Egy szeletelt, baconbe göngyölt szarvasbélszín, amely aranybarnára sült, omlós belső textúrával és ínycsiklandó külsejével látható egy fa vágódeszkán. Egy kés éppen egy szeletet vág le a húsból. Szarvasbélszín-parázson

Szarvasbélszín-parázson

Húsételek Szarvas Vadhús ételek

Szarvasbélszín parázson – Különleges ízek a grillezés szerelmeseinek

Szarvasbélszín-parázson recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Ha egy igazán különleges, ínycsiklandó ételre vágysz, próbáld ki a parázson sült szarvasbélszínt! Ez a magyar konyha ihlette recept nemcsak a vad ízek kedvelőinek, hanem minden húsimádónak valódi élményt nyújt. A baconbe göngyölt, friss fűszerekkel gazdagított bélszín omlós és aromás, tökéletesen kiegészítve a parázsban sült, vajjal ízesített burgonyával. Egy étel, amely garantáltan lenyűgözi családodat és vendégeidet is!

Egy szeletelt, baconbe göngyölt szarvasbélszín, amely aranybarnára sült, omlós belső textúrával és ínycsiklandó külsejével látható egy fa vágódeszkán. Egy kés éppen egy szeletet vág le a húsból.

Szarvasbélszín-parázson

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Szarvasbélszín-parázson.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 40 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 447 kcal

Hozzávalók
  

  • 80 dkg szarvasbélszín
  • 6 szelet bacon
  • 0.5 dl olíva olaj
  • 1 szál rozmaring
  • 1 csokor kakukkfû
  • 1 teáskanál fehérbors
  • burgonya

Elkészítés
 

  • A fűszereket előbb mozsárban megtörjük, majd egy éles késsel apróra vágjuk és szétterítjük a vágódeszkán.
  • A húst bekenjük bőven olajjal, majd görgető mozdulatokkal beleforgatjuk a fűszerbe.
  • Ezután a bélszíneket spirálisan begöngyöljük a bacon szeletekbe, majd hideg helyen pihenni hagyjuk jó néhány órán át.
  • Ha mindezzel megvagyunk, csomagoljuk be legalább két réteg alufóliával őket, és gyenge parázson süsük meg. Oldalankét 4-5 percet szánva a műveletre, legkésőbb 20 perc múlva íllatos és ínycsiklandó bélszín szeleteket tálalhatunk a szintén parázsban sült és sózott vajjal ízesített burgonyánkhoz.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Szarvasbélszín-parázson-hoz!

Kalória

Kalória: 447kcalSzénhidrát: 5gFehérje: 45gZsír: 26gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTranszzsír: 0.01gKoleszterin: 131mgNátrium: 626mgKálium: 829mgRost: 1gCukor: 0.2gA-vitamin: 50IUC-vitamin: 7mgKalcium: 53mgVas: 4mg
Keyword Alufólia, Bacon, Burgonya, Fehérbors, Fűszerek, Grillezés, Ínycsiklandó hús, Kakukkfű, Magyar konyha, Olívaolaj, Parázson sütés, Rozmaring, Szarvasbélszín, Ünnepi étel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Szarvasbélszín-parázson recepthez:

Mi az a szarvasbélszín-parázson?

A szarvasbélszín-parázson egy hagyományos magyar vadétel, amelyben a szarvas legnemesebb, omlós és zsírmentes húsrésze, a bélszín, parázson vagy grillen kerül elkészítésre. A húst fűszerekkel, például rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítik, majd baconszeletekbe göngyölik, hogy megőrizzék a szaftosságát és még gazdagabb ízvilágot adjanak neki. Az étel a természetes parázs melegén sül tökéletesre, ami különleges aromát kölcsönöz neki, és gyakran parázson sült burgonyával tálalják. Ez a fogás ideális választás ünnepi vagy különleges alkalmakra.

Miért fontos a fűszerek mozsárban törése?

A fűszerek mozsárban törése lehetővé teszi, hogy az illóolajok felszabaduljanak, ezáltal intenzívebb és frissebb ízélményt nyújtanak. Az aprítás egyenletessé teszi a textúrát, így a hús minden része azonos mértékben kapja meg a fűszerek ízét, ami alapvető fontosságú a harmonikus ízhatás eléréséhez.

Hogyan érleljük a szarvasbélszínt a legjobb ízhatás érdekében?

Az érlelés során a hús rostjai fellazulnak, ami puhább textúrát és koncentráltabb ízeket eredményez. Ehhez enyhén sózott és fűszerezett állapotban érdemes a bélszínt 2-3 napig hűtőben tartani, légmentesen záró tasakban vagy vákuum alatt. Ez a folyamat elősegíti, hogy a hús ízében és állagában is prémium minőségűvé váljon.

Milyen típusú bacon a legalkalmasabb a recepthez?

A vékonyra szeletelt, enyhén füstölt bacon a legjobb választás, mivel nem dominálja túl a hús természetes ízét, miközben megőrzi annak szaftosságát. A túl vastag bacon hosszabb sütési időt igényelne, ami kiszáríthatja a szarvasbélszínt. A könnyű füstös íz pedig tökéletes harmóniát teremt a vadételekkel.

Miért kell spirálisan betekerni a bacont?

A bacon spirális betekercselése biztosítja, hogy a hús minden oldala megfelelő védelmet és ízesítést kapjon. A bacon sülés közben zsírját a húsra ereszti, így az ízek jobban átjárják, miközben megakadályozza a hús kiszáradását. Ezzel a technikával a bacon nemcsak ízesít, hanem egyenletes textúrát is biztosít.

Hogyan érhető el a kívánt átsütési szint a szarvasbélszín esetében?

A kívánt átsütési szint pontos eléréséhez húshőmérőt érdemes használni. A rare (véres) hús belső hőmérséklete 50-55 °C, a medium (közepesen átsült) 60-65 °C, míg a well done (jól átsült) 70-75 °C. Ha nincs húshőmérőd, akkor a hús színét és rugalmasságát figyeld: a rare belseje sötétvörös, míg a well done teljesen átsült, barnás színű.

Történet:

A szarvasbélszín évszázadok óta a vadételek koronázatlan királya. Ez a különleges hús az arisztokratikus lakomák kedvelt fogása volt, és a mai napig a magyar konyha egyik kincsének számít. A parázson sütés hagyománya az ősi időkig nyúlik vissza, amikor a természet közelsége és a friss alapanyagok tisztelete határozta meg az étkezést. Ezzel a recepttel visszahozzuk ezt az időtlen hangulatot, és egy modern, mégis hagyományos fogást készíthetünk.

Tálalás:

A parázson sült szarvasbélszínt melegen tálaljuk. Helyezzük a tányér közepére a baconbe göngyölt, omlós szeleteket, köré pedig rendezzünk el parázsban sült, sózott és vajjal ízesített burgonyákat. Díszítésként friss rozmaring- vagy kakukkfűágat használjunk, amely vizuálisan és aromában is kiegészíti az ételt. Mellé kínáljunk egy pohár testes vörösbort, például egy jó minőségű Egri Bikavért vagy egy Villányi Cuvée-t.

Ital ajánló a Szarvasbélszín-parázson mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almalé szódával: Könnyed, pezsgő gyümölcsital, ami frissítő és egészséges.
  2. Málnaszörp vízzel hígítva: Egy klasszikus, enyhén édes ital, amit minden gyerek szeret.
  3. Gyümölcstea mézzel: Hibiszkusz vagy csipkebogyó alapú tea, amely kellemes és természetesen édes ízű.

Felnőtteknek:

  1. Testes vörösbor: Egy pohár Egri Bikavér vagy Villányi Merlot tökéletes kísérő a szarvasbélszínhez.
  2. Házi szilvapálinka: Illatos, karakteres párlat, ami kiemeli a vadétel aromáit.
  3. Fűszeres vörösboros tea: Alkoholmentes alternatíva, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve.

Alternatív hozzávalók:

  • Szarvasbélszín helyett: Használhatunk marha bélszínt vagy sertés szűzpecsenyét, ha könnyebben hozzáférhető alapanyagra van szükség.
  • Bacon helyett: Vékonyra szeletelt füstölt sonkával is helyettesíthetjük a bacont, amely hasonlóan szaftossá és ízletessé teszi a húst.
  • Kakukkfű helyett: Petrezselyem vagy tárkony is jól passzol ehhez a recepthez, ha éppen ezek vannak kéznél.
  • Burgonya helyett: A köret lehet grillezett zöldség, például cukkini, padlizsán vagy paprika, de akár krémes burgonyapürével is remekül párosítható.
  • Fűszerezés variálása: Egy csipetnyi pirospaprika vagy fokhagymás olívaolaj új dimenziókat adhat az ízekhez.

Ez a recept könnyedén testreszabható, miközben megőrzi az eredeti, vad ízek varázsát.

Egészségügyi előnyök:

  • Szarvashús: A szarvashús gazdag fehérjében, vasban és cinkben, miközben alacsony zsírtartalmú, így kiváló választás az egészséges táplálkozáshoz. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ami jót tesz a szív- és érrendszernek.
  • Fűszerek: A rozmaring és a kakukkfű antioxidáns hatásúak, segítenek a gyulladások csökkentésében és az immunrendszer erősítésében.
  • Parázson sütés: Ez a kíméletes főzési mód megőrzi a hús természetes ízeit és tápanyagtartalmát, miközben minimális zsiradékot használunk az elkészítéshez.

Variációk:

  1. Fűszeres kéreggel: A szarvasbélszínt borsozzuk durvára tört színes borssal és kevés chilipehellyel, hogy pikánsabb ízvilágot kapjunk.
  2. Mézes-mustáros mázban: Sütés előtt kenjük be a húst mézes-mustáros pácba, ami karamellizált, édeskés ízt ad a bélszínnek.
  3. Töltött változat: A bélszínt hosszában vágjuk fel, és töltsük meg fokhagymás spenóttal vagy krémes kecskesajttal, majd göngyöljük baconbe.
  4. Köretvariációk: A sült burgonyát helyettesíthetjük grillezett polentával vagy vajas gnocchival.

Érdekességek:

  • Vadételek népszerűsége: A szarvasbélszín nemcsak Magyarországon népszerű, hanem világszerte a prémium fogások közé tartozik, és sok Michelin-csillagos étterem menüjén is megtalálható.
  • Történelmi ihletés: A vadételek fogyasztása régen a királyi udvarok előjoga volt, különösen a vadászatok után rendezett lakomákon.
  • Gasztronómiai különlegesség: A vad húsokat a mai napig különleges eljárásokkal, például érleléssel teszik még ízletesebbé.
  • A parázson sütés hagyománya: Ez a technika már az ókori időkben is ismert volt, és a természetes ízek megőrzését célozza.
  • Fenntarthatóság: A szarvashús gyakran fenntarthatóbb alternatívája a nagyüzemi húsoknak, mivel sok esetben helyi vadgazdálkodásból származik.

Ez a recept nemcsak finom és elegáns, de történetében és elkészítésében is gazdag, így igazi élményt nyújt az asztal körül!

(össznézettség: 344, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése