Diós zserbó Diós zserbó

Diós zserbó

Diós sütemény Sütemény

Diós zserbó – Egy igazi klasszikus

Diós zserbó recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A diós zserbó egy igazi klasszikus, amelyet talán mindenki ismer és szeret. Az elkészítése ugyan időigényes, de az eredmény mindenért kárpótol. A diós zserbó nemcsak finom, de igazi látványosság is, így bátran ajánlhatjuk ünnepi alkalomra, vagy akár hétköznapokra is.

Diós zserbó

Diós zserbó

Recept ajánlat ebédre, vacsorára Diós zserbó.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1500 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A liszthez keverd hozzá a sütőport, és morzsold el benne a vajat. A tejben futtasd fel az élesztőt, majd add hozzá a lisztet, a tojást, a 15 dkg porcukrot és egy evőkanál olajat.
  • A tésztából készíts három gombócot, az elsőt nyújtsd akkorára, mint a tepsi, terítsd bele, kend meg a baracklekvárral, majd szórd meg a porcukorral elkevert dióval.
  • Ezután takard be a második, kinyújtott tésztalappal, szurkáld meg egy villával,ezt is kend meg lekvárral, és szórd meg dióval.
  • A harmadik tésztalappal takard be az egészet, szurkáld meg, majd egy óráig hagyd kelni.
  • Ezután 180°C-ra előmelegített sütőben süsd készre, ez körülbelül fél óra.
  • Közben olvaszd meg a tortabevonót, és vond be vele a kész sütemény tetejét.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Diós zserbó-hoz!

Tápérték

Kalória: 1500kcalSzénhidrát: 179gFehérje: 19gZsír: 85gTelített zsír: 35gTöbbszörösen telítetlen zsír: 24gEgyszeresen telítetlen zsír: 20gKoleszterin: 156mgNátrium: 126mgKálium: 527mgÉlelmi rost: 7gCukor: 97gVitamin A: 2300IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 110mgVas: 6.5mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A zserbó eredetéről sok legendát találhatunk. Az egyik leggyakrabban emlegetett történet szerint a Gerbeaud cukrászdából származik, amelyet a svájci Emil Gerbeaud alapított a 19. század végén Budapesten. A cukrászda hamar híressé vált különleges és minőségi édességei miatt. Az eredeti zserbó receptjét Gerbeaud alakította ki, amely a ma ismert, rétegezett, baracklekvárral és dióval töltött süteményt eredményezte.

Tálalás:

A zserbó tálalása hagyományosan egyszerű. Miután a sütemény kihűlt és a tetejét bevonjuk a tortabevonóval, kockákra vágjuk. Néhányan szívesen porcukorral hintik meg a tetejét, bár ez nem szükséges. A sütemény önmagában is finom, de egy csésze fekete kávé vagy tea is jól illik hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Az alaprecept változtatható a saját ízlésed szerint. Ha nem szereted a diót, cserélheted mandulára vagy mogyoróra. A baracklekvár is cserélhető más gyümölcslekvárra, például eperre vagy szilvára.

A végén a tortabevonó helyett a tetejét bekenheted olvasztott csokoládéval, vagy ha valami egyszerűbbet szeretnél, csak szórd meg porcukorral.

Ha laktóz intoleranciád van, a vajat és a tejet cserélheted laktózmentes változatokra, de ez befolyásolhatja a végső textúrát és ízt.

Egészségügyi előnyök:

Míg a diós zserbó nem feltétlenül számít „egészséges” édességnek a cukor és a vaj magas tartalma miatt, vannak bizonyos egészségügyi előnyei, különösen, ha a hozzávalókat okosan választjuk meg.

  1. A dió tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában.
  2. Az alapanyagok, mint a dió és a tojás, jó fehérjeforrások, amelyek segítik a telítettségérzetet és a szervezet anyagcseréjét.
  3. A lekvár, ha házi készítésű és kevés cukrot tartalmaz, jó rostforrás lehet, ami elősegíti az emésztést.

Variációk:

A diós zserbó változatai számosak lehetnek, mind a hozzávalók, mind az elkészítési mód tekintetében.

  1. Dió helyett másfajta magvakat, például mandulát vagy mogyorót is használhatsz.
  2. A lekvár változhat – a barack helyett szilva, cseresznye vagy más gyümölcslekvár is használható.
  3. Próbálkozhatsz teljes kiőrlésű liszttel vagy gluténmentes liszttel a normál fehér liszt helyett, ha egészségesebb változatot szeretnél készíteni.
  4. A tészta tetejét bevonhatod sötét csokoládéval az egészségesebb tortabevonó helyett.

Érdekességek:

  1. Az eredeti zserbó receptjét Emil Gerbeaud, a népszerű budapesti Gerbeaud Cukrászda svájci származású alapítója alkotta meg a 19. század végén.
  2. A Gerbeaud Cukrászdában ma is kapható az „eredeti” zserbó, amit a 19. század végi recept alapján készítenek.
  3. Bár a zserbó a magyar konyha része, népszerűsége túlmutat az országhatárokon, és sok európai országban is ismerik és szeretik.
(össznézettség: 2 350, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating