Káposztás tészta Káposztás tészta

Káposztás tészta

Főtt tészta Tészták

Káposztás tészta – Ínycsiklandó magyaros étel

Káposztás tészta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A káposztás tészta egy igazi magyaros klasszikus, amelyet gyakran főznek otthon és vendéglőkben egyaránt. A tészta és a savanyú káposzta tökéletesen kiegészítik egymást, és a fűszerekkel ízesített hús pedig tovább fokozza az étel ízélményét. Ha szereted a tradicionális magyar konyhát, akkor biztosan nem szeretnél lemaradni erről az ízletes fogásról.

Káposztás tészta

Káposztás tészta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Káposztás tészta.
3.34 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 35 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1028 kcal

Hozzávalók
  

  • 3 dl olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kg káposzta
  • 50 dkg tészta fodros nagykocka
  • 2 kávéskanál
  • víz

a tálaláshoz

Elkészítés
 

  • A káposzta külső leveleit leszedjük, jól megmossuk és egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk és 10 percig állni hagyjuk.
  • Az olajból felmelegítünk 2 dl-t, majd karamellizáljuk benne a cukrot. Mikor kezd barnulni a cukor, beleöntjük a káposztát. Gyakori kevergetés mellett elpárologtatjuk alóla a kiolvadt vizet, majd lejjebb vesszük a lángot. 
  • Addig pirítjuk a káposztát, míg szép barna színe lesz. Ez eltarthat akár 40 percig is!
  • Közben felforralunk vizet, beletesszük a sót és kb. 1 dl olajat, majd kifőzzük benne a tésztát.
  • Ha mindkettő elkészült, összekeverjük jó alaposan és porcukorral tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Káposztás tészta-hoz!

Tápérték

Kalória: 1028kcalSzénhidrát: 123gFehérje: 20gZsír: 52gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 15gEgyszeresen telítetlen zsír: 32gTrans Fat: 0.2gNátrium: 828mgKálium: 704mgÉlelmi rost: 10gCukor: 27gVitamin A: 245IUVitamin C: 92mgKalcium: 127mgVas: 3mg
Keyword káposzta, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A káposztás tészta egyike azon egyszerű, de örökzöld magyar ételeknek, melyek a paraszti konyhából származnak. Azokban az időkben az étel nemcsak ízletesnek, hanem táplálónak és olcsónak is kellett lennie. A káposzta olcsó és hozzáférhető alapanyag volt, a tészta pedig hosszan eltartható és tápláló. Az étel egyszerűsége miatt sok családnál gyakran került az asztalra, különösen a hosszú téli hónapokban.

Tálalás:

A káposztás tészta hagyományosan egy nagy mély tányérban vagy tálban szolgálódik fel. Porcukorral meghintve a tetejét egy kis édes kontrasztot ad a sós ízekhez. Aki szereti, frissen őrölt fekete borssal is megszórhatja. A tálaláskor néhány friss kaporlevél vagy petrezselyemmel díszíthető.

Alternatív hozzávalók:

Ha variálni szeretnéd az alapreceptet vagy más hozzávalókat szeretnél használni:

  1. Hús: Néhányan szeletelt kolbászt vagy bacon-t is hozzáadnak a káposzta párolásakor, hogy még ízletesebbé tegyék az ételt.
  2. Tészta: Bár a fodros nagykocka tészta a hagyományos választás, bármilyen más tésztát is használhatsz, például csavart, penne vagy spagetti.
  3. Zöldségek: Néhányan szeletelt hagymát vagy fokhagymát is adnak a káposztához, hogy mélyebb ízhatást érjenek el.
  4. Fűszerek: Ha szereted a fűszeresebb ételeket, egy kis piros paprikát vagy fűszerpaprikát is adhatsz hozzá.

Egészségügyi előnyök:

  1. Káposzta: A káposzta tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal és rostokkal. Ezenkívül antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek elősegíthetik a test méregtelenítését és védhetnek a szabad gyökök káros hatásai ellen.
  2. Tészta: Ha teljes kiőrlésű tésztát használsz, magasabb rost- és tápanyagtartalommal szolgálhatsz, ami hozzájárul az emésztési egészséghez és a jóllakottság érzetéhez.
  3. Olaj: Ha jó minőségű olajat használsz, például olívaolajat, bevitelre kerülnek az egészséges zsírok, amelyek támogatják a szív egészségét és csökkenthetik a gyulladást.

Variációk:

  1. Vegán verzió: Hagyd el a húsos hozzávalókat, és használj vegán tésztát.
  2. Gluténmentes: Használj gluténmentes tésztát azok számára, akik érzékenyek a gluténra vagy cöliákiában szenvednek.
  3. Csípős: Adj hozzá egy kis chiliport vagy friss chilit a káposzta párolásakor, hogy extra csípősséget adj a tésztának.

Érdekességek:

  1. Régi idők: A káposztás tészta számos változata megtalálható Közép- és Kelet-Európában. Mindegyik régió és még a családok is saját változatokkal és hozzávalókkal rendelkeznek, ami azt mutatja, hogy ez az étel milyen sokoldalú és szeretett.
  2. „Szegény ember étele”: Sokáig a káposztás tésztát „szegény ember ételeként” tekintették, mivel olcsó alapanyagokból készült és tápláló volt. Ma azonban sokan a magyar gasztronómia egyik kincseként ismerik és értékelik.
  3. Népi hiedelem: Néhány régi magyar hiedelem szerint a káposzta jótékony hatással van a fejfájásra és más betegségekre is. Bár nincsenek tudományos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a káposzta gyógyíthatja a fejfájást, sok antioxidáns és tápanyag tartalma miatt egészséges választásnak tekinthető.
(össznézettség: 373, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése