Kapros túrós lepény Kapros túrós lepény

Kapros túrós lepény

Pite Sütemény

Kapros-túrós Lepény – Ízorgia az otthonodban

Kapros túrós lepény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Fedezd fel a hagyományos magyar konyha gazdagságát ezzel a könnyen elkészíthető és ízletes kapros-túrós lepény recepttel! A friss kapros túrókrém és a puha tésztaréteg tökéletes összhangja minden bizonnyal új kedvenceddé válik. Hozd el a családi ebéd vagy baráti összejövetel asztalára ezt az ínycsiklandó finomságot!

Kapros túrós lepény

Kapros túrós lepény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kapros túrós lepény
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 594 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a tölteltékhez:

Elkészítés
 

  • 1 dl langyos tejben a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A lisztet nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a tejes élesztőt, az olvasztott vajat, a porcukrot, a tojások sárgáját és a pici sót.
  • Elkezdjük összedolgozni és közben a többi langyos tejet is hozzáadjuk. Közepesen kemény tésztává dolgozzuk – dagasztjuk össze. Letakarva kb. 60 percig kelesztjük. Lehetőleg langyos helyen.
  • Ezután kinyújtjuk és vajazott-lisztezett tepsibe fektetjük. Erre öntjük a túrós masszát.
  • A túrót áttörjük és jól összedolgozzuk a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel és a cukorral. A kaprot apróra vágjuk és belekeverjük a krémbe.
  • A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük és ezt is a túrós masszához adjuk.
  • Ezután a tésztára öntjük és közepes lángon megsütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kapros túrós lepény-hez!

Tápérték

Kalória: 594kcalSzénhidrát: 83gFehérje: 21gZsír: 20gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTrans Fat: 1gKoleszterin: 137mgNátrium: 451mgKálium: 334mgÉlelmi rost: 3gCukor: 18gVitamin A: 957IUVitamin C: 3mgKalcium: 171mgVas: 5mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kapros túrós lepény a magyar vidéki konyhák titkai között született. Egy olyan időszakban, amikor a házak mögötti kertekben bőséggel termett a kapor és a háziasszonyok saját kezűleg készítették a túrót, ez a lepény vált a családi összejövetelek kedvencévé. A recept generációról generációra szállt, mindenki hozzátett vagy változtatott rajta egy kicsit, de a lényeg, a kapor és a túró harmóniája változatlan maradt.

Tálalás:

Miután a lepényt kivettük a sütőből és hagytuk pár percig hűlni, friss, házi készítésű tejföllel és friss kaporral szórjuk meg a tetejét. Egy kis piros paprika is megszórható rajta a szín és az íz érdekében. Tálaljuk friss, ropogós kenyérrel és esetleg egy pohár hideg fehérborral.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs otthon friss kapor, szárított kaprot is használhatunk, de ebben az esetben csak a felét adjuk a receptben megadott mennyiségnek, mivel az íze intenzívebb.
  • A túró helyett ricottát vagy mascarponét is használhatunk. Ebben az esetben az íz egy kicsit lágyabb és krémesebb lesz.
  • Ha valaki szeretné egy kis plusz ízt adni, adhat hozzá a töltelékhez egy kevés apróra vágott hagymát vagy fokhagymát.
  • Azok számára, akik szeretnék csökkenteni a kalóriatartalmat, a vaj helyett használhatnak kókuszzsírt, a porcukor helyett pedig eritritolt vagy más természetes édesítőszert.

Egészségügyi előnyök:

  1. Túró: Gazdag kalciumban, ami fontos a csontok és fogak egészségéhez. Ezenkívül jó fehérjeforrás, ami elősegíti az izomépítést és a regenerálódást.
  2. Kapor: Egyes kutatások szerint a kapor gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik. A benne található antioxidánsok hozzájárulnak a szabad gyökök elleni védelemhez.
  3. Búzadara: Jó rostforrás, ami elősegíti az emésztést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet ad.

Variációk:

  1. Töltelék változatok: Próbáljuk ki spenóttal és feta sajttal vagy akár sütőtökkel és sajttal a túró helyett a töltelékben.
  2. Gluténmentes verzió: Használjunk gluténmentes lisztet a tésztához.
  3. Vegán változat: A túrót és a tejet cseréljük le növényi alapú alternatívákra, mint például a szója vagy a mandula. A tojást pedig flaxseed „tojás”-sal vagy chia „tojás”-sal helyettesíthetjük.

Érdekességek:

  1. A kapros túrós lepény, mint sok más hagyományos recept, a régi időkben kialakult, amikor az embereknek maximálisan fel kellett használniuk azt, ami rendelkezésre állt. Az otthon készített túró és a kertben termesztett kapor a „farm-to-table” koncepció korai változata volt.
  2. Sok kultúrában találhatók hasonló receptek, ahol a helyi összetevőket használják fel, például a közép-európai országokban vagy a Kaukázus régiójában.
  3. Egyes vidéki területeken a kapros túrós lepényt különleges alkalomként sütik, például az aratás befejezésekor, mint egyfajta köszönet a természetnek az adott év bőségéért.
(össznézettség: 393, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése