az egyik legismertebb és legtöbbször elkészített sütés nélküli édesség. Érdekesség, hogy az eredeti bonbonban nincs is tejpor, míg a házi verziók gyakran pont ezzel érik el a krémes állagot. A recept népszerűsége nemcsak az ízében rejlik, hanem abban is, hogy gyors desszert, amit akár kezdők is könnyedén elkészíthetnek.

(össznézettség: 232, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése