Fehércsokoládéval bevont Oreo fánkok tört kekszdarabokkal, fa tálcán tálalva, díszítő zöld levelekkel és egész Oreo kekszekkel körítve. Oreo fánk

Oreo fánk

Fánk Tészták

Oreo fánk – Sütőben sült fehércsokis finomság mandulával és kekszmorzsával

Oreo fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

Fedezd fel az ellenállhatatlan Oreo fánk receptjét, amely a fehércsokoládé, a mandula és a ropogós Oreo keksz tökéletes harmóniáját kínálja. Ez a sütőben sült fánk nemcsak gyors és egyszerű, de kevesebb zsírral is készül, így ideális választás lehet desszertnek, uzsonnára vagy egy különleges családi alkalomra. Próbáld ki ezt a kreatív házi fánk receptet, és lepd meg vele a szeretteidet!

Fehércsokoládéval bevont Oreo fánkok tört kekszdarabokkal, fa tálcán tálalva, díszítő zöld levelekkel és egész Oreo kekszekkel körítve.

Oreo fánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Oreo fánk.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Sütés/Főzés 15 minutes
Összesen 25 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 620 kcal

Hozzávalók
  

a tetejére:

  • 20 dkg fehércsokoládé
  • 5 dkg oreo keksz

Elkészítés
 

  • Egy nagyobb keverőtálba öntjük az olvasztott vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot. Egy kézi vagy elektromos habverő segítségével addig keverjük, amíg világos, habos állagot nem kapunk. Ez körülbelül 2-3 percig tart.
  • Ekkor hozzáütjük az egy darab tojást, majd ismét alaposan elkeverjük, hogy teljesen egyneművé váljon a masszánk.
  • Egy külön edényben elkeverjük a finomra őrölt mandulát, a sütőport és a lisztet, majd ezt a keveréket fokozatosan hozzáadagoljuk a tojásos-vajas alaphoz.
  • Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, miközben folyamatosan keverjük, hogy egy selymesen sima, homogén tésztát kapjunk. Fontos, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók.
  • Egy fánk- vagy mini kuglófformát előveszünk, és az ujjunkkal vagy egy ecset segítségével vékonyan beolajozzuk, hogy a fánkok ne ragadjanak bele sütés után.
  • Egy evőkanállal óvatosan belekanalazzuk a tésztát a formákba, ügyelve arra, hogy legfeljebb háromnegyedig töltsük meg őket, mert sütés közben megemelkednek.
  • A formát előmelegített sütőbe helyezzük, és 160°C-on körülbelül 15 percig sütjük a fánkokat. Akkor jók, ha enyhén aranybarnára sülnek, és rugalmas tapintásúak lesznek.
  • Egy lábasban vizet melegítünk, majd fölé helyezünk egy hőálló tálat (gőzfürdő), amelybe beletördeljük a fehér csokoládét. Időnként megkeverve addig melegítjük, amíg teljesen fel nem olvad és sima nem lesz.
  • A kihűlt fánkok tetejét egyesével óvatosan félig belemártjuk az olvasztott fehér csokoládéba, majd rácsra helyezzük őket.
  • Amíg még nem kötött meg a csokoládé, megszórjuk a tetejüket az előzőleg sodrófával durvára tört Oreo kekszdarabokkal.
  • A kész fánkokat legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a fehér csoki teljesen megdermedjen, így szép fényes és roppanós bevonatot kapnak.

Jegyzet

Jó étvágyat az Oreo fánk-hoz!

Kalória

Kalória: 620kcalSzénhidrát: 65gFehérje: 9gZsír: 37gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTranszzsír: 1gKoleszterin: 91mgNátrium: 315mgKálium: 258mgRost: 2gCukor: 41gA-vitamin: 738IUC-vitamin: 0.3mgKalcium: 203mgVas: 3mg
Keyword Desszert hétvégére, Egyszerű édesség otthonra, Fánk fehér csokival, Fánk lisztből és tejszínből, Fánk sütőformában, Fehércsokis fánk, Gyerekek kedvence süti, Gyors édesség recept, Házi fánk recept, Kreatív fánk recept, Magyar desszert Oreo-val, Mandulás fánk, Modern magyar sütemény, Oreo fánk, Oreo kekszes desszert, Sütemény Oreo keksszel, sütőben sült fánk, Tejszínes sütemény, ünnepi desszert ötlet
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Oreo fánk recepthez:

Mi az az Oreo fánk?

Az Oreo fánk egy modern, kreatív desszert, amely a klasszikus házi fánk recept és a világszerte népszerű Oreo keksz ízvilágának ötvözete. Ez a változat sütőben sült fánk, amelynek tésztáját mandulával, tejjel és tejszínnel gazdagítják, a tetejét pedig fehér csokoládéval vonják be, majd tört Oreo kekszdarabokkal szórják meg. A végeredmény egy látványos és ellenállhatatlanul finom sütemény, amely különösen népszerű a gyerekek, de a desszertimádó felnőttek körében is. A fehércsokis fánk és a ropogós Oreo találkozása valódi ízélményt nyújt.

Miért érdemes a fánkot sütőben sütni, nem pedig olajban?

A sütőben sült fánk egyik legnagyobb előnye, hogy kevesebb zsiradékot tartalmaz, így könnyebb és egészségesebb alternatívát kínál a klasszikus olajban sült fánkhoz képest. Emellett kevesebb vele a rendetlenség és a szag is, ezért otthoni környezetben különösen praktikus választás.

Milyen szerepe van az őrölt mandulának a tésztában?

Az őrölt mandula nemcsak gazdagabb ízvilágot ad a tésztának, hanem nedvességet és puhaságot is biztosít. Emellett magas rost- és E-vitamin-tartalmával egészségesebb összetevőnek számít, és különleges karaktert ad a mandulás fánk textúrájának.

Lehet-e más keksszel helyettesíteni az Oreo kekszet?

Igen, az Oreo keksz helyettesíthető más kakaós töltött keksszel, vagy akár csokoládés tallérokkal is. Azonban érdemes figyelni arra, hogy a kiválasztott keksz kellően roppanós legyen, hogy megtartsa az Oreo fánk jellegzetes ropogós díszítését.

Miért használunk fehér csokoládét a tetejére?

A fehér csokoládé nemcsak látványos bevonatot biztosít, hanem kiválóan harmonizál az Oreo keksz kakaós ízével. A kontrasztos színek is fokozzák a sütemény vizuális élményét, így a fehércsokis fánk nemcsak ízben, de megjelenésében is vonzó.

Milyen formát érdemes használni a fánkokhoz?

A recepthez a legideálisabb egy sütőformás fánkforma vagy mini kuglóf forma. Ezek segítségével a házi fánk szépen formázható, és könnyen kivehető a sütés után. Az olajozás elengedhetetlen, hogy a tészta ne ragadjon bele.

Történet:

Az Oreo fánk egy modern, házi fánk recept, amely ötvözi a klasszikus magyar édesség világát a nemzetközi kedvencnek számító Oreo keksszel. Ez a sütőben sült fánk kiváló választás azoknak, akik szeretnék elkerülni az olajban sütést, mégis vágynak egy gyors édességre. A fehércsokis fánk különlegességét az adja, hogy a mandulás tészta és a ropogós Oreo darabok tökéletes kontrasztban állnak egymással. Családi ünnepekre, hétvégi reggelikre vagy ajándéknak is nagyszerű választás.

Tálalás:

A kihűlt Oreo fánkokat egy szépen elrendezett tálra helyezzük. A félig mártott fehér csokoládés bevonat és a tetején lévő Oreo kekszmorzsa nemcsak látványos, de ízletes is. Friss gyümölccsel vagy kevés tejszínhabbal még ünnepibbé varázsolható. Kínálhatjuk desszertként egy családi ebéd után, vagy akár uzsonnára is remek választás. Egy pohár hideg tej vagy egy bögre tejeskávé kíséretében még teljesebb az élmény.

Ital ajánló az Oreo fánk mellé:

Gyerekeknek:

  1. Vaníliás tejital – lágy, krémes ízvilága tökéletesen harmonizál az Oreo fánk fehércsokoládés bevonatával.
  2. Kakaós tej – egy klasszikus, amit minden gyerek szeret, ráadásul jól illik a kekszes, mandulás édességekhez.
  3. Banános smoothie – frissítő és sűrű ital, ami természetes édes ízével jól ellensúlyozza a fánk édességét.

Felnőtteknek:

  1. Cappuccino vagy tejeskávé – a kávé enyhén kesernyés íze szépen kiegészíti a fánk édes fehércsokiját.
  2. Fekete tea vaníliával vagy mandulával – aromás, mégis könnyed, így nem nyomja el a sütemény ízvilágát.
  3. Desszertbor (például Tokaji szamorodni) – különleges alkalmakra ajánlott, ahol az édes bor kiemeli a fánk kekszes karakterét.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki laktózmentes változatot szeretne készíteni, akkor a vaj helyett használhat laktózmentes margarint, a tejszín és tej helyettesíthető növényi italokkal, mint a mandulatej vagy zabtejszín. A fehér csokoládé lecserélhető akár étcsokoládéra is, ha intenzívebb ízvilágot szeretnénk. Az Oreo keksz helyett használhatunk más kakaós töltött kekszet is, így akár egyéni ízléshez is alakítható a recept. A mandula elhagyható, vagy darált dióval, esetleg kókuszreszelékkel helyettesíthető.

Egészségügyi előnyök:

Bár az Oreo fánk egy desszert, néhány hozzávalója mérsékelt fogyasztás mellett pozitív hatással is lehet a szervezetre. Az őrölt mandula értékes egészséges zsírsavakat, E-vitamint és rostokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A tejszín és a tej pedig kalciumot biztosítanak a csontoknak. A recept ráadásul olaj nélküli, sütőben sült fánk, így zsírtartalma alacsonyabb lehet, mint a hagyományos bő olajban sült változaté. Az édesség természetesen mértékkel ajánlott, különösen azok számára, akik figyelnek a cukorbevitelükre.

Variációk:

Az Oreo fánk recept sokféleképpen alakítható az egyéni ízlésekhez vagy diétás igényekhez. A liszt helyett készíthetjük teljes kiőrlésű liszt vagy mandulaliszt felhasználásával is. A porcukor helyettesíthető nyírfacukorral, eritrittel, vagy más alternatív édesítőszerrel. Ha a csokoládé túl édes, választhatunk étcsokoládét, amelynek kakaótartalma magasabb és cukortartalma alacsonyabb. A díszítéshez használhatunk kókuszreszeléket, színes cukordarákat vagy akár liofilizált gyümölcsöket is a kekszmorzsa helyett.

Érdekességek:

Az Oreo fánk egy amerikai ihletésű desszert, de a magyar konyhában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főként a fiatalok és gyerekek körében. Az Oreo keksz, amely 1912 óta van jelen a piacon, mára az egyik legeladottabb kekszfajta a világon, és rengeteg sütemény inspiráció alapja lett. A fánk szó eredete a „fán” (olaj) szóból ered, ami a hagyományos olajban sült édességekre utal, ám a modern sütőformás verziók egészségesebb alternatívát kínálnak. Érdekesség, hogy a fehércsokis fánk verzió különösen népszerű az ünnepi időszakokban, például gyermekzsúrokon, vagy adventi desszertasztalokon.

(össznézettség: 535, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése