Tangó szelet – Klasszikus magyar desszert minden alkalomra
Tangó szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
A Tangó szelet egy igazi magyar klasszikus, amelyet az egyszerűsége és ellenállhatatlan ízei miatt imádunk. Kakaós tésztarétegek, lágy vaníliás pudingkrém és csokoládéval megkoronázott piskótakorongok alkotják ezt a különleges desszertet. Akár egy családi ebéd, akár egy ünnepi vacsora tökéletes zárása lehet, de hétköznapi édességként is garantált a sikere. A Tangó szelet elkészítése nem igényel különleges szakértelmet, így kezdő sütőknek is bátran ajánljuk!
Fedezd fel, hogyan készítheted el ezt az időtálló finomságot lépésről lépésre, és varázsold el szeretteidet ezzel a nosztalgikus desszerttel!
Tangó szelet
Hozzávalók
a tésztához:
a krémhez:
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 l tej
- 3 csomag vaníliás pudingpor
a tetejére
- 1 csomag piskótakorong kerek
Elkészítés
- Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a porcukrot, a kakaóport és a sütőport.
- Hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet, majd kézzel vagy robotgéppel addig dolgozzuk össze, amíg egy ragacsos tésztát kapunk. Fontos, hogy ne próbáljuk teljesen simára dolgozni, a tészta tapadós marad.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és egy nagy tepsi hátára kenjük szét mindkét adagot egyenletes rétegben. A tészta állaga miatt nyújtani nem lehet, ezért kézzel vagy spatulával terítsük el egyenletesen.
- A tepsit előmelegített sütőbe tesszük, és 180 °C-on 10-12 perc alatt megsütjük mindkét lapot. A sütés során a lapok épp csak megszilárdulnak és enyhén felpuffadnak.
- Amikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, mielőtt a krémmel dolgoznánk.
- Egy közepes méretű edényben felforraljuk a tejet. Amikor a tej elkezd gyöngyözni, hozzáadjuk a vaníliás pudingporokat, folyamatos keverés mellett. Így elkerüljük a csomók kialakulását.
- A pudingot közepes lángon főzzük, amíg sűrű állagot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Hűlés közben néha keverjük meg, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
- Közben egy másik tálban a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ez eltarthat néhány percig, hogy igazán könnyű és krémes állagot érjünk el.
- A kihűlt pudingot kanalanként hozzáadjuk a porcukros margarinhoz, folyamatos keverés mellett. Addig keverjük, amíg homogén, selymes krémet nem kapunk.
- Az első tésztalapot óvatosan egy tálcára helyezzük, és vastagon megkenjük a krém felével. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen terüljön el, különben az összeállítás során nem lesz stabil a sütemény.
- Ráhelyezzük a második tésztalapot, és enyhén rányomjuk, hogy a krém egyenletesen eloszoljon alatta.
- A maradék krémet rákenjük a második tésztalap tetejére, alaposan elegyengetve, hogy a felszín sima legyen.
- A krém tetejére sorban, egymás mellé helyezzük a kerek piskótakorongokat. Próbáljunk minél szorosabban dolgozni, hogy a piskóták szépen kitöltsék a felületet.
- Egy kisebb lábosban vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk a csokoládét, és egy kanál segítségével a piskótakorongok tetejére csurgatjuk. A csokoládét szép csíkokban vagy pöttyökben is rákenhetjük, ízlés szerint.
- A süteményt legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém és a tészta teljesen összeálljon. A hűtés során a rétegek összeérnek, és az ízek harmonikussá válnak.
- Hűtés után éles, vékony pengéjű késsel kockákra vágjuk. A csokoládés piskóták segítenek a szeletek méretének kialakításában.
- Tálaláskor a sütemény szép rétegei és a csokoládés piskótadísz biztosan lenyűgözik a vendégeket.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Tangó szelet recepthez:
A Tangó szelet egy népszerű magyar sütemény, amely kakaós tésztalapokból, vaníliás pudingkrémből és csokoládéval díszített piskótakorongokból áll. Egyszerűen elkészíthető, látványos és ízletes desszert, amely gyakori vendég az ünnepi asztalokon.
A Tangó szelet tésztájának ragacsos állaga teljesen normális, mivel a margarin és a tej lágyítja a tésztát. Ezért nem szükséges nyújtani, mint más süteményeknél. A legjobb, ha egy spatulával vagy akár a kezeddel egyenletesen szétkened a tepsi hátán. Ha nagyon nehezen kezelhető, enyhén lisztezd meg a spatulát vagy a kezedet. Az sem baj, ha elsőre nem lesz tökéletesen sima, mert a sütés során kisimul. Tartsd észben, hogy a végeredmény a sütés után tökéletesen illeszkedik majd a krémhez.
Ha nem áll rendelkezésre bolti vaníliás pudingpor, készíthetsz házi pudingot. Ehhez használj 1 liter tejet, 3 evőkanál kukoricakeményítőt, 5 evőkanál cukrot és 1 teáskanál vanília kivonatot. A keményítőt és a cukrot keverd össze, majd apránként add hozzá a tejet, hogy csomómentes legyen. Tedd közepes lángra, és folyamatos keverés mellett főzd, amíg sűrű állagot nem kapsz. Ezután add hozzá a vaníliát. A házi puding természetesebb ízt ad, és az édesség mértékét is te magad szabályozhatod.
Ha a puding nem sűrűsödik meg megfelelően, várd meg, amíg teljesen kihűl, mert a hűlés során tovább fog szilárdulni. Ha még mindig folyós, keverj bele egy kis hideg vajat vagy margarint, ami tovább szilárdítja a krémet. Egy másik lehetőség, hogy a pudingot újra felmelegíted, és hozzáadsz egy kevés keményítőt, amit előzőleg hideg tejben elkevertél. Ezután hűtsd le ismét, és keverd össze a porcukros margarinnal. Ügyelj arra, hogy a krém mindig teljesen hideg legyen, amikor a süteményre kened, különben elfolyhat.
A piskótakorongok helyett használhatsz babapiskótát, házi sütésű aprósüteményt vagy akár csokis kekszeket is. Ha valami egyedibbre vágysz, friss gyümölcsökkel – például eperrel, málnával vagy áfonyával – is díszítheted. A gyümölcs nemcsak ízben, hanem színben is különlegesebbé teszi a süteményt. További ötletként a csokoládés tetejére megszórhatsz pirított diót, mandulát vagy reszelt fehér csokoládét.
Történet:
A Tangó szelet nemcsak egy finom édesség, hanem egy kis darabka a magyar konyha hagyományaiból. Nevét talán a piskótakorongok „táncos” elrendezése vagy a csokoládé és vanília harmóniája ihlette. Ez a desszert generációk óta a családi ünnepek és vasárnapi ebédek kedvence. Sok háziasszony különleges alkalmakra sütötte, de a mindennapok édességként is hamar a szívünkhöz nőtt. Egyszerű alapanyagokból készül, mégis különleges ízélményt nyújt, amelyet gyermekkorunk emlékeiben őrzünk.
Tálalás:
A Tangó szeletet hidegen tálaljuk, hogy a rétegek tökéletesen összeérjenek, és a krém megőrizze frissességét. Éles késsel kockákra vágjuk, ügyelve arra, hogy minden szeletre jusson egy csokival megcsurgatott piskótakorong. Tálaláskor a desszertet egy szép tálcára rendezhetjük, és friss gyümölcsökkel – például eperrel vagy málnával – díszíthetjük. Egy csésze forró kávé vagy tea tökéletes kiegészítője, de egy gombóc vaníliafagylalt is különlegessé varázsolhatja.
Ital ajánló a Tangó szelet mellé
Gyerekeknek:
- Vaníliás tejturmix
A vanília íze harmonizál a sütemény pudingos krémjével, és a tejturmix lágy, hűsítő kísérőt biztosít. - Gyümölcsös limonádé
Frissítő, enyhén édes-savanykás ital citrommal és bogyós gyümölcsökkel (pl. málna vagy áfonya), amely ellensúlyozza a sütemény édességét. - Forró csokoládé (gyerekbarát verzió)
Egy enyhén édesített, tejes forró csokoládé tökéletes a hideg napokra, és csokirajongó gyerekek imádni fogják.
Felnőtteknek:
- Espresso vagy cappuccino
A kávé intenzív íze remekül ellensúlyozza a sütemény édességét, és kiemeli a kakaós és csokoládés jegyeket. - Édes desszertbor
Egy könnyed muskotály vagy tokaji aszú kellemesen párosítható a vaníliás és kakaós ízekkel. - Krémes likőr (pl. Baileys)
Az alkoholos, tejszínes ital kényeztetően illik a süteményhez, különösen, ha egy baráti vagy ünnepi alkalomról van szó.
Ezek az italok tökéletes kiegészítői a Tangó szelet ízvilágának, akár gyerekek, akár felnőttek számára!
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnéd feldobni vagy egyedivé tenni a Tangó szeletet, próbáld ki az alábbi alternatívákat:
- Tészta: Margarint helyett használhatsz vajat, hogy gazdagabb ízt kapj.
- Krém: A vaníliás puding helyett kísérletezhetsz csokoládés, karamellás vagy pisztáciás pudinggal.
- Díszítés: A piskótakorongok helyett használhatsz babapiskótát vagy házi sütésű kekszet.
- Csokoládé: Az olvasztott csokoládét gazdagíthatod egy kevés tejszínnel, hogy ganache-szerű állagot érj el.
- Fűszerek: A pudinghoz adhatsz egy csipet fahéjat vagy szerecsendiót az ünnepi ízvilágért.
- Laktózmentes változat: A tejet és a margarint cseréld laktózmentes változatra, hogy érzékenyek is élvezhessék.
- Gluténmentes változat: A liszt helyett használj gluténmentes lisztkeveréket, így gluténérzékenyek számára is tökéletes lesz.
Ezek az apró változtatások új szintre emelhetik a Tangó szeletet, vagy akár személyre is szabhatod ízlésed szerint.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Tangó szelet elsősorban egy édes desszert, néhány összetevőjének köszönhetően kis mértékben hozzájárulhat az étrendhez:
- Tej alapú puding: A puding elkészítéséhez használt tej kalciumot tartalmaz, amely erősíti a csontokat és a fogakat.
- Kakaó: Az étcsokoládé alapú kakaó antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a szabadgyökök elleni védekezésben.
- Házi készítés: A házilag készített sütemények előnye, hogy pontosan tudjuk, milyen alapanyagokat használunk, így elkerülhetjük az adalékanyagokat és tartósítószereket.
- Mértékletesség: Egy-egy szelet Tangó szelet mértékletes fogyasztása kielégítheti az édesség utáni vágyat anélkül, hogy túlfogyasztásra sarkallna.
Variációk:
A Tangó szelet sokoldalú desszert, amelyet könnyen testre szabhatunk különböző ízvilágokkal és technikákkal:
- Gyümölcsös verzió: Adj a krémhez friss vagy konzerv gyümölcsöket, például banánt, málnát vagy meggyet. A gyümölcsök frissességet és színt visznek az édességbe.
- Csokoládéimádóknak: A kakaós tésztát és vaníliás pudingot csokoládés változatra cserélve igazi csokibomba desszertet készíthetsz.
- Ünnepi Tangó szelet: Fűszerezzük a pudingot fahéjjal, szegfűszeggel vagy mézeskalács fűszerkeverékkel a karácsonyi hangulatért.
- Tejszínes változat: A margarin helyett tejszínes alapú krémet használhatsz a könnyedebb, habosabb textúráért.
- Vegán verzió: A tej helyett növényi alapú tejet (mandulatej, zabtej) használj, a tojást pedig lenmagos vízzel vagy banánpürével helyettesítsd.
Érdekességek:
- Nevének eredete: A Tangó szelet neve talán a sütemény „táncoló” elrendezésére utalhat, mivel a piskótakorongok ritmikusan sorakoznak a tetején, mintha tánclépéseket követnének.
- Kakaó népszerűsége: A magyar süteményekben a kakaó az egyik legkedveltebb alapanyag, mivel az íze gazdagítja a tésztát és a krémet egyaránt.
- Puding története: A puding a 19. században vált népszerűvé Európában, és azóta számos magyar édesség nélkülözhetetlen hozzávalójává vált.
- Házias desszertek: A Tangó szelethez hasonló házi sütemények a magyar családok egyik kedvence, mivel könnyen elkészíthetők és mindig sikert aratnak.
- Szezonális alkalmazás: A Tangó szelet alapjai szinte minden évszakban variálhatók; tavasszal gyümölcsökkel, télen fűszerekkel tehetjük különlegessé.
A Tangó szelet tehát nemcsak ízletes desszert, hanem egy igazi kreatív lehetőség is, amelyet a saját ízlésünk szerint alakíthatunk.