Csokoládé soufflé – Az édességek egyik nagy klasszikusa
Csokoládé soufflé recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
Az édességek egyik nagy klasszikusa a csokoládé soufflé, amely egy igazi mesteri munka. A soufflé különlegessége, hogy a tésztáját felverjük, így az elkészült sütemény pille könnyű és légies lesz. A csokoládé soufflé a desszertek királynője, amely mindenki szívét megdobogtatja.
Csokoládé soufflé
Hozzávalók
- 3 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 17 dkg étcsokoládé
- 14 dkg vaj sózatlan
- 8 evőkanál liszt
Ganache-hoz (a csokitöltelékhez)
- 9 dkg tejcsokoládé finomra aprítva
- 75 ml tejszín
Elkészítés
Ganache:
- A csokoládét egy keverőtálba tesszük.
- A tejszínt közepes erősségű lángon addig melegítjük, míg gőzölögni kezd, és az edény szélein buborékok formálódnak.
- A forró tejszínt öntsük a csokoládéra, és addig kevergessük, míg a csokoládé el nem olvad teljesen, és egyenletes, sűrű, homogén masszát nem kapunk.
- Tegyük félre hűlni (télen terasz, nyáron hűtő), kb. 30 percre, közben néha átkeverve. Ennyi idő alatt jó esetben eléggé megszilárdul a massza ahhoz, hogy dolgozhassunk vele.
- A lehűlt masszából két kiskanál segítségével 6-7 darab kövér bonbon méretű labdacsot formázunk, fóliával/folpackkal bélelt tálba ültetjük, és mélyhűtőben kb./minimum 4 óráig fagyasztjuk (ennyi időre van szüksé, hogy megkeményedjen).
Csokisoufflé:
- Melegítsük a sütőt 200°C fokra.
- A tojásokat, tojássárgákat és a cukrot elektromos habverővel kb 8-10 percig verjük, míg halványsárga, habos állagú nem lesz (ezzel együtt a térfogata is kb duplájára nő). Éljen a keverőtál és az automata gépek.
- Míg dolgozik a gép, a csokit feldarabolom, és a vajjal együtt, gőz felett megolvasztom, simára keverem. Ha kész, félrehúzom, és picit (pár percet) hagyom hűlni.
- Ha kész a tojásos massza, a lisztet gyengéden belelapátolom és elkeverem (én segítségül hívtam a gép lassúra állított keverőjét).
- Egy kanál tojásos masszát a csokoládéhoz keverek, majd a csokimasszát beleöntöm a tojásos keverékbe, és szép simára keverem.
- Egy ecsetet olvasztott vajba mártok, és gazdagon megkenem vele a soufflé formák belső falát.
- Minden tálka aljába teszek egy nagy evőkanálnyi tésztát, majd picit rázogatva elegyengetem az edény alján.
- A mélyhűtőből előveszem a ganache-okat, és minden tálka közepébe ültetek egyet-egyet, vigyázva, hogy ne nyomjam az aljára (nem akarom, hogy leérjen)
- Végezetül minden tálkát megtöltök a masszával, úgy, hogy a csokigolyókat elfedje. (Jó esetben kb. minden tálkát 3/4ig töltünk meg, hiszen még emelkedik, és így lehet majd csak szépen kiborítani)
- Sütőben kb 10-12 percig sütöm, a teteje eddigre megsül, és az egész picit megemelkedik.
- Ha kész, hagyom pár percet hűlni, majd óvatosan tálkára borítom, mellé vaníliafagyit kanalazok annak, aki kér.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A csokoládé soufflé egy ikonikus francia desszert, amelyet gyakran az elegancia és a finomság jelképeként emlegetnek. A soufflé egy könnyű és piskóta szerű sütemény, amelynek közepén lágy, olvadt csokoládétöltelék található. Amikor a sütemény a sütőből frissen kivételkor megemelkedik és puffad, valóban látványos és csábító ételkülönlegesség válik belőle.
Tálalás:
A csokoládé soufflé legjobb tálalása azonnal a sütés után történik, mivel az állaga hamar leesik. A souffléket általában az elkészítési formájukban tálalják, hogy a magasabb és esztétikusabb megjelenés megmaradjon. A tetejüket porcukorral vagy kakaóporral lehet megszórni a dekoráció céljából. Azonban a legfontosabb, hogy azonnal tálald, hogy kihasználd a soufflé frissességét és a lágy, olvadt csokoládé töltelék ízét.
Alternatív hozzávalók:
A csokoládé soufflé recept sok variációt kínál az ízlésed szerint. Itt vannak néhány alternatív hozzávaló, amelyeket kipróbálhatsz:
- Csokoládé típusa: A receptben étcsokoládét használunk, de kísérletezhetsz más csokoládéfajtákkal is, mint például tejcsokoládé vagy keserű csokoládé.
- A töltelék: A ganache-töltelék mellett más töltelékeket is készíthetsz, például karamell, eperöntet vagy mogyorókrém.
- Ízesítések: Adj hozzá az alap receptbe ízesítőket, mint például vanília kivonat, narancs- vagy mentaesszencia, vagy akár alkoholos italok, mint például rum vagy konyak.
- Díszítés: A soufflé tetejét dekorálhatod friss gyümölcsökkel, mentalevelekkel, porcukorral vagy tejszínhabbal.
Egészségügyi előnyök:
Bár a csokoládé soufflé nem számít a legkönnyebb desszertnek, néhány egészségügyi előnnyel járhat, különösen, ha mértékkel fogyasztod:
- Antioxidánsok: A jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, például flavonoidokat. Az antioxidánsok segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében, csökkentve ezzel az oxidatív stresszt és a krónikus betegségek kockázatát.
- Boldogsághormonok: A csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, mint a feniletilamin és a szerotonin, amelyek segítik a boldogság és jóllét érzését.
- Szív egészsége: A sötét csokoládé mérsékelt fogyasztása összefüggésbe hozható a szív egészségének javulásával. A flavonoidoknak és más összetevőknek a vérnyomás csökkentésében, a véráramlás javításában és az érfalak védelmében fontos szerepük lehet.
Variációk:
A csokoládé soufflé receptet számos módon módosíthatod, hogy különböző ízeket és textúrákat érj el. Itt van néhány variáció, amelyekkel kísérletezhetsz:
- Gyümölcsös soufflé: Adj hozzá friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, például epret, málnát vagy áfonyát a tésztához, hogy friss és gyümölcsös ízt kapj.
- Mogyoróvaj vagy dió: Adj hozzá mogyoróvajat vagy finomra aprított diót a csokoládés tésztához, hogy egyedi íz- és textúrakombinációt érj el.
- Fűszerek: Ízesítsd a tésztát fűszerekkel, mint például fahéj, chili vagy kardamom, hogy mélyebb és gazdagabb ízt kapj.
- Alkohol: Adj hozzá egy kevés likőrt, például rumot, konyakot vagy narancslikőrt a tésztához, hogy egy különlegesebb íztérképet hozz létre.
Érdekességek:
- A soufflé kifejezés a francia „fúj” vagy „felfúj” szóból származik, amely utal a sütemény puffadó és emelkedő jellegére.
- A soufflé elkészítésekor fontos, hogy ne nyisd ki a sütő ajtaját a sütés közben, mert a hirtelen hőmérséklet-változás összeeséshez vezethet.
- A soufflé híres francia desszert, amelyet gyakran a francia konyhaművészet és a haute cuisine (magas konyhaművészet) ikonikus példájaként emlegetnek.