Marhaszelet lengyel módra Marhaszelet lengyel módra

Marhaszelet lengyel módra

Húsételek Marha

Az ízletes összecsapás: Marhaszelet lengyel módra a magyar konyhában

Marhaszelet lengyel módra hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Fedezze fel ezt az ízletes, egyszerűen elkészíthető receptet, amely a lengyel gasztronómia finomságait hozza el a magyar konyhába. A borral, borecettel és fűszerpaprikával ízesített marhaszelet tökéletes ebédre vagy vacsorára. A szaftos és zamatos étel garantáltan mindenkit levesz a lábáról!

Marhaszelet lengyel módra

Marhaszelet lengyel módra

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Marhaszelet lengyel módra.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 391 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst felszeleteljük és kiklopfoljuk.
  • Egy lábosba kb. 1 evőkanálnyi zsírt teszünk, rá egy sor húst, meghintjük fűszerpaprikával, sóval, borssal és egy sor vékony karikára vágott hagymával, majd új réteg húst és hagymát teszünk egymásra, de ezeket már nem sózzuk-borsozzuk-paprikázzuk.
  • Összekeverjük a bort, borecetet ,vizet és a húsra öntjük
  • .Alufóliával lefedve puhára pároljuk,majd anélkül pirosra sütjük.
  • Tetszőleges körettel tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Marhaszelet lengyel módra-hoz!

Tápérték

Kalória: 391kcalSzénhidrát: 6gFehérje: 56gZsír: 10gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gKoleszterin: 153mgNátrium: 464mgKálium: 967mgÉlelmi rost: 1gCukor: 2gVitamin A: 0.5IUVitamin C: 2.5mgKalcium: 30mgVas: 9.9mg
Keyword húsétel, marha
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Régen, amikor a lengyel és magyar kapcsolatok a történelem során erősödtek, a két nép sokszor osztotta meg kulináris titkait egymással. Egy ilyen esetben egy lengyel kereskedő mutatta be ezt a különleges marhareceptet egy magyar házigazdának. A magyarok, mindig nyitottak az új ízekre, azonnal beleszerettek ebbe a szaftos és ízletes ételbe. Idővel a recept magyarosodott, fűszerezése kibővült és így vált igazi magyar-lengyel specialitássá.

Tálalás:

A marhaszeletet hagyományosan sűrűn, gazdagon fűszerezett mártásban tálalják, mellette pedig egy adag puha, párolt burgonyával vagy szaftos rizzsel. Az étel tetejére szórjunk friss petrezselymet, és ha egy kis extra ízt szeretnénk adni, egy kanál tejfölt is adhatunk hozzá.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Alma-málna lé: Az édes és kissé savanykás almás-málna kombináció kiválóan kiegészíti a marhaszelet szaftjának ízét.
  2. Gyümölcsös szóda: Keverj össze egy kis szénsavas vizet természetes gyümölcslével, mint például narancs vagy cseresznye. Nem csak finom, de szórakoztató is a buborékokkal.
  3. Tej: A klasszikus tej egy sima választás, ami jól megy a marhahúshoz és a kenyérhez is, amit a szafttal lehet mártogatni.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Mivel a recept már tartalmaz fehérbort, egy pohár ugyanabból a borfajtából ideális választás. Például egy finom, száraz chardonnay vagy sauvignon blanc.
  2. Sör: Egy könnyű lager vagy pilsner típusú sör hűsítő és jól kiegészíti a marha ízét.
  3. Hideg, fűszeres paradicsomlé: Egy Bloody Mary alkohol nélkül, néhány csepp Tabasco-val és egy csipetnyi sóval, lehet egy izgalmas és ízletes választás ehhez az ételhez.

Alternatív hozzávalók:

  • Bor helyett: Ha alkoholmentes változatot szeretnénk, a bor helyett almalé vagy marhahúsleves alapból készült lé is használható.
  • Borecet helyett: A borecet helyett citromlevet vagy almaborecetet is használhatunk a kívánt savanykás íz eléréséhez.
  • Hús: A recept elkészíthető más húsfajtákkal is, például sertésszelettel vagy csirkemellel, de ebben az esetben a főzési idő változhat.
  • Fűszerezés: Azok számára, akik szeretik a fokhagymás ízt, 2-3 zúzott fokhagyma is hozzáadható a hagymához a dinsztelés során.

Egészségügyi előnyök:

  • Marhahús: A marhahús jó fehérjeforrás, amely fontos az izmok építéséhez és javításához. Ezenkívül gazdag vasban, ami segít a vörösvértestek képződésében és a fáradtság csökkentésében.
  • Vöröshagyma: A vöröshagyma flavonoidokban gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezenkívül elősegítheti a szív egészségét és csökkentheti a magas vérnyomást.
  • Fehérbor és borecet: Mindkettő tartalmazhat antioxidánsokat, és néhány tanulmány szerint mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás jótékony hatásokkal járhat a szív egészségére.

Variációk:

  1. Zöldséges változat: Adj hozzá szeletelt paprikát, cukkinit vagy gombát a mártáshoz, hogy még táplálóbb és ízletesebb legyen az étel.
  2. Csípős változat: Akik szeretik a csípőset, adjanak hozzá szeletelt chili paprikát vagy csemegepaprikát a mártáshoz.
  3. Krémesebb változat: A főzés befejezése előtt pár perccel keverj bele egy kis tejfölt vagy tejszínt a mártásba, hogy krémesebb állagot kapj.

Érdekességek:

  • A magyar és lengyel konyha sok hasonlóságot mutat, de minden ország hozzáteszi saját egyedi ízét és stílusát az ételhez. Ezt a receptet a két konyha összeolvadásaként is tekinthetjük.
  • A bor és az ecet kombinációja, amit ebben a receptben használnak, középkori eredetű lehet, amikor az emberek gyakran használtak ecetet az ételek tartósítására és ízesítésére.
  • A lengyel konyha híres a szaftos, lassan főzött húsételekről. Ez a recept tükrözi ezt a hagyományt, de egy magyar csavarral.
(össznézettség: 443, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése