Házi amerikai fánk vaníliás mázzal, porcukorral megszórva, tojásokkal és cukorral körülvéve egy faasztalon. Amerikai fánk

Amerikai fánk

Fánk Tészták

Amerikai fánk recept – Puha, illatos és tökéletes mázzal

Amerikai fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Szeretnél olyan házi amerikai fánkot készíteni, ami kívül aranybarna, belül pedig pihe-puha? Ez a klasszikus recept házi amerikai fánk, klasszikus fánk recept, csokis máz, vaníliás máz, színes cukorszórás felhasználásával igazi kedvenc lesz a család minden tagja számára. Tökéletes választás ebéd utáni desszert vagy hétvégi gyors édesség olajban sütve formájában.

Házi amerikai fánk vaníliás mázzal, porcukorral megszórva, tojásokkal és cukorral körülvéve egy faasztalon.

Amerikai fánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Amerikai fánk
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Sütés/Főzés 5 minutes
Összesen 45 minutes
Fogás deszert
Konyha Amerikai
Főre 6 főre
Kalória 667 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a sütéshez

  • olaj

a vanília mázhoz:

a csoki mázhoz:

Elkészítés
 

  • Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, hogy levegősebb legyen a végeredmény, majd add hozzá a porcukrot, a sütőport és a szódabikarbónát.
  • Egy külön kis tálban olvaszd meg a margarint, hogy könnyen eldolgozható legyen a tésztában.
  • A lisztes keverékhez üsd bele a tojásokat, öntsd hozzá a tejet, majd add hozzá az olvasztott margarint is.
  • Kezdd el az egészet kézi habverővel vagy elektromos mixerrel alacsony fokozaton összedolgozni, hogy ne szóródjon ki a liszt. Keverd addig, amíg teljesen sima, csomómentes tésztát nem kapsz. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy a fánk állaga könnyű és puha legyen.
  • Miután elkészült a tészta, takard le egy tiszta konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje.
  • Helyezd a tálat a hűtőbe legalább egy órára, de akár egy éjszakán át is pihenhet. Ez idő alatt a tészta állaga stabilabbá válik, és sokkal könnyebb lesz formázni.
  • A pihentetett tésztát egy lisztezett gyúródeszkára helyezd, hogy ne ragadjon oda a felülethez.
  • Nyújtsd ki a tésztát körülbelül ujjnyi vastagságúra. Ez a vastagság biztosítja, hogy a fánkok sütés közben megfelelően megemelkedjenek és puhák maradjanak.
  • Használj egy nagy pogácsaszaggatót vagy poharat, hogy kivágd a fánkokat. A fánkok közepét egy kisebb kiszúróval vagy akár egy kupakkal szúrhatod ki, hogy jellegzetes fánkformát kapj.
  • A maradék tésztát gyúrd össze, és ismételd meg a formázást, amíg az összes tésztát fel nem használtad.
  • Egy mély serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olajat közepes lángon. Fontos, hogy az olaj hőmérséklete ne legyen túl magas, mert a fánkok külseje megéghet, mielőtt a belseje átsülne. Az ideális hőmérséklet 170-180 °C.
  • Óvatosan helyezd a fánkokat az olajba, ügyelve arra, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt, mert ez csökkentheti az olaj hőmérsékletét.
  • Süssd a fánkokat mindkét oldalukon 2-3 percig, amíg szép aranybarna színt nem kapnak. Egy villa vagy szűrőkanál segítségével fordítsd meg őket.
  • Miután elkészültek, szedd ki a fánkokat egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitatd róluk.
  • Egy kisebb tálba szórd bele a porcukrot, majd adj hozzá 2 evőkanál meleg vizet.
  • Keverd addig, amíg sima, folyós állagú mázat nem kapsz. Ha túl sűrű, adj hozzá még néhány csepp vizet, de óvatosan, hogy ne hígítsd túl.
  • Egy kisebb hőálló edényben olvaszd fel a fehércsokoládét gőz felett. Ehhez helyezz egy edényt forró víz fölé úgy, hogy az alja ne érjen a vízhez.
  • Add hozzá a margarint, és folyamatos keverés mellett várd meg, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon és sima állagú legyen.
  • Mártogasd a kihűlt fánkokat a választott mázba (vaníliás vagy csokis), vagy használj ecsetet a máz felviteléhez.
  • Helyezd a mázas fánkokat egy sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyd, hogy a máz megszáradjon.
  • Ízlés szerint díszítheted színes cukorszórással, kókuszreszelékkel vagy akár csokireszelékkel.

Jegyzet

Jó étvágyat az Amerikai fánk-hoz!

Kalória

Kalória: 667kcalSzénhidrát: 108gFehérje: 9gZsír: 23gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTranszzsír: 1gKoleszterin: 61mgNátrium: 547mgKálium: 164mgRost: 1gCukor: 68gA-vitamin: 780IUC-vitamin: 1mgKalcium: 152mgVas: 3mg
Keyword Amerikai fánk, Csokis máz, Donut, doughnut, egyszerű fánk recept, Fánk recept, Gyors édesség olajban sütve, Házi amerikai fánk, Klasszikus fánk recept, Margarinos fánktészta, Porcukros fánk, Színes cukorszórás, Tésztapihentetés, Tökéletes fánktészta recept, Vaníliás máz
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Amerikai fánk recepthez:

Mi az a Amerikai fánk?

Az „Amerikai fánk” (angolul „American doughnut”) egy édes, gyakran lyukas sütemény, amelyet tésztából készítenek és olajban sütnek ki. Ezek a fánkok rendszerint kerek formájúak, közepükben egy lyukkal. Többféle ízesítésben és bevonattal készülhetnek, például cukormázzal, glazúrral, porcukorral vagy csokoládéval. Néhány típusukba tölteléket is tesznek, mint például lekvár, krém vagy vaníliás krém.

Miért nem emelkedik meg a tésztám megfelelően?

Ellenőrizd, hogy a sütőport vagy a szódabikarbónát nem hagytad-e ki a receptből, és hogy nem járt-e le a szavatosságuk. A friss alapanyagok kulcsfontosságúak a megfelelő emelkedéshez.

Hogyan maradjon a fánkom tovább friss?

Tárold légmentesen zárható dobozban vagy nejlonzacskóban. Ha nem fogyasztod el azonnal, a fánkokat fagyaszthatod is, és szükség esetén kiveheted.

Milyen olajat ajánlasz a sütéshez?

A legjobb, ha semleges ízű olajat, például napraforgó- vagy földimogyoró-olajat használsz. Ezek nem adnak erős ízt a fánknak.

Hol szerezhetek be különleges hozzávalókat, mint a fehércsokoládé vagy a vaníliaesszencia?

A legtöbb nagyobb szupermarketben vagy specializált élelmiszerboltban megtalálhatóak ezek az alapanyagok. Online boltokban is rendelhetsz.

Van-e egyéb változata az amerikai fánknak?

Természetesen! Próbáld ki például fahéjas cukorral meghintve, vagy áztasd be csokoládéba és szórd meg díszítésként kókuszreszelékkel.

Milyen mázat használhatok a fánkokhoz a csokoládén és vanílián kívül?

A fánkokat számos mázzal bevonhatod, például karamellás, mogyoróvajas vagy bogyós gyümölcsös mázzal.

Hány kalóriát tartalmaz egy adag fánk?

A recept szerint készítve, egy fánk körülbelül 667 kcal-t tartalmaz. Azonban a kalóriatartalom változhat a pontos hozzávalóktól és az elkészítés módjától függően.

Milyen típusú lisztet használjak a fánkhoz?

A legjobb eredmény érdekében finomlisztet javasolunk, de használhatsz teljes kiőrlésű lisztet is, ha rostban gazdagabb tésztát szeretnél.

Hogyan tudom elkerülni, hogy a fánk túl zsíros legyen?

Ügyelj arra, hogy az olaj megfelelő hőmérsékleten legyen a sütés során. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a fánk felszívja az olajat, ha túl magas, akkor pedig kívül gyorsan barnul, de belül nyers marad.

Történet:

Az amerikai fánk, más néven donut vagy doughnut, mára világszerte népszerű édességgé vált. A klasszikus fánk recept az Egyesült Államokból indult hódító útjára, de a házi amerikai fánk itthon is egyre kedveltebb, főleg ünnepek, zsúrok vagy csak egy kényeztető délutáni nasi alkalmával. A porcukros fánk vagy a színes cukorszórás már önmagában is hívogató látvány, hát még ha csokis máz vagy vaníliás máz is kerül rá. Az amerikai változat különlegessége, hogy a margarinos fánktészta puha, könnyű, mégis telt ízvilágot nyújt, amit a megfelelő tésztapihentetés tovább fokoz.

Tálalás:

A gyors édesség olajban sütve különösen jó választás, ha valami mutatós és finom desszertet keresel ebéd vagy vacsora után. A fánkokat érdemes csokis mázba vagy vaníliás mázba mártani, majd ízlés szerint megszórni színes cukorszórással, csokireszelékkel vagy akár kókuszreszelékkel. Melegen vagy langyosan a legfinomabb, de hidegen is remekül megőrzi a puhaságát. Akár klasszikus porcukros fánkként, akár modern házi amerikai fánkként tálalod, garantáltan nagy sikert aratsz vele.

Ital ajánló az Amerikai fánk mellé:

Gyerekeknek:

  1. Vaníliás Tejshake: Friss tej, vaníliafagylalt és egy csipetnyi vaníliaesszencia keverékéből készül. Habosra keverve a turmixgépben, a fánkokhoz tökéletesen passzol.
  2. Gyümölcsös Smoothie: Banán, eper és narancslé alapból készíthetsz egy ízletes és egészséges smoothie-t. Adhatsz hozzá chia magot vagy zabpelyhet is, hogy táplálóbb legyen.
  3. Almás Cider: Egy kellemesen fűszerezett, nem alkoholos almás cider kiváló kísérő a fánkok mellé, különösen a hideg hónapokban.

Felnőtteknek:

  1. Cappuccino vagy Latte: Egy gazdag, habos cappuccino vagy latte kávé kiválóan kiegészíti az édes fánkok ízét.
  2. Earl Grey Tea: Egy finoman aromás Earl Grey tea, melyben a bergamott citrusos jegyei kellemesen ellensúlyozzák a fánkok édességét.
  3. Forró Csokoládé Rummel: Egy gazdag, krémes forró csokoládé, amelybe egy kis rumot adhatsz, hogy még különlegesebb legyen.
  4. Mimóza: Ha brunchra vagy reggelire kínálod a fánkokat, akkor egy frissítő mimóza (pezsgő és narancslé keveréke) is remek választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

Az alaprecept természetesen variálható: a margarinos fánktészta helyett használhatsz vajat, a tej helyett növényi italt, ha valaki laktózérzékeny. A fánk recept könnyedén alakítható gluténmentes változatra is megfelelő liszttel. A tökéletes fánktészta recept titka nem csak az összetevőkben, hanem a tésztapihentetés idejében és a sütési hőmérséklet pontosságában rejlik. Ha kevesebb cukrot szeretnél, a cukor mennyisége is csökkenthető, így a kalória érték is mérséklődik. Így akár egy egészségesebb változatban is élvezheted ezt a népszerű klasszikus fánk receptet.

Egészségügyi előnyök:

Bár a házi amerikai fánk nem számít diétás ételnek, egy otthon készült verzió mindig egészségesebb lehet, mint a boltban vásárolt, adalékanyagokkal teli változatok. A margarinos fánktészta előnye, hogy pontosan tudod, mi kerül bele, így elkerülheted a felesleges tartósítószereket. A tészta sütés előtti pihentetése javítja az emészthetőséget is. Ha kisebb adagot készítesz, kevesebb cukorral, vagy telített zsírokban szegényebb margarinnal dolgozol, akkor egy kevésbé megterhelő, de még mindig élvezetes desszertet kínálhatsz. Továbbá, a házi édességek lelki előnyt is nyújtanak – öröm sütni, megosztani és közösen elfogyasztani őket.

Variációk:

Az amerikai fánk recept rengeteg módon variálható. A klasszikus porcukros fánk helyett kipróbálhatod fahéjas cukorral, gyümölcslekvárral töltve, vagy akár étcsokoládé mázzal is. A vaníliás pudingos krém szintén népszerű töltelék lehet, ha kicsit ünnepibb hangulatot szeretnél. A diós piskóta rajongói számára készíthető dióval megszórt változat, míg a színes cukorszórás a gyerekek kedvence lesz. Ha igazán különlegeset szeretnél, használj fehércsokoládé mázat és díszítsd csokireszelékkel vagy szárított gyümölccsel.

Érdekességek:

Tudtad, hogy az amerikai fánkok közepén lévő lyuk eredetileg praktikus okokból került oda? A tésztasütés során a középső rész gyakran nyers maradt, így a megoldás egy lyuk kivágása lett – és így született meg a ma ismert donut forma. Érdekes tény, hogy az amerikaiak évente több mint 10 milliárd fánkot fogyasztanak el! A klasszikus fánk recept ma már világszerte elterjedt, és helyi változatok is születtek belőle. Nálunk is egyre népszerűbb a gyors édesség olajban sütve kategóriában, hiszen egyszerre mutatós, ízletes és könnyen elkészíthető.

(össznézettség: 544, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése