Fekete rózsa – A tökéletes finomság kávézáshoz
Fekete rózsa recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.
A Fekete rózsa sütemény egy igazi különlegesség a sütemények világában. Az elkészítése nem túl bonyolult, de az eredmény mindenkit elkápráztat. Ez az elegáns és finom sütemény tökéletes választás kávézáshoz vagy bármilyen más alkalmi rendezvényre.
Fekete rózsa
Hozzávalók
a tésztához:
a vaníliás krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor főzős
- 7 dl tej
- 2 db vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
a tetejére:
- 10 dkg tortabevonó
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, és 5 részre osztjuk.
- Tepsi hátán 2 lapot megsütünk.
- A mákos krém hozzávalóit összedolgozzuk. (Tejben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, mákot, porcukrot.)
- A 3 félretett tésztát külön-külön kinyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel, s feltekerjük, mint a bejglit. A tepsibe a 3 tekercset egymás mellé tesszük és összesütjük. Egyben kiborítjuk.
- A vanília pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral kikeverjük és a kihűlt pudinghoz adjuk.
- Az alsó lapot megkenjük a vaníliakrém felével, rátesszük a mákos rudakat, majd a maradék vaníliakrémet rákenjük és a másik lapot pedig a tetejére rakjuk. Végül csokimázzal bevonjuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Fekete rózsa nevű sütemény a magyar konyha hagyományos desszertje. A nevét valószínűleg az ellenállhatatlan és mélyen gazdag ízeiről kapta. A mákos és a vaníliás krém párosítása egyedülállóan finom és kifinomult ízélményt nyújt.
Tálalás:
A Fekete rózsa süteményt hagyományosan szeletelve szolgálják fel, gyakran porcukorral meghintve a tetején, hogy még több édességet és vizuális vonzerőt adjon hozzá. Az ünnepi alkalomtól függően díszítheti a tetejét továbbá gyümölcsökkel, mint a málna vagy az eper.
Alternatív hozzávalók:
- Ha gluténmentes diétát követ, helyettesítheti a normál lisztet gluténmentes lisztből készült alternatívával.
- Diabetikus vagy cukormentes diétát követők használhatnak sztíviát vagy eritritolt a porcukor helyett.
- Ha nem fogyaszthat tejtermékeket, a vajat margarinnal, a tejet pedig növényi tejekkel (pl. mandulatej, szójatej) cserélheti le.
- Ha vaníliapuding-por nem érhető el, használhatja a vaníliarúd belsejét, kevert egy kis kukoricakeményítővel és cukorral a puding elkészítéséhez.
- Amennyiben vegetáriánus vagy vegán, a tojást növényi alapú tojáspótlóval helyettesítheti.
- A tortabevonót sötét vagy étcsokoládéval is helyettesítheti, ami még intenzívebb, gazdagabb ízt ad a süteménynek.
Egészségügyi előnyök:
- Mák: A mák gazdag forrása az ásványi anyagoknak, mint például a kalcium, vas, cink, magnézium és réz. Ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az emberi szervezet egészséges működésében.
- Tojás: A tojás kiváló forrása a teljes értékű fehérjéknek, valamint a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint például a B-vitaminok, a szelén és a foszfor.
- Tej: A tej jó forrása a kalciumnak, ami fontos az egészséges csontok és fogak számára. A tejben található vitaminok között megtalálhatók a B-vitaminok, a D-vitamin, és a kalcium.
Variációk:
- Citromos változat: Hozzáadhat citromhéjat vagy citromlé a tésztához, hogy savanykás ízt adjon a desszertnek.
- Csokoládés változat: A mákos krém helyett használhat csokoládékrémet is, ami még gazdagabb ízt kölcsönöz a süteménynek.
- Diós változat: A mák helyett használhat őrölt diót a krémhez, ami szintén finom ízt ad a süteménynek.
Érdekességek:
A Fekete rózsa sütemény hagyományosan a karácsonyi időszakban készül el, és a magyar családok számára az ünnepi hangulatot idézi. A neve mögött álló történet nem ismert, de a desszert gazdag ízei és bámulatos kinézete valószínűleg hozzájárultak a nevéhez. A „Fekete rózsa” egyben erős és gyönyörű – pont, mint a sütemény, amit megjelöl.