Aranybarna, jól megsült sonkás-sajtos batyu papíron, megfelelően hajtogatott zárt szélekkel. Sonkás-sajtos batyu

Sonkás-sajtos batyu

Sós sütemény Sütemény

Sonkás-sajtos batyu – Egy ízletes magyar klasszikus

Sonkás-sajtos batyu recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Fedezd fel a magyar konyha egyik kedvelt fogását, a sonkás-sajtos batyut, ami tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára. Ez a recept egy könnyed, mégis ízletes előételt kínál, amely a ropogós leveles tésztában rejtőző gazdag töltelékkel – füstölt sonkával, főtt tojással, aromás trappista sajttal, és egy csipetnyi fokhagymás sajtkrémmel – minden ízlelőbimbót elvarázsol. Az elkészítés egyszerű, a végeredmény pedig mindenképpen megéri a rövid várakozást. Készítsd el ezt a 40 perces, kalóriadús magyar specialitást, és hozd el a hagyományos ízeket a saját konyhádba!

Aranybarna, jól megsült sonkás-sajtos batyu papíron, megfelelően hajtogatott zárt szélekkel.

Sonkás-sajtos batyu

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Sonkás-sajtos batyu.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás meleg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 818 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 csomag leveles tészta kb. 500 g
  • 20 dkg füstölt sonka vékony szeletekre vagy apró kockákra vágva
  • 2 db tojás főtt, lehűtve és felaprítva
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2 evőkanál sajtkrém fokhagymás
  • 1 db paprika apróra vágva

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  • Oszd el a leveles tésztát négy egyenlő részre. Hagyj egy kis helyet a széleken a könnyebb hajtogatáshoz.
  • A tészta közepére halmozd a sonkát, a főtt tojást, a reszelt sajtot, és a paprikát.
  • Kenj minden tészta darabot meg egyenletesen a fokhagymás sajtkrémmel.
  • Hajtsd be a tészta széleit, hogy zárt batyu formájú legyen. Ügyelj arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.
  • Helyezd a batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd őket kb. 20 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz.
  • Tálald melegen, frissen. A maradék batyukat másnap is megmelegítheted a mikrohullámú sütőben.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Sonkás-sajtos batyu-hoz!

Tápérték

Kalória: 818kcalSzénhidrát: 58gFehérje: 29gZsír: 67gTelített zsír: 21gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 34gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 156mgNátrium: 567mgKálium: 371mgÉlelmi rost: 2gCukor: 3gVitamin A: 1274IUVitamin C: 38mgKalcium: 132mgVas: 4mg
Keyword Füstölt sonka, Hajtogatás, Leveles tészta, Magyar konyha, Meleg előétel, paprika, Sajtkrém, Sütés, Sütőpapír, Trappista sajt
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Sonkás-sajtos batyu recepthez:

Mi az a Sonkás-sajtos batyu?

A Sonkás-sajtos batyu egy magyar eredetű étel, amely leveles tésztából készül, amit füstölt sonkával, főtt tojással, olvadó trappista sajttal, és fokhagymás sajtkrémmel töltünk meg. A tészta batyu formájára hajtogatva sütjük aranybarnára, így kívül ropogós, belül pedig gazdag ízvilágú meleg előétel vagy könnyű vacsora lesz belőle.

Milyen típusú leveles tésztát ajánlott használni?

A legjobb választás a bolti, előre elkészített leveles tészta, ami időt takarít meg és könnyen kezelhető. Ha van időd és kedved, otthon is elkészítheted a tésztát hagyományos recept alapján.

Lehet-e előre elkészíteni a batyukat?

Igen, előre összeállíthatod őket, és tárolhatod a hűtőben, fedve, amíg sütésre kerülnek. Azonban ne hagyd őket túl sokáig, mert a tészta nedvességet szívhat a töltelékből.

Milyen sajtot lehet még használni a trappista helyett?

Kipróbálhatsz más jól olvadó sajtokat, mint például mozzarella, cheddar, vagy ementáli sajtot, attól függően, hogy milyen ízt szeretnél elérni.

Mit lehet tenni, ha a batyu tészta alja nedves marad?

Ügyelj arra, hogy ne túl sok nedves tölteléket tegyél bele. A sütőpapír használata is segít megakadályozni a nedvesség felhalmozódását. Emellett a sütő alsó részében történő sütés is segíthet.

Hogyan lehet a batyukat újramelegíteni?

A legjobb az újramelegítéshez a sütő vagy a légkeveréses sütő használata, hogy a tészta ropogós maradjon. Kerüld a mikrohullámú sütő használatát, mivel az puhítja a tésztát.

Lehet-e a batyukat fagyasztani?

Igen, a batyukat elősütheted, majd lehűtve fagyaszd le. Így később csak fel kell olvasztani és újra átsütni a sütőben.

Történet:

A sonkás-sajtos batyu méltán népszerű a magyar konyhában, ahol a hagyományos ízek és a kreatív töltelékek elegye mindig fontos szerepet kap. Eredete a gazdag magyar gasztronómiai hagyományokra vezethető vissza, ahol a töltött ételek – legyen szó édes vagy sós változatról – mindig is kedveltek voltak. A batyu jellegzetessége, hogy a leveles tészta könnyű és ropogós állaga tökéletesen kiegészíti a belül rejtőző, ízletes és laktató tölteléket. Ez az étel remek példája annak, hogyan lehet egyszerű összetevőkből ínycsiklandó fogást varázsolni.

Tálalás:

A sonkás-sajtos batyut melegen, frissen ajánlott tálalni. Tökéletes kiegészítője lehet egy könnyű, friss saláta, vagy akár egy adag savanyúság, ami ellensúlyozza a töltelék gazdagságát. Egy pohár hideg fehérbor vagy frissítő limonádé is remekül harmonizál az ízekkel. Tálaláskor az egyes batyukat szépen rendezd el egy tányéron, melléjük teheted a salátát vagy a savanyúságot, hogy színes és vonzó legyen az összkép.

Ital ajánló a Sonkás-sajtos batyu mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi Készítésű Gyümölcslevek: Frissen facsart narancs-, alma-, vagy őszibaracklevek tökéletesek, mivel frissítőek és természetes édes ízük van.
  2. Gyümölcsös Limonádé: Készíthetsz házi limonádét citromból, lime-ból, és friss gyümölcsdarabokkal, mint például eper vagy málna. Kevés cukorral vagy mézzel édesítheted.
  3. Tejes Turmixok: Banános vagy eperes turmix tejjel és joghurttal nem csak finom, de tápláló is a gyerekek számára.

Felnőtteknek:

  1. Magyar Borok: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Tokaji Furmint vagy egy Szekszárdi Rosé, elegánsan kiegészítheti a batyu ízeit.
  2. Sör: Egy világos vagy barna sör, lehetőleg magyar fajtából, remekül harmonizál a sós sonka és a sajt ízével.
  3. Szénsavas Üdítők: Akik nem fogyasztanak alkoholt, választhatnak szénsavas ásványvizet citrommal vagy egy könnyű szénsavas üdítőt.

Ezek az italok gondosan kiválasztva kiegészítik a sonkás-sajtos batyu ízvilágát, miközben a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ízletes, frissítő választékot kínálnak.

Alternatív hozzávalók:

  • Sonka helyett: Használhatsz pulyka- vagy csirkemell sonkát, ha könnyebb verziót szeretnél. Vegetáriánus változathoz grillezett zöldségek vagy tofu jó alternatíva.
  • Sajt váltás: A trappista sajt helyett kísérletezhetsz más sajttípusokkal, mint például mozzarella, cheddar, vagy akár kecskesajt.
  • Sajtkrém alternatívái: Ha nem szereted a fokhagymás ízt, használhatsz sima krémsajtot vagy ricottát is.
  • Zöldségek variációi: A paprika helyett próbáld ki paradicsommal, spenóttal vagy akár olívával, hogy új ízdimenziókat fedezz fel.

Egészségügyi előnyök:

A sonkás-sajtos batyu nem feltétlenül az egészségtudatos étkezés legelső választása, azonban bizonyos összetevőinek köszönhetően mégis tartalmaz néhány egészségre jó hatással bíró elemet:

  1. Fehérjeforrás: A sonka és a sajt jó fehérjeforrások, amik segíthetnek a szövetek építésében és javíthatják az izomfunkciókat.
  2. Kalcium: A sajt kalciumtartalma hozzájárul az erős csontokhoz és fogakhoz.
  3. Vitaminok és Ásványi Anyagok: A paprika vitaminokban (különösen C-vitaminban) és antioxidánsokban gazdag, amelyek támogathatják az immunrendszert.

Variációk:

  1. Diétás Változat: Alacsonyabb zsírtartalmú sonka és sajt használatával csökkenthető a kalóriatartalom.
  2. Vegetáriánus Opció: Helyettesítsd a sonkát grillezett zöldségekkel, mint például padlizsán vagy cukkini.
  3. Gluténmentes Változat: Használj gluténmentes leveles tésztát azok számára, akik gluténérzékenyek vagy -intoleránsak.

Érdekességek:

  1. Történelmi Háttér: A batyu elkészítési módja régi magyar hagyományokra vezethető vissza, ahol a töltött tészták fontos részét képezték a konyhának.
  2. Kulturális Jelentőség: A batyu típusú ételek a magyar konyha egyik kedvelt elemei, különösen ünnepek és családi összejövetelek alkalmával.
  3. Kulcs a Változatosságban: A recept sokoldalúsága miatt különféle töltelékekkel kísérletezhetünk, így a batyu szinte minden ízlésnek megfelelhet.
  4. Népszerűség Külföldön: A magyar konyha népszerűségének növekedésével együtt a sonkás-sajtos batyu is egyre ismertebbé válik a nemzetközi gasztronómiában.
(össznézettség: 59, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése