Kávés túrótorta Kávés túrótorta

Kávés túrótorta

Sütemény Torta

Kávés Túrótorta – Egy különleges desszert kávé- és túrós édességek rajongóinak

Kávés túrótorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A kávés túrótorta egy rendkívül ízletes és izgalmas desszert, amely tökéletes választás a kávé és a túró szerelmeseinek. Az aromás kávé és a krémes túrós töltelék együttese garantáltan lenyűgöző élményt nyújt.

Kávés túrótorta

Kávés túrótorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kávés túrótorta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 735 kcal

Hozzávalók
  

  • 20 dkg csokis keksz darált
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 db tojás
  • 175 g tejföl
  • 1 csésze cukor
  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál nescafe
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés
 

  • Egy kapcsos tortaforma aljába szétterítjük a kekszet, az olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd lenyomkodjuk nedves kézzel a keveréket.
  • A tojásokat felverjük a cukorral és a tejföllel, majd hozzáadjuk a túrót.
  • Egyik felébe a nescafét keverjük, a másikba a fahéjat.
  • A fahéjasat ráöntjük a kekszre, majd rácsorgatjuk a kávésat, ettől márványos lesz a sütemény.
  • Előmelegített sütőben, kb.180 °C – on sütjük meg, kb. 35 perc alatt.
  • Tetejét tejszínnel öntjük le, és csokoládékrémet csorgatunk rá.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kávés túrótorta-hoz!

Tápérték

Kalória: 735kcalSzénhidrát: 90gFehérje: 23gZsír: 33gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gTrans Fat: 1gKoleszterin: 215mgNátrium: 729mgKálium: 361mgÉlelmi rost: 2gCukor: 75gVitamin A: 782IUVitamin C: 1mgKalcium: 212mgVas: 3mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kávés túrótorta talán nem a legtradicionálisabb magyar desszert, de kétségkívül egy modern variáció, amely hűen tükrözi a magyar konyha kreativitását és a nemzetközi ízlésvilág befogadását. A kávé és a túró összeházasítása egy olyan édességben, mint a túrótorta, a modern gasztronómiai trendek és a hagyományos ételek közötti hidat ver.

Tálalás:

A kávés túrótorta tálalása különösen fontos, hiszen az ember szeme is „eszik”. Miután a torta teljesen kihűlt, helyezzük egy szép tálra vagy tortaállványra. A tetejét megszórhatjuk porcukorral, kakaóporral vagy akár apróra tört csokoládéval is. Egy-egy szelet mellett kínáljunk friss gyümölcsöt vagy egy kis tejszínhabot. A tálaláshoz esetleg egy pohár jeges kávé vagy eszpresszó is illik, hogy még inkább kiemeljük a kávés ízvilágot.

Alternatív hozzávalók:

  1. Cukor helyett: Használhatunk mézet, agavé szirupot vagy steviát, ha kevesebb cukrot szeretnénk fogyasztani.
  2. Tejföl helyett: Alkalmazhatunk görög joghurtot vagy kókusztejet, ha valamilyen speciális étrendet követünk.
  3. Tojásmentes változat: Tojáspótlókat vagy selyemtófut is használhatunk, ha tojásmentes változatot szeretnénk.
  4. Gluténmentes: A csokis keksz helyett használhatunk gluténmentes változatot vagy mandulalisztet.
  5. Nescafé helyett: Ha nem szeretnénk instant kávét használni, akkor erős eszpresszót vagy valamilyen kávélikőrt is használhatunk.
  6. Fahéj helyett: Próbálkozhatunk kardamommal vagy vaníliával is, ha más ízvilágot szeretnénk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Túró: Magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú, ezért jó választás az izomépítéshez és a testsúlycsökkentéshez.
  2. Tojás: Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, továbbá jó fehérjeforrás.
  3. Tejföl: Bár magasabb zsírtartalmú, de kalciumot és probiotikumokat is tartalmaz.

Megjegyzés: A cukor és a vaj miatt az édesség nem feltétlenül tartozik az egészséges ételek kategóriájába, ezért mértékkel fogyassza.

Variációk:

  1. Mogyorós változat: A csokis keksz helyett használjunk mogyorós kekszet és a túrókrémbe keverjünk mogyoróvajat.
  2. Gyümölcsös túrótorta: A túrókrémhez adjunk hozzá apróra vágott gyümölcsöket, mint például eper vagy áfonya.
  3. Kakaós változat: A kávé helyett használhatunk kakaóport vagy csokoládét, hogy egy teljesen más ízélményt kapjunk.
  4. Vegán verzió: Használjunk növényi alapú tejtermékeket és tojáspótlókat.

Érdekességek:

  1. Kávé a konyhában: A kávé nem csak italként népszerű, hanem egyre több ételben és desszertben is felhasználják, különösen az intenzív íze és aroma miatt.
  2. Magyar és nemzetközi kapcsolat: Bár a túrótorta egy hagyományos magyar desszert, a kávé hozzáadásával a recept egy nemzetközi ízt kap, ami jól tükrözi a modern magyar konyha sokszínűségét.
  3. Érdekes párosítás: Fahéj és kávé talán nem a leggyakoribb páros, de az ízkombináció kiváló és újszerű.
(össznézettség: 298, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése