Aranybarna holland fánkok porcukorral meghintve tányéron, mazsolákkal teli tésztával. Holland fánk

Holland fánk

Fánk Tészták

Holland fánk: Hagyományos édes kényeztetés

Holland fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 120 perc.

Fedezze fel a holland konyha egyik gyöngyszemét: a holland fánkot, amely egy kellemes és laktató édesség, ideális választás ebédre vagy akár egy kiadós vacsorára. Ez a desszert a hagyományos élesztős tészta, mazsola, ribizli és alma ínycsiklandó kombinációjából készül, így egyedi és felejthetetlen ízélményt nyújt. A recept egyszerű követési lépéseket tartalmaz, így bárki könnyedén elkészítheti otthon ezt a finomságot. Készüljön fel arra, hogy belevágjon ebbe a gasztronómiai kalandba és elkápráztassa családját vagy vendégeit ezzel a különleges holland desszerttel!

Aranybarna holland fánkok porcukorral meghintve tányéron, mazsolákkal teli tésztával.

Holland fánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Holland fánk.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Holland
Mennyiség 6 főre
Kalória 477 kcal

Hozzávalók
  

  • 14 g élesztő szárított
  • 1.25 dl víz langyos
  • 5,5 dkg cukor
  • 45 dkg liszt
  • ¼ teáskanál
  • 2.5 dl tej
  • 2 db tojás felverve
  • 10 dkg mazsola
  • 8.5 dkg ribizli
  • 1 db alma meghámozva, finomra vágva

a sütéshez

  • olaj

a tálaláshoz:

Elkészítés
 

  • Keverje össze az élesztőt, a cukrot és 125 ml langyos vizet egy kis tálban, amíg fel nem oldódik. Hagyja 10 percig állni, amíg a keverék buborékolni kezd.
  • Tegye a lisztet és a sót egy nagy tálba, és készítsen egy mélyedést a közepén. Öntse bele a tejet, a tojásokat és az élesztős keveréket, majd keverje össze. Adja hozzá a mazsolát, az aszalt szőlőt és az almát, majd alaposan keverje össze. Fedje le műanyag fóliával, és tegye félre meleg, huzatmentes helyre 1 órára, vagy amíg a tészta meg nem duplázódik.
  • Töltse fel egy mélyebb serpenyőt vagy nagyobb fazekat olajjal egyharmadig, és hevítse közepes lángon 160°C-ra (vagy amíg egy kenyérkocka 40 másodperc alatt aranybarnára sül). Dolgozzon kis adagokban, kétféle desszertkanállal formázzon 6 cm-es gombócokat, majd óvatosan dobja őket az olajba, és süsse őket mélyen, 5 percig, vagy amíg aranybarna és átsült nem lesz. Vegye ki őket egy lyukacsos kanállal, és csepegtesse le papírtörlőn.
  • Bőven szórja meg a fánkokat porcukorral, és tálalja azonnal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Holland fánk-hoz!

Tápérték

Kalória: 477kcalSzénhidrát: 92gFehérje: 13gZsír: 7gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gTrans Fat: 0.02gKoleszterin: 60mgNátrium: 143mgKálium: 394mgÉlelmi rost: 5gCukor: 19gVitamin A: 169IUVitamin C: 8mgKalcium: 83mgVas: 4mg
Keyword alma, Cukor, Élesztő, Főzés, Holland fánk, Kelesztés, Liszt, Mazsola, olaj, Porcukor, só, Sütés, Tej, tojás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Holland fánk recepthez:

Mi az a Holland fánk?

A holland fánk, ismert holland nevén „oliebollen”, egy élesztős tésztából készült, gyakran gyümölcsökkel, mint alma, mazsola és ribizli, gazdagított édes sütemény, amit mélyen olajban kisütnek és porcukorral meghintve tálalnak. Híres holland ünnepi csemege, különösen szilveszterkor és karácsonykor népszerű.

Mennyi ideig tart elkészíteni a holland fánkot?

Az előkészítés körülbelül 15 percet, a sütés pedig további 25 percet vesz igénybe, összesen tehát körülbelül 40 perc.

Milyen típusú gyümölcsöket használhatok a holland fánkhoz?

Hagyományosan almát, mazsolát és ribizlit használnak, de kísérletezhet más gyümölcsökkel is, mint például körte, barack, vagy áfonya.

Lehet gluténmentes verziót készíteni a holland fánkból?

Igen, a hagyományos liszt helyettesíthető gluténmentes liszttel.

Milyen olajat ajánlott használni a sütéshez?

A sütéshez semleges ízű, magas füstpontú olajat, mint például napraforgó- vagy repceolajat javaslom.

Mennyi ideig áll el a fánk?

Bár frissen a legfinomabb, szobahőmérsékleten egy napig, hűtőszekrényben pedig 2-3 napig őrzi meg frissességét.

Hogyan tároljam a maradék holland fánkot?

Légzáró dobozban, hűtőszekrényben tárolja. Újramelegítés előtt ajánlott pár percre sütőbe tenni.

Milyen italokat ajánlasz a fánk mellé?

Gyerekeknek meleg csokoládé, gyümölcslevek vagy tejes turmix; felnőtteknek kávé, tea vagy holland cider.

Mekkora adagot szolgáljon fel egy személyre?

Attól függően, hogy desszertként vagy főételként szolgálja-e fel, 2-3 fánkot számoljon egy személyre.

Történet:

A holland fánk, más néven „oliebollen”, Hollandia egyik legnépszerűbb és hagyományos téli desszertje, amelyet különösen az Újév közeledtével készítenek. Eredete a középkorba nyúlik vissza, amikor is a téli napforduló alkalmából készítették el, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és a hideget. Manapság Hollandiában és Belgiumban széles körben elterjedt, különösen karácsonykor és az Újévi ünnepségek alatt.

Tálalás:

A holland fánkot leggyakrabban melegen, frissen sütve tálalják, bőséges mennyiségű porcukorral meghintve. Ez az édesség kiválóan illik egy csésze forró tea vagy kávé mellé, vagy akár egy pohár hagyományos holland cidernél is. Tálalhatja egy elegáns desszertestálon, így még vonzóbbá téve az asztali kínálatot.

Ital ajánló a Holland fánk mellé:

Gyerekeknek:

  1. Meleg Csokoládé: Egy bögre krémes, meleg csokoládé tökéletes kísérője a holland fánknak, különösen a hideg időben.
  2. Gyümölcslevek: Frissen préselt narancslé vagy almalé frissítő és egészséges választás, ami jól harmonizál a fánk gyümölcsös ízeivel.
  3. Tejes Turmix: Egy könnyű banános vagy eperes tejes turmix nem csak finom, de tápláló kísérője is lehet a desszertnek.

Felnőtteknek:

  1. Kávé vagy Espresso: A holland fánk mellett egy erős, aromás kávé vagy egy rövid espresso tökéletesen ellensúlyozza az édesség gazdagságát.
  2. Tea Választék: Fekete tea, mint az Earl Grey vagy egy könnyű zöld tea is jól illik a fánkhoz, különösen egy kevés citrommal vagy mézzel ízesítve.
  3. Holland Cider: Ha valami különlegesebbre vágyik, egy pohár hagyományos holland cider kiváló választás, amely jól kiegészíti a fánk ízét és hagyományát.

Alternatív hozzávalók:

  • Gyümölcsvariációk: Ha nem áll rendelkezésre ribizli vagy alma, használhat más gyümölcsöket, mint például körtét, barackot vagy akár apróra vágott narancsot.
  • Édesítőszerek: A cukor helyettesíthető mézzel vagy juharsziruppal, amelyek természetes édességet biztosítanak.
  • Gluténmentes verzió: Gluténérzékenyek számára készíthető gluténmentes lisztkeverékkel.
  • Vegán változat: Az állati eredetű összetevők, mint a tej és a tojás, helyettesíthetők növényi alapú alternatívákkal, mint például mandulatej és aquafaba (csicseriborsó konzerv levével).

Ezekkel az alternatívákkal a holland fánk receptjét személyre szabhatja, hogy megfeleljen az ízlésének vagy étkezési korlátozásainak.

Egészségügyi előnyök:

Bár a holland fánk egy édes sütemény, amely nem feltétlenül egészséges választásnak számít, bizonyos módosításokkal és mértékkel fogyasztva mégis lehetnek pozitívumai:

  1. Gyümölcsökkel Gazdagítva: Az alma, mazsola, és ribizli természetes cukrokat és rostokat tartalmaznak, amelyek elősegítik az emésztést és javítják a szív egészségét.
  2. Tej és Tojás: Ezek az összetevők jó forrásai a fehérjének és kalciumnak, amelyek fontosak az izmok és a csontok egészsége szempontjából.

Variációk:

  1. Gluténmentes: A hagyományos liszt helyettesíthető gluténmentes verzióval.
  2. Cukormentes: Cserélje le a cukrot természetes édesítőszerekre, mint a stevia vagy az eritritol.
  3. Gyümölcsös változatok: Különböző gyümölcsökkel, mint a cseresznye, szilva vagy áfonya, változatos ízvilágot teremthet.

Érdekességek:

  1. Történelmi Gyökerek: A holland fánkot hagyományosan „szilveszteri fánknak” is nevezik Hollandiában, mivel szilveszterkor a legnépszerűbb.
  2. Rokon Receptek: Hasonló típusú édességek találhatók más kultúrákban is, például a német „Berliner” vagy az amerikai „doughnut”.
  3. Világrekord: Hollandiában, egy 1993-as esemény keretében készítették el a világ legnagyobb oliebollent, amely több mint 628 kilogrammot nyomott.
(össznézettség: 39, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating