Töltött articsóka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 100 perc.
Az articsóka egy igazán különleges zöldség, melynek minden részét érdemes felhasználni. Egyik legnépszerűbb elkészítési módja a töltött articsóka, mely igazi ínyencséget kínál azoknak, akik szeretik a hagyományos ízeket. A töltött articsóka elkészítése nem igényel különösebb szaktudást, így akár otthon is könnyen elkészíthető.
Töltött articsóka
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Töltött articsóka.
Hozzávalók
- 2 db articsóka
- 12.5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg edami sajt
- 5 dkg parmezán
- 40 ml olívaolaj
- 2 fokhagyma fokhagyma
- 1 marék petrezselyem
- ½ evőkanál oregánó
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 10 db olívabogyó
- 2 db citrom
- 1 pohár majonéz
- só
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- Hideg vízben mossuk meg az articsókákat, vágjuk le a szárukat, és skalpoljuk kb. a felső negyedénél (ld. kép). A külső levelek éles csücskeit is vágjuk le, hogy később ne okozzon nyolc napon belül gyógyuló sérülést. Kés helyett nekimehetünk ollóval is, sokkal energiatakarékosabb megoldás. (Őőőő, ha valaki teljesen új a témában, articsóka feldolgozása for dummies egyértelmű instrukciókkal, rendkívül informatív, képekkel illusztrált formában pölö itt. Különbség, hogy itt a végén szedik ki a hajat, ez nem túl jó ötlet, pláne, ha tölteni szeretnénk, de ezt leszámítva szerintem remek forrás.)
- Ha megvagyunk, ültessük egy ujjnyi vízfürdőbe, locsoljuk meg fél citrom levével, picit sózzuk, és letakarva sütőben pároljuk elő (180 fokos, légkeverés). Az, hogy meddig kell párolni, az az articsóka korától, állapotától, méretétől függ. Tehát indítsunk 35 perccel, aztán tegyünk próbát.
- Akkor jó, ha a külső levelet könnyedén ki lehet szakítani. Bár az eredeti recept sütőt említ, opcionálisan fazékban is párolhatjuk, ugyanúgy citromos-sós vízben. Főzési idő nagyjából ugyanígy alakul, de tapasztalatom szerint talán szebben puhul. Legközelebb én személy szerint visszatérek a fazekas változathoz, kiváncsi vagyok, úgy milyen lesz. Valszeg just as good.
- Miközben puhul a zöldség, elkészítem a tölteléket.
- Ha nincs zsemlemorzsa, márpedig nekem legeslegritkábban szokott lenni, aprítsunk fel pár szelet toastkenyeret. Olajon pirítsunk meg egy-két nagyon finomra vágott fokhagymát, és erre öntsük rá a kenyérkockákat. Az aranybarnára pirult krutonokat ledaráljuk, és készen is van a fokhagymás zsemlemorzsa. Szórjunk az aprítóba friss fűszernövényeket is, én most kakukkfüvet, oregánót és egy fél marék petrezselymet használtam.
- A zsemlemorzsát öntözzük meg bőségesen olívaolajjal, adjuk hozzá a nagyon finomra vágott olívabogyókat, a lereszelt sajtokat (én most Pannóniát és Grana Padanot használtam, de lehet, csak ez, csak az, vagy bármi, ahogy kedvünk tartja), sózzuk (óvatosan, mert az olívabogyók is elég sósak), borsozzuk. Egy pár csepp citromlé sem fog neki ártani, én imádom a petrezselyem-citrom kombót, szóval éltem a lehetőséggel.
- Ha az articsóka megpuhult (nyugi, ez makacsabb példánynál akár 50-60 perc is lehet), vegyük ki. Jön a maszatos meló. Az articsókának szőrös a szíve, de könnyen megszelídíthető, párolt állapotában a kis hajak könnyedén eltávolíthatok. Teendő: feszítsük szét a leveleket és a zöldség közében egy kanállal körkörös mozdulatokat téve vájjuk ki a hajat. Csak a szíven, vagyis a talapzaton van haj, szóval pár vájással némi gyakorlat után már könnyen fog menni.
- Most végre van egy üreges articsókánk, amit rögtön meg is lehet tölteni a zsemlemorzsás töltelékkel. Gyömöszöljük jól az üregbe, és tegyünk a külső levelek közé is, egészen a tövekig; a lényeg, hogy jusson minél több zugba a finom töltelékből.
- Locsoljuk meg a maradék olívaolajjal a tetejét, és pár milliméternyi vízbe ültetve tegyük vissza a sütőbe. Letakarva, 190°C fokon süssük úgy 8-10 percig. Kapjuk ki az alufóliát, és további kb. 2 perc alatt grillezzük pirosra a tetejüket.
- Miközben várakozunk, dobjuk össze a mártogatóst. A lényeg, hogy citromos-petrezselymes legyen, innentől kezdve ízlés/szokás/önmegtartóztatás kérdése a zsírszázalék. A fél marék petrezselymet és kb. egy fél citrom levét (ízlés kérdése az arány) adhatjuk tiszta majonézhez (igen finom tud lenni), vagy lazíthatjuk kis tejföllel, de esetemben a szerényebb joghurtos változat is istenien bevált, Sózzuk, borsozzuk, kész is van.
Megjegyzés
Tálalás:
Ha elkészült a töltött articsóka, már csak a tálalás maradt hátra. A legjobb, ha még melegen tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva. Jól passzol hozzá a friss saláta, paradicsom vagy akár sült zöldségek is. A töltött articsóka egy nagyon gazdag és tápláló étel, melyet akár előételként, főételként vagy akár vendégváró falatkaként is tálalhatunk. Ha szeretnénk feldobni az ízeket, kísérletezhetünk más töltelékekkel is, például sajtos vagy gombás töltelékkel. Jó étvágyat a Töltött articsóka-hoz!Tápérték
Kalória: 1179kcalSzénhidrát: 73gFehérje: 30gZsír: 89gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 32gEgyszeresen telítetlen zsír: 32gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 68mgNátrium: 2640mgKálium: 830mgÉlelmi rost: 14gCukor: 7gVitamin A: 2441IUVitamin C: 65mgKalcium: 747mgVas: 8mg
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 158, mai nézettség: 1 )