Citromkrémes macaronok sötét tálcán, világos színű, roppanós héjjal és krémes citromtöltelékkel. Citromkrémes macaron

Citromkrémes macaron

Édes sütemény Sütemény

Citromkrémes macaron – Klasszikus francia édesség frissítő ízvilággal

Citromkrémes macaron recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 37 perc.

Próbáld ki ezt a különleges citromkrémes macaron receptet, amely ötvözi a francia desszertek eleganciáját a frissítő, citrusos ízekkel. A roppanós mandulás héjak és a selymes citromkrém töltelék tökéletes párost alkotnak – ideális választás ünnepekre, ajándékba vagy csak egy kis kényeztetésre. A recept lépésről lépésre segít a házi macaron készítésben, akár kezdőként is!

Citromkrémes macaronok sötét tálcán, világos színű, roppanós héjjal és krémes citromtöltelékkel.

Citromkrémes macaron

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Citromkrémes macaron.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítési idő 25 minutes
Sütés/Főzés 12 minutes
Összesen 37 minutes
Fogás desszert
Konyha Francia
Főre 4 főre
Kalória 642 kcal

Hozzávalók
  

  • 1,5 csésze porcukor
  • 2/3 csésze mandula őrölt
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé
  • 4 teáskanál cukor
  • ételfesték sárga
  • 15 dkg citromkrém

Elkészítés
 

  • A finomra őrölt mandulát keverd össze a porcukorral, majd egy szitán átszitálva biztosítsd, hogy a keverék teljesen sima, daraboktól mentes legyen. Ez segít abban, hogy a macaronok felszíne sima és elegáns maradjon.
  • A tojásfehérjéket egy keverőtálban kezdd el habbá verni egy csipet sóval és az egy teáskanál friss citromlével. Amikor már kezd keményedni, fokozatosan – kanalanként – add hozzá a kristálycukrot, miközben tovább vered. Addig folytasd a habosítást, amíg a hab szép fényes, kemény csúcsokat formázó állagú nem lesz.
  • A kész tojáshabhoz óvatos mozdulatokkal forgasd bele a mandulás-porcukros keveréket. Ezzel egy időben cseppents bele néhány csepp sárga ételfestéket is, hogy élénk, citromos hatású színt kapj. Fontos, hogy ne keverd túl a masszát – a végén egy sűrű, de lassan lecsorgó állagot kell kapnod.
  • A masszát kanalazd habzsákba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomj belőle kisebb köröket, nagyjából egyforma méretben. Ha szükséges, kicsit ütögesd meg a tepsit alulról, hogy a macaronok teteje kisimuljon. Ezután hagyd őket szobahőmérsékleten pihenni legalább 1 órán keresztül, amíg vékony, tapadásmentes bőr nem képződik a tetejükön.
  • Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C is elegendő lehet). A pihentetés után helyezd a tepsit a sütő középső részébe, és süsd a macaronokat kb. 12 percig. Ne nyisd ki a sütő ajtaját sütés közben, hogy ne essen össze a tészta.
  • Miután a macaronok teljesen kihűltek, párosítsd őket méret szerint, majd az egyik fél belső oldalára kanalazz egy kevés citromkrémet (kb. 15 dkg összesen elegendő). Óvatosan nyomd rá a másik fél macaronhéjat, így kapsz tökéletes kis szendvics-süteményeket.

Jegyzet

Jó étvágyat a Citromkrémes macaron-hoz!

Kalória

Kalória: 642kcalSzénhidrát: 94gFehérje: 9gZsír: 28gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gNátrium: 448mgKálium: 281mgRost: 4gCukor: 88gA-vitamin: 450IUC-vitamin: 0.8mgKalcium: 70mgVas: 1.4mg
Keyword Citromkrémes macaron, Citromos sütemény, Macaron kezdőknek, Macaron recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Gyakran ismételt kérdések a Citromkrémes macaron recepthez:

Mi az a citromkrémes macaron?

A citromkrémes macaron egy elegáns, francia eredetű desszert, amely két könnyed, mandulaliszttel készült tojáshab korongból áll, melyeket selymes citromkrém töltelék ragaszt össze. A klasszikus macaron recept egyik népszerű változata, amely a frissítő, citrusos ízvilág miatt különösen közkedvelt. A citromos macaron kívül enyhén roppanós, belül puha és lágy, a házi készítésű változat pedig garantáltan mesterséges adalékanyagoktól mentes. Tökéletes választás különleges alkalmakra, ajándéknak vagy éppen délutáni kávé mellé.

Miért repedhet meg a macaron a sütés közben?

A macaron repedése leggyakrabban abból adódik, hogy a héjak nem pihentek eleget sütés előtt, így nem tudott kialakulni a vékony „bőr” a tetejükön. Fontos, hogy legalább 30-60 percig száradjanak szobahőmérsékleten. További ok lehet a túl magas sütési hőmérséklet vagy a légkeveréses sütő használata túl intenzív fokozaton, ami hirtelen felnyomja a tésztát, és a felső réteg nem bírja a nyomást.

Hogyan lehet elérni, hogy fényes és sima legyen a macaron teteje?

A sima és fényes felület titka az alaposan átszitált mandulaliszt és porcukor keveréke, illetve a megfelelő állagú tojáshab. A habot óvatosan kell összeforgatni a száraz hozzávalókkal, úgynevezett „macaronage” technikával – ha túl sokáig keverjük, a massza szétfolyik, ha túl keveset, akkor dudoros marad. A sütőpapírra kinyomott tésztakorongokat sütés előtt érdemes kicsit megrázni vagy a tepsit alulról megütögetni, hogy a felszín kisimuljon.

Milyen mandulát használjak a macaronhoz?

A legjobb választás a finomra darált, héj nélküli mandula vagy a kész mandulaliszt, amely finomszemcsés és nem tartalmaz darabokat. Ha darált mandulát használsz, mindenképpen szitáld át többször, hogy a nagyobb szemcsék ne rontsák el a macaron állagát. A túl durva mandula nem csak a textúrát, de a héjak simaságát is befolyásolja.

Milyen állagúnak kell lennie a kész macaron masszának?

A tökéletes macaron massza sűrű, de nem túl kemény – amikor a spatulával emelsz belőle, a tészta lassan, egyenletesen lecsorog. Ezt nevezik „lava flow” (lávafolyás) állagnak. Ha a tészta túl sűrű, a sütik formája szabálytalan lesz és nem nő meg rendesen, ha túl híg, akkor szétfolynak és laposak maradnak. Ez az állag eléréséhez a keverési technika és idő a kulcs.

Történet:

A citromkrémes macaron a klasszikus francia macaron egyik frissítő változata, amely a citromos sütemények rajongóinak is kedvence lehet. Ez a különleges desszert az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert Magyarországon is, egyre több háziasszony próbálkozik a házi macaron készítéssel. A mandulalisztes macaron vékony, roppanós kérge és selymes citromkrém tölteléke igazi ízélményt nyújt. A citromos macaron recept egy kis gyakorlást igényel, de a végeredmény minden percet megér.

Tálalás:

A citromkrémes macaron elegáns megjelenésének köszönhetően tökéletes választás desszertasztalokra, ünnepi alkalmakra vagy akár ajándék süteményként is. Tálalhatjuk egy szép tányéron, porcelán tálcán, esetleg színes papírkapszlikban is, hogy még látványosabb legyen. Kávé vagy tea mellé kínálva különösen jól érvényesül a citromos ízvilág. Egy hűtött limonádé vagy jeges teával is remek párosítás, főként nyári hónapokban. A házi készítésű macaron vendégvárónak is kiváló, és a gyerekek is szívesen fogyasztják ezt a színes süteményt.

Ital ajánló a Citromkrémes macaron mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi limonádé enyhén mézesen – A macaron citromos ízvilágát remekül kiegészíti egy friss, savanykás limonádé, amit a gyerekek is élveznek.
  2. Gyümölcstea (pl. málna vagy bodza) – Melegen vagy lehűtve is kínálható, koffeinmentes és színes, így még jobban illik a színes macaronokhoz.
  3. Alma-mangó smoothie – Egy selymes, édes gyümölcsturmix jól passzol az édesség mellé, és egészséges választás is.

Felnőtteknek:

  1. Earl Grey tea citrommal – A bergamottos-fekete tea elegánsan kiemeli a macaron citrusos ízét.
  2. Prosecco vagy pezsgő – Egy könnyű, buborékos ital tökéletes desszertkísérő, különösen ünnepi alkalmakra.
  3. Citromos gin-tonik – Ha valami karakteresebbre vágysz, a citromos macaronhoz illik egy frissítő, citrusos gin-tonik is.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél mandulaliszt, készíthetjük darált mandulával is, amit érdemes átszitálni a finom állag érdekében. A citromkrém helyett variálhatjuk más gyümölcskrémekkel, például málnával, eperrel vagy akár mangóval is – így könnyen készíthetünk gyümölcsös macaronokat. A sárga ételfesték elhagyható, ha természetesebb megjelenést szeretnénk, vagy lecserélhető például kurkumára (csak minimális mennyiségben). A tojásfehérje helyett egyesek vegán macaron receptet is kipróbálnak aquafabával, bár ehhez eltérő technika szükséges. A lehetőségek széles skálája teszi a macaron receptet igazán izgalmassá és sokoldalúvá.

Egészségügyi előnyök:

Bár a citromkrémes macaron édességnek számít, néhány hozzávalójának mégis vannak kedvezőbb egészségügyi hatásai. A mandulaliszt például gazdag E-vitaminban, egészséges zsírsavakban és rostban, amelyek segítenek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A citromlé C-vitaminban gazdag, frissítő íze mellett immunerősítő hatással is bír. A házi készítésű macaron előnye, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele – így elkerülhetjük a mesterséges adalékokat, amelyek gyakoriak a bolti édességekben. Mértékkel fogyasztva a citromos macaron egy különleges, ám tudatosabb választás lehet az édességek világában.

Variációk:

A citromkrémes macaron alapreceptje remekül variálható. A macaron töltelék változatos lehet: készíthetünk belőle málnakrémes, csokoládés, pisztáciás vagy akár kávés macaron változatot is. A színét is kedvünk szerint módosíthatjuk különböző ételfestékek segítségével, így például rózsaszín, zöld vagy lila macaront is készíthetünk. A házi macaron recept alapját más ízesítéssel is feldobhatjuk: reszelt narancshéjjal, vaníliával vagy akár rózsavízzel. A francia macaron változatossága abban rejlik, hogy a különböző krémekkel és aromákkal minden alkalomra személyre szabható.

Érdekességek:

A macaron eredete a francia cukrászatban gyökerezik, és már évszázadok óta az egyik legikonikusabb francia desszert. A modern változat, ahogy ma ismerjük – két mandulás korong között gazdag krémmel – a párizsi Ladurée cukrászdának köszönhetően vált világszerte ismertté. Érdekesség, hogy a macaron készítése világszerte komoly cukrászati kihívásnak számít: precíz mérés, pontos sütési idő és türelem szükséges hozzá. A citromos macaron különösen népszerű a nyári hónapokban, mivel frissítő ízvilága tökéletesen illik a melegebb napokhoz. A világ számos pontján tartanak macaron fesztiválokat, ahol ezerféle ízesítésű változatban lehet megkóstolni ezt a különleges édességet.

(össznézettség: 849, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése