Marcipán burgonya Marcipán burgonya

Marcipán burgonya

Édes sütemény Sütemény

A hódító marcipán burgonya: Egy elfeledett magyar finomság

Marcipán burgonya recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A marcipán burgonya nemcsak egy édesség – ez egy utazás az időben, egy csipetnyi gyermekkori nosztalgia, és egy hagyományőrző finomság. Sokan emlékeznek rá, amint a nagymamájuk vagy más rokonaik elkészítették ezt az ínyencséget ünnepi alkalmakkor. Ebben a cikkben megosztunk veletek egy hagyományos magyar receptet, melynek segítségével otthon is elkészíthetitek ezt a csodás desszertet. Hozzátok vissza a múlt ízeit, és készítsétek el a marcipán burgonyát!

Marcipán burgonya

Marcipán burgonya

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Marcipán burgonya.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1429 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • 2- 3 tojásból piskóta tésztát készítünk, azt egy sütőpapírra kenjük, mint a piskótatekercsnél és megsütjük 180°-on.
  • Pogácsa szaggatóval kerek formákat szaggatunk a piskótából.Két db. kell egy burgonyához. Tehát 14 burgonyához 28 karikát szúrunk ki.
  • Az étcsokoládét felolvasztunk a tejszínben, majd habosra keverjük a vajjal. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Ezután mindegyik korongot gazdagon megkenjük, majd összeillesztjük őket.
  • A marcipánt átdolgozunk a narancslikőrrel. Szétosztjuk 14 felé. Két fólia között kisodorjuk, majd a fólia segítségével bevonjuk a kerek sütiket.
  • Ezután kakaóporba forgatjuk őket.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Marcipán burgonya-hoz!

Tápérték

Kalória: 1429kcalSzénhidrát: 113gFehérje: 22gZsír: 102gTelített zsír: 36gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 41gKoleszterin: 105mgNátrium: 36mgKálium: 703mgÉlelmi rost: 14gCukor: 66gVitamin A: 1800IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 230mgVas: 4.1mg
Keyword marcipán, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A marcipán burgonya mélyen beágyazódott a magyar kulináris hagyományba. Sokan nem tudják, de a desszert nevét a formájáról és a kakaóporral való bevonásából kapta, ami hasonlóságot mutat a valódi burgonyával. A 19. században kezdett népszerűséget szerezni a marcipán burgonya, főleg a nagyobb városok cukrászdáiban. Ahogyan a nagyipari termelés növekedett, a marcipán burgonya szélesebb körben is elérhetővé vált, és az otthoni készítés hagyománya is kialakult.

Tálalás:

A marcipán burgonya tálalása sokoldalú lehet. Tradicionálisan egy egyszerű porcelántányéron vagy süteményestálon szolgálják fel, esetleg néhány mentalevéllel vagy eperrel a díszítéshez. Azonban a modern konyhában is helyet kaphat: egy finom fagylalt mellett, esetleg karamellizált narancshéjjal vagy egy csepp narancsos sziruppal a tetején.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Narancs-tea: Meleg vízben áztassunk narancsos gyümölcsteát, majd adjunk hozzá egy csepp mézet. A narancs íze jól harmonizál a marcipán burgonya narancsos ízével.
  2. Kakaó: Semmi sem megy jobban a csokoládéval, mint egy jó kakaó. Válasszunk hagyományos kakaót, esetleg egy kis vaníliával vagy fahéjjal az extra ízért.
  3. Almás-pite ízű alma juice: A fűszeres almás ízek jól kiegészítik a marcipán burgonya édességét.

Felnőtteknek:

  1. Mokka: Egy erős, kis adag fekete kávé remekül kiemeli a marcipán és csokoládé ízét és a koffein egyensúlyt teremt az édességgel.
  2. Narancsos likőr: Ha tartalmaz narancslikőrt, egy pohár narancsos likőr (pl. Grand Marnier vagy Cointreau) is jól harmonizálhat vele.
  3. Tokaji édes bor: A magyar Tokaji, különösen az édes változat, lenyűgöző párosítást jelenthet a marcipán burgonya mellé, kiemelve annak édességét és komplexitását.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: A piskótát cseréljük le gluténmentes változatra, hogy azok is élvezhessék, akiknek gluténérzékenységük van.
  • Alkoholmentes változat: Ha gyermekeknek vagy azoknak készítjük, akik nem fogyasztanak alkoholt, a narancslikőrt helyettesíthetjük narancslével vagy narancsos sziruppal.
  • Vegán változat: A tejszínt cseréljük ki növényi tejszínre (pl. kókusztejszínre) és a vajat növényi alapú margarinra vagy kókuszolajra.
  • Mogyoróval: A gombóc közepébe egy-egy egész mogyorót is tehetünk, ami plusz textúrát és ízt ad a desszertnek.

Egészségügyi előnyök:

Míg a marcipán burgonya egyértelműen desszertként ismert és nem egy alacsony kalóriatartalmú csemege, bizonyos összetevői mégis kínálnak egészségügyi előnyöket:

  1. Mandula (marcipán alapja): A mandula tele van E-vitaminnal, magnéziummal és antioxidánsokkal. Segíthet a rossz koleszterin szintjének csökkentésében és a szív egészségének javításában.
  2. Kakaó: Tartalmaz antioxidánsokat, amelyek támogathatják a szív egészségét és csökkenthetik a gyulladást.
  3. Narancs (likőr vagy lé formájában): Narancsban gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Variációk:

  1. Gyümölcsös: Az alap masszába keverjünk apróra vágott aszalt gyümölcsöket, mint aszalt meggy vagy mazsola.
  2. Kávés változat: A csokoládés keverékhez adjunk hozzá 1-2 evőkanál instant kávét, hogy kávés ízjegyeket is kapjunk.
  3. Fűszeres változat: Egy csipet fahéj vagy szegfűszeg hozzáadásával a marcipán burgonyának kellemes, meleg fűszerességet adhatunk.

Érdekességek:

  1. Név eredete: Sokak számára meglepő, hogy a „burgonya” név nem a desszert alapanyagára utal, hanem a külsejére, ami emlékeztet a valódi föld alatti gumóra.
  2. Népszerűsége: Bár sokan a magyar konyha egyik specialitásaként ismerik, a marcipán alapú édességek más európai országokban is elterjedtek, különböző formákban és variációkban.
  3. Eredet: Míg a marcipán burgonya 19. századi eredetűnek tekinthető Magyarországon, a marcipán maga sokkal régebbi és középkori európai gyökerekkel rendelkezik, különösen a mediterrán térségben.
(össznézettség: 1 194, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése