Fekete rózsa Fekete rózsa

Fekete rózsa

Édes sütemény Sütemény

Fekete rózsa – A tökéletes finomság kávézáshoz

Fekete rózsa recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

A Fekete rózsa sütemény egy igazi különlegesség a sütemények világában. Az elkészítése nem túl bonyolult, de az eredmény mindenkit elkápráztat. Ez az elegáns és finom sütemény tökéletes választás kávézáshoz vagy bármilyen más alkalmi rendezvényre. 

Fekete rózsa

Fekete rózsa

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fekete rózsa.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 1181 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a mákos krémhez:

a vaníliás krémhez:

a tetejére:

  • 10 dkg tortabevonó

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, és 5 részre osztjuk.
  • Tepsi hátán 2 lapot megsütünk.
  • A mákos krém hozzávalóit összedolgozzuk. (Tejben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, mákot, porcukrot.)
  • A 3 félretett tésztát külön-külön kinyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel, s feltekerjük, mint a bejglit. A tepsibe a 3 tekercset egymás mellé tesszük és összesütjük. Egyben kiborítjuk.
  • A vanília pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral kikeverjük és a kihűlt pudinghoz adjuk.
  • Az alsó lapot megkenjük a vaníliakrém felével, rátesszük a mákos rudakat, majd a maradék vaníliakrémet rákenjük és a másik lapot pedig a tetejére rakjuk. Végül csokimázzal bevonjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fekete rózsa-hoz!

Tápérték

Kalória: 1181kcalSzénhidrát: 170gFehérje: 17gZsír: 50gTelített zsír: 26gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 113mgNátrium: 754mgKálium: 461mgÉlelmi rost: 7gCukor: 98gVitamin A: 1197IUVitamin C: 1mgKalcium: 522mgVas: 7mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Fekete rózsa nevű sütemény a magyar konyha hagyományos desszertje. A nevét valószínűleg az ellenállhatatlan és mélyen gazdag ízeiről kapta. A mákos és a vaníliás krém párosítása egyedülállóan finom és kifinomult ízélményt nyújt.

Tálalás:

A Fekete rózsa süteményt hagyományosan szeletelve szolgálják fel, gyakran porcukorral meghintve a tetején, hogy még több édességet és vizuális vonzerőt adjon hozzá. Az ünnepi alkalomtól függően díszítheti a tetejét továbbá gyümölcsökkel, mint a málna vagy az eper.

Alternatív hozzávalók:

  1. Ha gluténmentes diétát követ, helyettesítheti a normál lisztet gluténmentes lisztből készült alternatívával.
  2. Diabetikus vagy cukormentes diétát követők használhatnak sztíviát vagy eritritolt a porcukor helyett.
  3. Ha nem fogyaszthat tejtermékeket, a vajat margarinnal, a tejet pedig növényi tejekkel (pl. mandulatej, szójatej) cserélheti le.
  4. Ha vaníliapuding-por nem érhető el, használhatja a vaníliarúd belsejét, kevert egy kis kukoricakeményítővel és cukorral a puding elkészítéséhez.
  5. Amennyiben vegetáriánus vagy vegán, a tojást növényi alapú tojáspótlóval helyettesítheti.
  6. A tortabevonót sötét vagy étcsokoládéval is helyettesítheti, ami még intenzívebb, gazdagabb ízt ad a süteménynek.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák gazdag forrása az ásványi anyagoknak, mint például a kalcium, vas, cink, magnézium és réz. Ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az emberi szervezet egészséges működésében.
  2. Tojás: A tojás kiváló forrása a teljes értékű fehérjéknek, valamint a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint például a B-vitaminok, a szelén és a foszfor.
  3. Tej: A tej jó forrása a kalciumnak, ami fontos az egészséges csontok és fogak számára. A tejben található vitaminok között megtalálhatók a B-vitaminok, a D-vitamin, és a kalcium.

Variációk:

  1. Citromos változat: Hozzáadhat citromhéjat vagy citromlé a tésztához, hogy savanykás ízt adjon a desszertnek.
  2. Csokoládés változat: A mákos krém helyett használhat csokoládékrémet is, ami még gazdagabb ízt kölcsönöz a süteménynek.
  3. Diós változat: A mák helyett használhat őrölt diót a krémhez, ami szintén finom ízt ad a süteménynek.

Érdekességek:

A Fekete rózsa sütemény hagyományosan a karácsonyi időszakban készül el, és a magyar családok számára az ünnepi hangulatot idézi. A neve mögött álló történet nem ismert, de a desszert gazdag ízei és bámulatos kinézete valószínűleg hozzájárultak a nevéhez. A „Fekete rózsa” egyben erős és gyönyörű – pont, mint a sütemény, amit megjelöl.

(össznézettség: 1 216, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating