Gyümölcsös szarvas lapocka Gyümölcsös szarvas lapocka

Gyümölcsös szarvas lapocka

Szarvas Vadhús ételek

Gyümölcsös szarvas lapocka – Ízek harmóniája egy főételben

Gyümölcsös szarvas lapocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A gyümölcsös szarvas lapocka egy olyan főétel, amelyben a hús és a gyümölcsök különleges ízvilága találkozik. A szarvas lapocka egy ízletes és egészséges húsfajta, amelyet számos módón lehet elkészíteni. Az ízesítés során a gyümölcsök, például az alma és a körte, harmonikus és különleges ízeket kölcsönöznek a húsának.

Gyümölcsös szarvas lapocka

Gyümölcsös szarvas lapocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gyümölcsös szarvas lapocka.
4 Értékelés 5 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 807 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst sózzuk, borsozzuk, a forró olajon átpirítjuk, majd sütőben 40 percig sütjük. Közben többször meglocsoljuk.
  • Az almát és körtét meghámozzuk, magját kiszedjük, feldaraboljuk, és forró vajon megpároljuk. Felengedjük a brandyvel, sózzuk, borsozzuk és cukrot adunk hozzá, majd belekeverjük a tejszínt, és felforraljuk.
  • A húst felszeleteljük, leöntjük a mártással, és metélttel kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gyümölcsös szarvas lapocka-hoz!

Tápérték

Kalória: 807kcalSzénhidrát: 9gFehérje: 91gZsír: 39gTelített zsír: 15gTrans Fat: 1gKoleszterin: 325mgNátrium: 515mgKálium: 860mgÉlelmi rost: 2gCukor: 6gVitamin A: 502IUVitamin C: 2mgKalcium: 33mgVas: 13mg
Keyword húsétel, szarvas
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gyümölcsös szarvas lapocka receptje egy rég elfeledett kis faluból származik, amely az Alpok lábánál helyezkedett el. A falut az idők során a külvilágtól elzárták a körülötte lévő erdők és hegyek. A faluban a vadászat volt az egyik legfontosabb megélhetési forrás, és a vadászok gyakran hoztak haza szarvast. A falusiak, akik kreatívan gondolkodtak, elkezdték kombinálni a vad húst a környező erdőkből és kertekből származó gyümölcsökkel, mint a szilva, alma és körte, amelyek édes íze kiválóan kiegészítette a vad ízét.

Tálalás:

Tálalásnál először egy tányért vegyünk elő, amire egy-egy adag köretet teszünk, mint például burgonyapürét vagy rizst. A hús szeleteket a köret mellé helyezzük, majd a gyümölcsös mártást ráöntjük a húsra. Friss, apróra vágott petrezselyemmel és esetleg egy-egy friss gyümölccsel, mint egy fél szilvával vagy almával díszíthetjük a tányért.

Alternatív Hozzávalók:

  1. Hús: Ha nincs kéznél szarvas, használhatunk más vadféléket is, például őzet vagy vaddisznót.
  2. Gyümölcsök: Az almák, körték és szilvák helyett használhatunk barackot, meggyet vagy akár erdei gyümölcsöket is, mint az áfonya vagy málna.
  3. Fűszerezés: Provence-i fűszerkeverékkel, kakukkfű helyett majoránnával vagy oregánóval is ízesíthetjük.
  4. Bor helyett: Ha nem szeretnénk alkoholt használni, a bor helyett használhatunk vad alaplevet vagy marhahúsleves alaplevet, az íz pedig még mindig gazdag és aromás lesz.

Egészségügyi előnyök:

  1. Szarvas: A szarvas hús egy sovány, magas fehérjetartalmú hús, amely alacsony a zsírtartalomban és kiváló forrása a B-vitaminoknak, különösen a B12-vitaminnak. Ezen kívül jó forrása a vasnak, cinknek és más fontos ásványi anyagoknak.
  2. Gyümölcsök: A gyümölcsök, mint az alma, körte és szilva, kiváló rostforrások, amelyek elősegítik az emésztést. Ezenkívül vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítenek az immunrendszer támogatásában és a sejtek védelmében a káros szabadgyökök ellen.
  3. Vörösbor: Mérsékelt mennyiségben fogyasztva, a vörösbor kiváló antioxidáns forrás, különösen a resveratrol tekintetében, amely segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Variációk:

  1. Vegán/Vegetáriánus változat: A hús helyettesíthető nagyobb gombákkal, mint például a portobello. A vörösbortól és a gyümölcsöktől függetlenül a mártás íze még mindig ízletes és aromás lesz.
  2. Tropikai változat: A gyümölcsök, mint a szilva, alma és körte, helyettesíthetők mangóval, ananásszal és passiógyümölccsel egy trópusi ízvarációhoz.
  3. Tejszínes változat: A mártásba tejszínt is adhatunk, ami lágyabbá és krémesebbé teszi azt.

Érdekességek:

  1. Régi időkben: A középkori európai konyhában a vad és gyümölcs kombinációja nem volt ritka. A gazdagok asztalán gyakran voltak olyan fogások, ahol a vad húst gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel vagy -pürékkel tálalták.
  2. Szarvas és az ősi kultúrák: Sok ősi kultúrában a szarvas szent állatként volt tisztelve, és az ő erejének, bátorságának és gyorsaságának köszönhetően sokan hozzákapcsolták a vadászok bátorságához és erősségéhez.
  3. Vadászati szezon: Sok országban a vadászati szezonok szigorúan szabályozottak, hogy a populációt fenntarthassák. Ezenkívül sok vadász részt vesz a természetvédelemben, hogy biztosítsa az állatok és élőhelyeik megőrzését.
(össznézettség: 1 425, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating