Fahéjas-almás rétes Fahéjas-almás rétes

Fahéjas-almás rétes

Rétes Tészták

Fahéjas-almás rétes – Egy igazi klasszikus

Fahéjas-almás rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

Az almás rétes a magyar gasztronómia elmaradhatatlan része, amelyet szinte mindenki szeret. A rétestésztába töltött almától azonban még finomabbá és ízletesebbé tehetjük a süteményt, ha hozzáadjuk a fahéjat. A fahéjas-almás rétes egy igazi klasszikus, amelyet érdemes újra gondolni, és különlegessé tenni.

Fahéjas-almás rétes

Fahéjas-almás rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fahéjas-almás rétes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 25 minutes
Összesen 35 minutes
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 1219 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 csomag réteslap
  • 1 kg alma savanykás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg dió darált
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 mokkáskanál fahéj őrölt
  • 0,5 dl olaj

Elkészítés
 

  • Először elkészítem a tölteléket. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól lereszelem. Tálban kicsit kinyomkodom (a leve megiható), majd összekeverem a darált dióval, a sárgabaracklekvárral, a fahéjjal, és annyi cukorral, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen.
  • Egy tiszta konyharuhát megnedvesítek, s alaposan kicsavarom. A munkaasztalra kiterítem. A réteslapcsomagot szétszedem, és elfelezem.
  • Az egyik adagot visszacsúsztatom a zacskóba, hogy ne száradjon ki. A szétnyitott lapok mindegyikét megolajozom, egymásra borítom a konyharuhán, és teljes felületét megszórom a zsemlemorzsa felével.
  • A szélére egy csíkban felhalmozom a töltelék felét, egyenletesen elosztom, majd a konyharuha segítségével szorosan felcsavarom. A rudat ráteszem a sütőlemezre.
  • A másik adagot ugyanígy elkészítem. Mindkét rétes oldalát és tetejét beolajozom, majd az előmelegített, közepesen forró sütőbe téve, szép pirosra megsütöm.
  • Még forrón felszeletelem, és a tetejét kevés porcukorral meghintve tálalom.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Fahéjas-almás rétes-hez!

Kalória

Kalória: 1219kcalSzénhidrát: 142gFehérje: 15gZsír: 69gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 16gEgyszeresen telítetlen zsír: 36gTrans Fat: 1gNátrium: 495mgKálium: 459mgRost: 10gCukor: 58gA-vitamin: 162IUC-vitamin: 13mgKalcium: 98mgVas: 5mg
Keyword almás, rétes
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A rétes eredetét gyakran az Osztrák-Magyar Monarchiához kötik, ám története ennél sokkal tovább nyúlik vissza, egészen az Oszmán Birodalomig. A hagyomány szerint a rétestészta receptjét a törököktől vették át, akik szintén híresek voltak a vékony tésztás édességeikről, mint például a baklava. A magyar konyha is híres a gazdag és ízletes édességeiről, a fahéjas-almás rétes pedig kiváló példa erre. Az édes, fahéjas almák, a darált dió és a ropogós rétestészta kombinációja valóban ellenállhatatlan.

Tálalás:

A fahéjas-almás rétest frissen, melegen tálaljuk, amíg a tészta még ropogós. Tálalhatjuk egy kis porcukorral megszórva a tetején, ami szépen kiemeli a rétes színét és textúráját. Egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kanál tejszínhab tökéletes kiegészítője lehet, különösen, ha a rétest desszertként szolgáljuk fel.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretné változatosabbá tenni a receptet, próbálkozhat más gyümölcsökkel, például körtével, szilvával vagy málnával. Ha az édesség mellé szeretne egy kis savanykás ízt adni, próbáljon hozzáadni egy kis citromlevet vagy citromhéjat az almás töltelékhez.

A darált dió helyett használhatunk darált mandulát, mogyorót vagy akár pisztáciát is a töltelékben. A sárgabaracklekvár helyett használhatunk más gyümölcslekvárt is, például málna- vagy eperlekvárt.

Ha tovább szeretné személyre szabni a receptet, próbálkozhat különböző fűszerek hozzáadásával, például szegfűszeggel, ánizzsal vagy kardamommal.

Egészségügyi előnyök:

A fahéjas-almás rétes önmagában nem tekinthető egészséges édességnek, hiszen magas a cukor- és zsírtartalma. Ugyanakkor néhány hozzávalója előnyös lehet az egészség szempontjából:

  • Almák: Gazdagok rostban, amely segít a jó emésztésben, és C-vitamint is tartalmaznak, amely támogatja az immunrendszer működését.
  • Fahéj: Számos egészségügyi előnye van, például gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, és segíthet a vércukorszint szabályozásában.
  • Dió: Jó forrása az egészséges zsíroknak, fehérjéknek és rostoknak, valamint E-vitamint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek jótékonyak a szív- és agyműködés szempontjából.

Variációk:

Egy másik népszerű variáció az almás rétesen a mákos rétes, ami édes mákos töltelékkel készül. A túrós rétes is népszerű, ami friss túró, tojás és cukor keverékével készül.

Ha szeretne valami pikánsabbat, próbálkozzon meg a savanyú káposztás rétessel, ami egy hagyományos magyar étel, amelyet különösen a téli hónapokban szeretnek elkészíteni.

Érdekességek:

A rétes az egyik leghíresebb magyar édesség, amelyet szerte a világon ismernek és szeretnek. Az USA-ban a „strudel”-ként ismert desszert népszerű az almás változatban, de sok más variációja is létezik, például a cseresznyés, a meggyes vagy a mákos.

Egy másik érdekes tény, hogy a réteslapot annyira vékonyra kell nyújtani, hogy át lehessen látni rajta az újságot. Ez különleges képességet és gyakorlatot igényel, ami a rétes készítésének egyik legnagyobb kihívása.

Végül pedig a rétes készítése gyakran családi esemény volt, ahol az egész család összegyűlt, hogy együtt készítsék el a desszertet. Ez a hagyomány ma már kevésbé gyakori, de sok családnál továbbra is él.

(össznézettség: 557, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése