Őzgerinc sütve: Sült vadhus szeletek sötétbarna szaftban, közepesen sütve, rózsaszín középpel, valószínűleg őzgerinc, tálalva vágódeszkán. Őzgerinc sütve

Őzgerinc sütve

Őz Vadhús ételek

Klasszikus magyar ízek: Őzgerinc sütve

Őzgerinc sütve recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 130 perc.

Fedezze fel a magyar konyha egyik különleges és ízletes fogását: az őzgerinc sütve. Ez a recept nem csak a vadászat szerelmeseinek kedvence, hanem minden olyan ínyencnek, aki szereti a finom és gazdag ízeket. A füstölt szalonna, a vörösbor, és a különleges sütési technikák kombinációja egy igazán emlékezetes ételélményt nyújt. A hús sütése és párolása garantálja, hogy az őzgerinc minden falatja omlós és zamatos legyen. Tálalhatja párolt zöldségekkel vagy burgonyapürével, hogy teljes legyen az ízélmény. Ez a fogás tökéletes választás egy különleges ebédhez vagy vacsorához, amely garantáltan lenyűgözi a vendégeit.

Őzgerinc sütve: Sült vadhus szeletek sötétbarna szaftban, közepesen sütve, rózsaszín középpel, valószínűleg őzgerinc, tálalva vágódeszkán.

Őzgerinc sütve

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Őzgerinc sütve.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra 50 perc
Teljes idő 2 hours 10 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 731 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Először is tűzdelje meg az őzgerincet a füstölt szalonnával. Ez azt jelenti, hogy vágjon kis bemetszéseket a húsba, és helyezze bele a szalonnaszeleteket. Ez hozzáadja a húshoz a szalonna ízét és zsírját, ami még finomabbá teszi.
  • Melegítsen fel 10 dkg zsírt egy nagyobb serpenyőben vagy sütőedényben. Amikor a zsír forró, helyezze bele az előkészített őzgerincet, és süssön át minden oldalát. Ez általában néhány percet vesz igénybe oldalanként. A cél az, hogy a hús kívül aranybarna legyen.
  • Öntse rá a 2 dl vörösbort. A bor nemcsak ízt ad a húshoz, hanem segít puhítani is. Fedje le az edényt, és párolja a húst alacsony lángon. Ez általában 1-1,5 órát vesz igénybe. Figyelje, hogy a hús teljesen puha legyen, de mégse széteső.
  • Ha az őzgerinc már puha, vegye le a fedőt, és süssön még néhány percig, hogy a hús szépen megpiruljon.
  • Az őzgerinc sültet felszeletelve, köretként pedig párolt zöldségekkel vagy burgonyapürével tálalhatja. Kiváló választás lehet mellé egy pohár jó minőségű vörösbor.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Őzgerinc sütve-hez!

Tápérték

Kalória: 731kcalSzénhidrát: 1gFehérje: 46gZsír: 55gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 22gKoleszterin: 48mgNátrium: 77mgKálium: 64mgCukor: 0.3gVitamin A: 1IUKalcium: 4mgVas: 0.2mg
Keyword Főétel, Füstölt szalonna, Ínyenc fogás, Magyar konyha, Őzgerinc, Párolás, Puhítás, Sütés, Vörösbor, Zsír
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Őzgerinc sütve recepthez:

Mi az Őzgerinc sütve?

Az őzgerinc sütve egy tradicionális magyar étel, amely az őz hátulsó részének, azaz a gerincnek a felhasználásával készül. Ez a fogás különleges, mivel az őzhús rendkívül ízletes és finom szövetű, így a megfelelő előkészítéssel és sütéssel egy különösen zamatos és omlós ételt kapunk. Az őzgerincet általában füstölt szalonnával tűzdelik meg, hogy extra ízt és zsiradékot adjanak a húshoz, majd vörösborban párolják, ami még puhábbá és ízletesebbé teszi. Ez az étel gyakran szerepel ünnepi alkalmakkor az asztalon, és a magyar konyha egyik reprezentatív vadételének számít.

Mennyi ideig kell sütni az őzgerincet?

Az őzgerinc sütési ideje a mérettől és a hús vastagságától függ. Általában 1-1,5 órán át párolják alacsony hőmérsékleten, hogy megőrizze nedvességét és puhaságát.

Hogyan tudom, hogy az őzgerinc elkészült?

Az elkészült őzgerincnek puhanak kell lennie, de nem szétesőnek. Ellenőrizheti egy villa segítségével, ha könnyen belehatol a húsba, akkor valószínűleg elkészült.

Milyen köret illik legjobban az őzgerinc sütve mellé?

Párolt zöldségek, mint például sárgarépa, zöldbab vagy burgonyapüré, kiválóan illenek az őzgerinc mellé. A köreteknek nem kell túl dominánsnak lenniük, hogy ne nyomják el az őzgerinc ízét.

Mivel helyettesíthetem a vörösbort, ha nem szeretnék alkoholt használni?

Az alkoholmentes verzióban használhat alkoholmentes vörösbort vagy sötét szőlőlevet, esetleg egy kevés húslevest, hogy ízben hasonló hatást érjen el.

Mi a legjobb módszer az őzgerinc előkészítésére?

A legjobb, ha először tűzdeli meg a húst füstölt szalonnával, majd megpirítja minden oldalát forró zsírban vagy olajban, hogy zárja a pórusokat, ezután párolja hosszan, lassan.

Milyen bort ajánlanak az őzgerinc sütve mellé?

Egy jó minőségű, testes vörösbor, mint a Cabernet Sauvignon vagy Merlot, remek választás. Ezek az ízek harmonizálnak az őzgerinc gazdag, vad ízével.

Mennyire nehéz elkészíteni ezt az ételt?

Az őzgerinc sütve nem túl bonyolult étel, de igényel némi előkészítést és figyelmet a sütési idő alatt. A lépések követése és a hús minőségének figyelemmel kísérése kulcsfontosságú.

Milyen fűszereket ajánlasz az őzgerinchez?

Az őzgerinchez ajánlott fűszerek közé tartozik a rozmaring, majoránna, kakukkfű, borókabogyó, törött fekete bors és egy kevés szegfűszeg vagy őrölt kömény. Ezek a fűszerek kiválóan kiemelik a vadhus ízét és hozzáadnak a hagyományos magyar ételek jellegzetes ízvilágához.

Történet:

Az őzgerinc sütve a magyar konyha egyik különleges gyöngyszeme, amely méltán büszkélkedhet mély gyökerekkel a hagyományos vadászati kultúrában. Ez a fogás az erdők és vadászterületek gazdagságát tükrözi, ahol az őz a táj szerves része. Régen a vadászszezonban gyakran került az asztalra, különösen ünnepi alkalmakkor, mint a családi összejövetelek vagy a vadászvacsorák kiváló zárófogása. Az idő múlásával az őzgerinc sütve a magyar haute cuisine részévé vált, számos étterem kínálatában megtalálható, és otthon is egyre népszerűbb.

Tálalás:

Az őzgerinc sütve hagyományosan vékony szeletekre vágva tálalják. A mellékhelyekben gazdag magyar konyhában tökéletes kiegészítő a párolt zöldség, mint például a sárgarépa, zöldbab vagy cékla, valamint a krémes burgonyapüré, amely remekül harmonizál a vadhús karakteres ízével. A tálalást díszítheti friss zöldfűszerekkel, mint például petrezselyemmel, amely frissességet ad az ételnek. Ne feledkezzen meg egy pohár jó minőségű vörösborról sem, amely tökéletesen kiegészíti az étel ízvilágát.

Ital ajánló az Őzgerinc sütve mellé:

Gyerekeknek:

  • Alma- vagy Szőlőlé: Az alma- és a szőlőlé természetes édessége jól kiegészíti az őzgerinc ízét. Ezek a gyümölcslevek frissítők, és nem tartalmaznak alkoholt, így tökéletesek gyerekek számára.
  • Gyömbéres Almafröccs: Készítsen egy frissítő italt gyömbérrel ízesített szénsavas vízből és almaléből. Ez egy különleges, ünnepi ital, amely izgalmas ízélményt nyújt a gyerekeknek.

Felnőtteknek:

  • Vörösbor: Egy testes, érett vörösbor, mint például egy jó minőségű Cabernet Sauvignon vagy Merlot, remekül harmonizál az őzgerinc gazdag ízeivel. Ezek a borok kihangsúlyozzák a hús ízét és tökéletes kísérői ennek a különleges ételnek.
  • Tokaji Aszú: Ha valami igazán különlegesre vágyik, egy édes Tokaji Aszú szintén kitűnő választás lehet. A Tokaji Aszú édessége és komplexitása csodás ellensúlyt nyújt az őzgerinc sós, ízes jellegének.

Alternatív hozzávalók:

  • Hús: Ha őzgerinc nem áll rendelkezésre, használhat szarvasgerincet vagy akár marhahúst is.
  • Szalonna: Amennyiben a füstölt szalonna nem elérhető, helyettesítheti pancettával vagy szalonnával, esetleg füstölt sonkával.
  • Vörösbor: A recept alkoholmentes változatában alkoholmentes vörösborral vagy sötét szőlőlével helyettesítheti a vörösbort.
  • Zsír: Egészségesebb alternatívaként olívaolaj vagy növényi olaj is használható a zsír helyett.

Egészségügyi előnyök:

Az őzgerinc, mint vadhus, számos egészségügyi előnnyel bír. Gazdag fehérjében, alacsony zsírtartalmú és jó forrása a B-vitaminoknak, különösen a B12-vitaminnak, ami fontos az idegrendszer egészségéhez. A vadhúsban található vas is könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű vasforrásokban. Az őzgerinc omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek jótékonyak a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. A füstölt szalonna és a zsír mennyiségének mérséklésével az étel egészségesebbé tehető.

Variációk:

  • Vegetáriánus változat: Pótolhatja az őzgerincet gombával vagy tofuval. A füstölt íz eléréséhez használjon füstölt paprikát vagy füstölt tofu termékeket.
  • Fűszerezés: Experimentáljon különböző fűszerekkel, mint például rozmaringgal, kakukkfűvel vagy borókabogyóval, amelyek remekül illenek a vadhus ízéhez.
  • Bor alternatívák: Különböző típusú vörösborokkal, mint például Merlot vagy Cabernet Sauvignon, kísérletezhet, hogy különböző ízprofilt adjon az ételnek.

Érdekességek:

  • Az őzgerinc sütve a magyar vadászkultúra része, és gyakran került az asztalra nagy vadászati események után.
  • Az őzgerincet hagyományosan ősszel és télen fogyasztják, amikor a vadászati szezon csúcsán van.
  • Ez az étel gyakran szerepel a magyar konyha reprezentatív fogásai között, és kiválóan mutatja be a magyar gasztronómiai hagyományokat a nemzetközi színtéren.
  • Az őzgerinc sütve egyike azon kevés ételeknek, amelyek a magyar királyi udvarban is népszerűek voltak, és gyakran szerepeltek az ünnepi lakomák menüjében.
(össznézettség: 129, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése