Amerikai fánk

Amerikai fánk

Amerikai fánk: Az édes és laktató sütemény

Amerikai fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Az története az 1800-as évek elején kezdődött. A fánkot elsőként a holland bevándorlók hozták Amerikába, akik „olyanokat sütöttek, mint a hasábokra vágott almák”. Az eredeti nevük „olykoek” volt, ami a holland „oliekoecken” kifejezésből származik, ami olajban sült tésztát jelent. Azonban a név kiejtése és írásmódja gyakran megváltozott, és végül a „doughnut” (tészta + anya) név vált a leggyakoribbá.

Ezt először 1847-ben tette közkinccsé egy hajóskapitány, aki egy napon úgy döntött, hogy tésztát süt az egyik hajóskonyhában. Az így készült sütemény olyan sikeres lett, hogy azonnal népszerűvé vált a tengerészek körében. Az amerikai fánk később a katonai konyhákban is elterjedt, és a második világháborúban igazi népszerűségre tett szert az amerikai katonák körében.

Amerikai fánk

Amerikai fánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Amerikai fánk
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 5 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás deszert
Konyha Amerikai
Mennyiség 6 főre
Kalória 667 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a sütéshez

  • olaj

a vanília mázhoz:

a csoki mázhoz:

Elkészítés
 

  • A hozzávalókat a tésztához egy tálban simára keverjük letakarjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük.
  • Ez után a tésztát lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  • A legnagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A közepét egy kisebb kiszúróval.
  • Közepes forró olajban 5 perc alatt kisütjük.
  • A fánkokat mázzal is bevonhatjuk. Ehhez a hozzávalókat jól összekeverjük és a fánkokra kenjük.
  • A csokoládét a margarinnal gőz felett felolvasztjuk és a fánkokra kenjük .
  • Ízlés szerint díszítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Amerikai fánk-hoz!

Nutrition

Kalória: 667kcalSzénhidrát: 108gFehérje: 9gZsír: 23gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 61mgNátrium: 547mgKálium: 164mgÉlelmi rost: 1gCukor: 68gVitamin A: 780IUVitamin C: 1mgKalcium: 152mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword fánk
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az amerikai fánk eredete a 19. századra nyúlik vissza. Egyes források szerint a holland bevándorlók hozták magukkal az Egyesült Államokba a „olykoek” nevű, fánkszerű süteményüket. Ezeket a süteményeket eredetileg almával vagy szilvával töltötték meg. Az amerikai fánk népszerűsége azonban igazán akkor robbant be, amikor egy újító ötlettel álltak elő: lyukat készítettek a tésztában, hogy a közepét is meg tudják sütni, és gyorsabban és egyenletesebben tudjanak elkészíteni több darabot. Ez az ötlet váltotta ki a donutok elterjedését az Egyesült Államokban és világszerte.

Tálalás:

Az amerikai fánkokat általában porcukorral vagy csokoládéval vonják be. Gyakran készítenek hozzájuk cukormázat is, amelyet a fánkokra lehet locsolni vagy bele lehet mártogatni. Továbbá gyakori a töltött fánk változata is, ahol a tészta közepébe krémet vagy lekvárt töltnek. A tálalás során a fánkokat általában egyenesen papírtasakban vagy tálakon szervírozzák. Sok helyen kínálnak hozzájuk különböző ízesített szirupokat vagy lekvárokat.

Alternatív hozzávalók:

Az amerikai fánk receptje sokféle lehet, és lehetőség van az alapanyagok variálására is. Például a hagyományos receptben a tészta fő összetevője a finomliszt, de sokan használnak teljes kiőrlésű lisztet vagy más alternatív lisztet is a fánk készítéséhez. A cukor helyett édesítőszereket vagy mézet is használhatnak. A tojásokat néhány vegán verzióban helyettesíthetik lenmagzselével vagy sütőport használhatnak az emelkedéshez.

Egészségügyi előnyök:

  • Energiaforrás: Az amerikai fánkok magas kalóriatartalommal rendelkeznek, így energiát adhatnak a fogyasztónak. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a kalóriák gyakran üres kalóriák, amelyek kevés tápanyagot tartalmaznak.
  • Boldogsághormonok: Az édes ételek, mint például az amerikai fánk, serkenthetik a boldogsághormonok, például az endorfinok felszabadulását, ami rövid távon javíthatja a hangulatot.

Variációk:

  • Töltött fánkok: Az alap amerikai fánkokon túl sokféle töltött változat létezik, például vaníliakrém, csokoládékrém, eperlekvár vagy málna. Ezek a töltött fánkok gazdagabb ízeket és textúrákat kínálnak.
  • Glazúros fánkok: A fánkokat gyakran vonják be cukormázzal vagy csokoládéval, amelyek extra édességet és ízt adnak a süteményeknek. Az ízesítés számos lehetőséget kínál, például csokoládé, vanília, karamell vagy málna.
  • Mini fánkok: Ha szeretnéd kicsit csökkenteni az adagot vagy változatosságot szeretnél vinni a tálalásba, mini fánkokat is készíthetsz. Ezek kisebb méretűek, így könnyebben fogyaszthatók.

Érdekességek:

  • Világnapja: Az amerikai fánkoknak van egy saját világnapjuk, amit minden évben június első péntekén ünnepelnek.
  • Simpson család: Az amerikai fánkok híresek a „Simpson család” című animációs sorozatban, mivel Homer Simpson kedvenc ételei közé tartoznak. Az ő híres kifejezése „Mmm… donuts!” sokak számára ismert.
(össznézettség: 250, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating