Kakaós szelet mascarponéval – Gazdag és krémes ízek
Kakaós szelet mascarponéval recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 32 perc.
A kakaós szelet mascarponéval egy gazdag és krémes édesség, amely tökéletes választás lehet azok számára, akik szeretik a csokoládét és a krémes, lágy ízeket. A mascarpone sajttal készült krém tökéletesen kiegészíti a kakaós szeletet, így ez az édesség igazán finom és laktató.
Kakaós szelet mascarponéval
Hozzávalók
- 3 db tojásfehérje
- 1 db tojássárgája
- 4 evőkanál gyümölcscukor
- 4 dkg liszt
- 3 dkg étkezési keményítő
- 2 evőkanál kakaópor
- 5 dkg mascarpone sajt
- 15 dkg túró
- 2 lap fehér zselatin
- 1 evőkanál mandulalikőr narancslével helyettesíthető
Elkészítés
- A sütőt 200°C fokra előmelegítjük. Egy 24 x 24 cm-es sütőformát kibéleljük sütőpapírral.
- A tojásfehérjéket habbá verjük.
- A tojássárgáját 2 evőkanál cukorral habosra keverjük.
- A lisztet, az étkezési keményítőt és 1 1/2 evőkanál kakaót összekeverünk, és a krémbe szitáljuk.
- Hozzáadjuk a tojásfehérjehabot.
- A tésztát a sütőpapírra kenjük. Sütőben 180 fokon kb. 10-12 percig sütjük. Konyharuhára borítjuk és lehúzzuk róla a papírt.
- A tésztát 8 négyzetre vágjuk.
- A mascarponét elkeverjük a maradék cukorral. A túrót szitán áttörjük, és azt is hozzákeverjük.
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk, lecsepegtetjük, mandulalikőrben feloldjuk, és a mascarponéhoz adjuk.
- A krém háromnegyedét rákenjük a négyzetek felére, majd a többi négyzettel beborítjuk. Erre kenjük rá a maradék krémet.
- 30 percre hideg helyre tesszük, végül kakaóval megszórjuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Egy késő őszi napon, egy kis vidéki magyar faluban, Zsófi néni éppen az év utolsó terméséből készült finomságokat tervezett sütni. Egy kakaós szeletet szeretett volna készíteni, de mivel a szokásos hozzávalók nem álltak rendelkezésre, kreativitását latba vetve próbálkozott. A mascarpone egy olasz vendég ajándéka volt, aki a falusi vendégházban szállt meg és Zsófi néni vendégszeretetét kívánta megköszönni ezzel a finom sajttal. A hagyományos kakaós szelet és az olasz mascarpone íze olyan harmonikusan illett össze, hogy a sütemény azonnal a falu kedvence lett.
Tálalás:
A kakaós szelet tálalásánál fontos a látvány. Egy vintage stílusú, mázas kerámiatányéron vagy fa alaplapon mutat a legjobban. A szelet mellé egy-két friss mentalevél és néhány szem áfonya vagy eper kerül, amit egy kis porcukorral meg lehet hinteni. Az összhatás így rusztikus, mégis elegáns lesz.
Alternatív hozzávalók:
- Gyümölcscukor helyett: Próbálkozzunk kókuszcukorral, eritrittel vagy steviával azok számára, akik alacsonyabb szénhidrát-tartalmú vagy természetesebb édesítőt keresnek.
- Mascarponé helyett: Ha valakinek nincs otthon mascarpone, vagy valami mást szeretne használni, akkor tejszínhab, ricotta sajt, vagy akár egy jó minőségű vanília joghurt is kiváló választás lehet.
- Mandulalikőr helyett: Ha valaki nem szeretné alkohollal elkészíteni, akkor amellett, hogy narancslével helyettesíthetjük, egy kis vanília vagy mandula kivonat is remek választás lehet.
- Liszt helyett: Azoknak, akik gluténmentes alternatívát keresnek, mandula- vagy kókuszliszt használható.
- Tojás helyett: Vegan vagy allergiás változatban chia mag vagy lenmag „tojás” használata is működhet.
Egészségügyi előnyök:
- Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyekre a szervezetnek szüksége van. Ezen kívül számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, mint az A-vitamin, folsav, szelén és B12-vitamin.
- Kakaópor: A kakaóporban található antioxidánsok, különösen a flavonoidok, segíthetnek a szabadgyökök elleni küzdelemben. Ráadásul jó közérzetet fokozó vegyületeket, mint például a teobromint és a feniletilamin is tartalmaz.
- Mascarponé és túró: Ezek a tejtermékek kalciumban és foszforban gazdagok, amelyek fontosak az egészséges csontok és fogak számára. Ezen kívül a túró kiváló fehérjeforrás is.
Variációk:
- Gyümölcsös változat: A krémbe friss gyümölcsdarabokat, például epret, málnát vagy áfonyát adhatunk hozzá.
- Csokoládés változat: A tésztába aprított étcsokoládé darabokat vagy csokoládé forgácsot keverhetünk.
- Mogyorós változat: A krémbe apróra vágott pirított mogyorót vagy mogyoróvajat keverhetünk.
Érdekességek:
- Kakaó és csokoládé története: A kakaót már az ókori civilizációk, például az aztékok és a maja kultúrák is használták, nem csak ételként, de pénznemként és szertartási italokban is.
- Mascarponé: Ezt az olasz sajtot eredetileg a Lombardia régióban készítették. Friss tejszínből áll, amelyet citromsavval vagy más savakkal savanyítanak, ami miatt sűrű és krémes állagú lesz.
- Magyar desszertek: Bár a kakaós szelet mascarponéval nem hagyományos magyar édesség, Magyarország gazdag a hagyományos süteményekben, például a dobostorta, a somlói galuska vagy a piskóta tekercsek terén.