Indiáner fánk Indiáner fánk

Indiáner fánk

Fánk Tészták

Indiáner fánk – Ízletes és egzotikus édesség

Indiáner fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

: Ha szereted az édességeket, és keresel valami igazán különlegeset és ízleteset, akkor az indiáner fánk remek választás lehet. Ez az édesség egyesíti az indiai és az európai gasztronómia elemeit, és egy igazán egzotikus ízélményt nyújt.

Indiáner fánk

Indiáner fánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Indiáner fánk.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Főzési idő 20 minutes
Összesen 50 minutes
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 1018 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a bevonathoz:

  • 10 dkg barackíz
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg tortabevonó
  • 30 dkg fondant

Elkészítés
 

  • Elkészítjük a tésztánkat. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a vízzel és a liszt kis részével tejföl sűrűségűre keverjük. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük (fontos a kemény hab, a tészta állagára nézve).
  • A tojássárgás masszához hozzákeverjük a felvert fehérjét, majd a maradék lisztet. Habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt lemezre félgömb alakokat nyomunk (20db-ot), majd 170°C fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
  • Mivel ez egy különleges felvert ezért gőzmentes sütőben kell sütnünk, ami annyit tesz, hogy egy fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját. Amikor már a félgömbök szép barnára sültek, kivesszük őket és hagyjuk hűlni.
  • Ezután a külső burkolat következik. A barackízt a cukorral felforraljuk, majd bekenjük vele a süteményünk tetejét és hagyjuk megszáradni.
  • A fondantot megmelegítjük (minimum 40°C fokos hőmérsékletűre) és belekeverjük az étcsokit, majd egy villa segítségével a gömböket belemártjuk és rácsra helyezzük őket, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges máz. Míg száradnak, elkészítjük a tölteléket.
  • A tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a porcukor és a feloldott zselatint (nem az összeset). Csillagcsöves zsákba töltjük. Az alsó félgömböknek egy kis darabkáját levágjuk, hogy megálljanak, kapszlikba tesszük őket (10db-ot), két sornyi habot nyomunk rá, majd rárakjuk a tetejüket.

Jegyzetek

Jó étvágyat az Indiáner fánk-hoz!

Kalória

Kalória: 1018kcalSzénhidrát: 136gFehérje: 11gZsír: 49gTelített zsír: 29gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 260mgNátrium: 103mgKálium: 246mgRost: 2gCukor: 112gA-vitamin: 1704IUC-vitamin: 3mgKalcium: 102mgVas: 3mg
Keyword fánk
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az Indiáner fánk eredete homályos és keveredik több kultúra és nemzet gasztronómiájával is. Sokan úgy gondolják, hogy az Indiáner neve ellenére semmi köze nincs az indiánokhoz vagy Indiához, valójában közép-európai eredetű lehet. Német területeken is találkozhatunk hasonló nevű édességgel, ami megint csak rámutat, hogy a gasztronómia nem ismer határokat, és az ételek, ízek, receptek határon túlra is átkelnek, majd a helyi ízléshez igazodnak.

Tálalás:

A tökéletes Indiáner fánk tálalásához készítsünk mellé egy finom házi baracklekvárt vagy gyümölcsös joghurtot. A fánkok tetejét szórjuk meg egy kevés porcukorral vagy kókuszreszelékkel. Tálaljuk őket elegáns desszertes tányéron, a közepére helyezve néhány szelet friss barackot vagy más gyümölcsöt. Kínáljuk mellé egy pohár hűsítő jeges teát vagy egy finom cappuccinót, ami kiválóan kiegészíti az édesség ízét.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha kevesebb cukrot szeretnél használni, a tésztához és a bevonathoz használj steviát vagy eritritolt.
  • A lisztet lecserélheted mandulalisztre vagy kókuszlisztre a gluténmentes változatért.
  • A tejszínt cserélheted ki kókusztejszínre vagy más növényi alapú tejszínre.
  • A barackíz helyett használhatsz más gyümölcsízeket, mint pl. málna, cseresznye vagy eper.
  • A fondant helyett használj fehér csokoládé bevonatot vagy akár étcsokoládét, a kívánt ízhatás érdekében.

Egészségügyi előnyök:

  1. Tojás: A tojások kiváló fehérjeforrást jelentenek, és számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, köztük A-, D- és B-vitaminokat és folsavat.
  2. Tejszín: Tartalmaz kalciumot, ami fontos a csontok és a fogak egészségéhez.
  3. Barack: Magas rost- és víztartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést. A barackokban található antioxidánsok, köztük a C-vitamin, segítenek a testnek a káros szabad gyökök elleni védekezésben.

Variációk:

  1. Töltelék: A tejszín helyett kókuszkrémmel készült tölteléket is használhatsz, amihez friss mentaleveleket és citromhéjat adhatsz egy friss, nyári ízért.
  2. Gyümölcsös Indiáner fánk: Az alaptésztához adhatsz apróra vágott gyümölcsöket vagy bogyósokat, például áfonyát, málnát vagy ribizlit.
  3. Csokoládés Indiáner fánk: A barackíz helyett használj csokoládét, és készíts csokoládés bevonatú fánkot kakaóval és csokoládédarabokkal.

Érdekességek:

  1. Az Indiáner fánkot gyakran összetévesztik más közép-európai édességekkel, de annak ellenére, hogy a nevében szerepel az „indián” jelző, az eredete nem kapcsolódik sem az indiánokhoz, sem Indiához.
  2. A fánk egyike azon ételeknek, amelyek szinte minden kultúrában megtalálhatók, különböző változatokban és ízekben.
  3. Az Indiáner fánknak számos változata létezik Magyarországon kívül is. Sok helyen a bevonata eltér, és például csokoládéval, karamellel vagy más ízekkel van kombinálva.
(össznézettség: 884, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése