Almás-májas szalonnával töltött karaj

Almás-májas szalonnával töltött karaj

Húsételek Sertés

Almás-májas szalonnával töltött karaj: ínycsiklandó étel a gasztronómiai világból

Almás-májas szalonnával töltött karaj recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Az almás-májas szalonnával töltött karaj a magyar konyha egyik legkedveltebb étele, amelyet sokan szívesen fogyasztanak az ünnepi vagy hétköznapi ebédek alkalmával. Ez a húsétel nagyon ízletes és laktató, ráadásul könnyen elkészíthető otthon is.

Almás-májas szalonnával töltött karaj

Almás-májas szalonnával töltött karaj

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás-májas szalonnával töltött karaj.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 858 kcal

Hozzávalók
  

  • 8 szelet sertéskaraj
  • 20 dkg csirkemáj
  • 2 db alma
  • 20 dkg sütőtök
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg bacon szeletelt
  • 10 dkg vaj

Elkészítés
 

  • A karajszeleteket kiklopfoljuk és megsózzuk. A szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, kisütjük a zsírját, majd rádobjuk a megmosott, kockákra vágott csirkemájat, és a meghámozott, ugyancsak kockákra vágott almát. A tölteléket ízlés szerint megsózzuk, azután a karajszeletekre halmozzuk.
  • A húst félbehajtjuk, és hústűvel megtűzzük.
  • A vajat egy lábasban felmelegítjük, beletesszük a meghámozott, lereszelt sütőtököt, és egy kicsit megpirítjuk. Felengedjük a fehérborral meg a tejszínnel, és beletesszük a hústekercseket.
  • Fedő alatt 30-40 perc alatt megpároljuk, közben egyszer megforgatjuk.
  • Tálalás előtt a hústekercseket ferdén kettévágjuk, hogy megmutassuk az ínycsiklandó tölteléket és a sütőtökös mártással együtt kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Almás-májas szalonnával töltött karaj-hoz!

Nutrition

Kalória: 858kcalSzénhidrát: 19gFehérje: 59gZsír: 59gTelített zsír: 31gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gTrans Fat: 1gKoleszterin: 425mgNátrium: 960mgKálium: 1251mgÉlelmi rost: 2gCukor: 13gVitamin A: 11214IUVitamin C: 18mgKalcium: 73mgVas: 6mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet

Az almás-májas szalonnával töltött karaj receptje a klasszikus magyar konyha egyik rejtett gyöngyszeme. Ez a fogás kiváló példa a hagyományos magyar konyha gazdagságára és kreativitására, mely a hozzáférhető, helyi alapanyagok maximális kihasználásán alapult. Ebben az ételben a szalonna, a sertésmáj, az alma és a sertéskaraj ízei elegyednek össze, hogy egy gazdag, ízletes és laktató fogást alkossanak.

Tálalás

Az almás-májas szalonnával töltött karajt hagyományosan párolt káposztával és burgonyapürével szokás tálalni. Az étel tetejére friss, apróra vágott petrezselymet szórhatunk a színfoltért és az ízért. Az ételhez jól illik egy pohár száraz vörösbor is, ami kiválóan kiegészíti a gazdag és ízletes fogást.

Alternatív hozzávalók

Az étel alapanyagai meglehetősen rugalmasak, így többféleképpen is változtathatjuk a receptet:

  • A szalonnát ki lehet cserélni pulykamellre, ha könnyebb, kevésbé zsíros változatot szeretnénk készíteni.
  • A sertésmáj helyett csirkemájat is használhatunk, ami lágyabb, kevésbé intenzív ízt ad az ételnek.
  • Az alma helyett körte vagy szőlő is használható, amelyek édes, gyümölcsös ízt adnak az ételnek, és jól kiegészítik a hús és a szalonna sós ízeit.
  • A sertéskaraj helyett pulykamell is használható, ami szintén könnyebb, kevésbé zsíros alternatíva.
  • Ha vegetáriánus változatot szeretnénk készíteni, a húst és a szalonnát gomba és tofu kombinációjával helyettesíthetjük, az ízeket pedig fűszerekkel és gyümölcsökkel gazdagíthatjuk.

Egészségügyi előnyök

Az almás-májas szalonnával töltött karajban szereplő hozzávalók számos tápanyagot tartalmaznak, amelyek fontosak a szervezet számára:

  1. Sertésmáj: A máj gazdag forrása a B-vitaminoknak, vasnak és cinknek. Ez az organikus hús kiváló fehérjeforrás is.
  2. Szalonna: Bár a szalonna magas a zsírban és a kalóriában, mértékkel fogyasztva jó forrása lehet az energiának és a B-vitaminoknak.
  3. Alma: Az alma rostban gazdag, és segít a szervezetnek a cukor szabályozásában. Ezenkívül C-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz.
  4. Sertéskaraj: A sertéskaraj magas fehérjetartalmú, és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van. A karajban szereplő B-vitaminok, különösen a B12-vitamin, hozzájárulnak az idegrendszer egészségéhez.

Variációk

  1. Töltött karaj füstölt sajttal és aszalt szilvával: Ez a variáció a szalonna, a máj és az alma helyett füstölt sajtot és aszalt szilvát használ. Ez egy érdekes ízkombináció, ahol a füstölt sajt sós íze jól kiegészíti az aszalt szilva édességét.
  2. Töltött karaj csirkemájjal és körtevel: Ez a változat a sertésmájat csirkemájjal, az almát pedig körtevel helyettesíti. A csirkemáj lágyabb ízt ad, míg a körte édesebb és zamatosabb az almánál.

Érdekességek

  1. Az almás-májas szalonnával töltött karaj egyike azoknak a recepteknek, amelyek jól tükrözik a magyar konyha gazdagságát és sokszínűségét. Ebben az ételben a hús, a gyümölcs és a szalonna kombinációja egyaránt megtalálható.
  2. Ez a fogás számos változatban elkészíthető, attól függően, hogy milyen hozzávalók állnak rendelkezésre, és milyen ízpreferenciák vannak. Ez jól mutatja, hogy a magyar konyha mennyire alkalmazkodóképes és változatos.
(össznézettség: 128, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating