Gesztenye süti – Az ősz ízével a süteményedben!
Gesztenye süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.
Ahogy beköszönt az ősz, úgy vágyunk egyre inkább az otthonosság és a meghittség érzésére. Ilyenkor a forró csokoládé, a meleg takaró és persze a finom sütemények kerülnek előtérbe. Ha szereted az őszi ízeket és szeretnél egy különlegesebb sütit készíteni, akkor próbáld ki a gesztenye sütit!
A gesztenye süti nem csak finom és laktató, de egészséges is, hiszen a gesztenye számos fontos tápanyagot tartalmaz, mint például B-vitaminokat, C-vitamint és ásványi anyagokat. Emellett pedig különleges ízvilágot kölcsönöz a süteménynek.
Gesztenye süti
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Annyi tejet használjunk, hogy összeálljon és formázható legyen.
- Golyókat görgetünk belőle.
- Gőz felett megolvasztjuk a csokit, és belekeverünk 5 dkg margarint majd hagyjuk egy kicsit visszasűrűsödni. A golyók közepébe fogpiszkálót szúrunk és ennek segítségével a csokiba mártjuk 3/4 részben.
- A csokis golyókat sütőpapírra tesszük mert erről könnyen lejönnek majd a dermedés után.
- Tegyük hűtőbe míg megszárad a csoki, majd helyezzük pici muffin papírra őket és a fogpiszkáló helyét tömködjük be.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A gesztenye már évszázadok óta népszerű az európai konyhában. Magyarországon is sokan fogyasztják, főleg a téli hónapokban. A gesztenyepüré és a gesztenyesüti egyaránt népszerű, főleg a karácsonyi időszakban. A gesztenye süti története nem olyan régi, mint a püréé, de széles körben elterjedt azokban a családokban, akik gyors, de ízletes csemegére vágynak az ünnepi asztalra.
Tálalás:
A gesztenye süti tálalásánál fontos az esztétikum. Ahhoz, hogy igazán elegánsan nézzen ki, tálalhatjuk egy fehér vagy márványos tányéron, körbe rakva néhány friss mentalevéllel és esetleg szórhatunk a tetejére egy kis kakaóport vagy porcukrot. Mellette kínáljunk forró csokoládét vagy teát, hogy az ízek kiegészítsék egymást.
Alternatív Hozzávalók:
- Keksztészta: Ha nem találunk háztartási kekszet, használhatunk bármilyen más, semleges ízű kekszet, mint pl. Digestive keksz.
- Margarin helyett: Használhatunk vajat is, ami még gazdagabb ízt kölcsönöz a sütinek.
- Rum aroma helyett: Ha valaki nem szereti az alkoholos ízvilágot, használhat vanília esszenciát vagy narancshéjat és levét is.
- Tejcsokoládé helyett: Étcsokoládéval vagy fehér csokoládéval is készíthetjük a mázat, attól függően milyen ízvilágot szeretnénk elérni.
- Extra hozzávalók: A tésztához adhatunk aprított mogyorót, diót vagy aszalt gyümöllcseket, mint pl. mazsolát vagy sárgabarackot.
Egészségügyi előnyök:
- Gesztenye: A gesztenye alacsony zsírtartalmú, és jó forrása az ásványi anyagoknak, mint például a káliumnak és a magnéziumnak. Ezenkívül rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és csökkenti a szívbetegség kockázatát.
- Margarin vs. Vaj: Sok margarin típusban transzzsírok találhatóak, melyek nem jók az egészségnek. Választáskor érdemes transzzsír-mentes változatot választani, vagy vajat használni.
- Kakaó: A kakaó antioxidánsokban gazdag, melyek előnyösek a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. A csokoládé minőségétől függően azonban az édesítőanyagok mennyisége különböző lehet.
Variációk:
- Vegán változat: A tejcsokoládét és a margarint cserélje le vegán alternatívákra, és bizonyosodjon meg arról, hogy a használt keksz is vegán.
- Gluténmentes változat: Használjon gluténmentes kekszet és ellenőrizze a többi hozzávalót is glutén tartalom szempontjából.
- Mogyorós változat: A tésztához adhat hozzá darált mogyorót vagy mogyoróvajat az extra ízért és textúráért.
Érdekességek:
- Gesztenye az egész világon: Bár sokan a gesztenyét elsősorban európai gyümölcsként ismerik, sok ázsiai országban, például Kínában és Koreában is kedvelt és széles körben fogyasztott.
- Kulcsfontosságú hozzávaló: A gesztenye nemcsak süteményekben és desszertekben népszerű; Franciaországban a gesztenyet gyakran használják pulyka és más húsok töltelékeként az ünnepek alatt.
- Gesztenye és Szent Márton: Magyarországon a gesztenyesütés hagyományosan Szent Márton napjához (november 11.) kötődik. Ezen a napon sok helyen sütik a gesztenyét, mely jelképezi a termés betakarításának befejezését és az előttünk álló tél kezdetét.