Tepsis karfiol Tepsis karfiol

Tepsis karfiol

Egytálételek

Tepsis karfiol – Egy ízletes és egyszerű főétel

Tepsis karfiol recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Keresel egy egyszerű, mégis ízletes főételt, amely az egész család számára élvezhető? A Tepsis Karfiol receptünk tökéletes választás lehet. A krémes tejfölös-tojásos öntettel és a finom füstölt sajttal gazdagított karfiol nem csak egészséges, de rendkívül finom is. Az elkészítése gyors és egyszerű, így még a kezdő szakácsok is bátran nekifoghatnak. Olvassa el receptünket, és fedezze fel, milyen egyszerű ízletes ételt varázsolni a karfiolból!

Tepsis karfiol

Tepsis karfiol

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Tepsis karfiol.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 431 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt és tisztítsd meg a karfiolt, majd szedd szét kisebb rózsákra.
  • Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd szórd hozzá a lisztet és keverd össze. Öntsd hozzá a meleg tejet folyamatos kevergetés mellett, amíg besamel-szerű mártást kapunk.
  • Szórd rá a pirospaprikát és egyéb fűszereket, majd add hozzá az apróra vágott zöldhagymát és petrezselymet, valamint a reszelt sajtot. Hagyd kihűlni egy kicsit.
  • Verd fel a tojásokat egy külön tálban, majd keverd össze a sajtos mártással.
  • Helyezd a karfiol rózsákat egy tűzálló tálba vagy tepsibe.
  • Öntsd rá a sajtos-tojásos mártást úgy, hogy az karfiol rózsákat jól befedje.
  • Takard le az edényt alufóliával és tedd be az előmelegített sütőbe. Párold a karfiolt 30 percig.
  • Vedd le az edényről az alufóliát, és süsd még tovább, amíg a teteje szép pirosas színt nem kap.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Tepsis karfiol-hoz!

Tápérték

Kalória: 431kcalSzénhidrát: 21gFehérje: 17gZsír: 33gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 0.4gKoleszterin: 169mgNátrium: 959mgKálium: 846mgÉlelmi rost: 5gCukor: 9gVitamin A: 1952IUVitamin C: 107mgKalcium: 364mgVas: 2mg
Keyword karfiol, Tejföl, tojás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A tepsis karfiol sok háztartásban ismert és szeretett étel, amely egyszerű alapanyagokból, de mégis finom ízekből építkezik. Sokan még a nagymamájuktól tanulták a receptet, és ez a fogás generációkon át szolgálja az otthon melegét. A tejfölös-tojásos öntet és a füstölt sajt pedig olyan plusz réteget ad az ételnek, ami minden korosztály számára élvezhetővé teszi.

Tálalás:

A tepsis karfiolt melegen, friss petrezselyemmel megszórva ajánljuk tálalni. Tökéletes kiegészítője lehet egy könnyű zöldsalátának vagy akár egy szelet friss, ropogós kenyérnek.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-őszibarackos turmix: Frissítő és egészséges ital, amely remekül kiegészíti a karfiol ízét. Az alma és az őszibarack természetes édessége jó kontrasztot nyújt a fűszeres, sós ételhez.
  2. Házi készítésű limonádé: Egy kis citrom, víz és méz keveréke, talán néhány mentalevéllel, nem csak finom, de szomjoltó is.
  3. Gyümölcsös szóda: Ásványvíz egy kis friss gyümölcslevél, mint például narancs vagy eper. Egyszerű, de ízletes.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor, pl. Chardonnay: A tepsis karfiol krémes textúrája és gazdag ízei jól illenek a Chardonnay lágy, gyümölcsös profiljához.
  2. Sör, pl. könnyű ale vagy lager: A fűszeres és sós ízek miatt egy könnyű sör is jól passzol az ételhez, és nem nyomja el a karfiol természetes ízét.
  3. Víz citrommal és mentával: Ha valami egyszerűbbet és alkoholmenteset szeretnél, a frissítő citromos-mentás víz mindig jó választás.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes tepsis karfiol változat: A lisztet cserélje le gluténmentes lisztre.
  • Laktózmentes változat: Használjon laktózmentes tejet és tejfölt, valamint laktózmentes sajtot.
  • Vegetáriánus változat: A füstölt sajt helyett használjon vegetáriánus sajtot.
  • Vegán változat: Használjon növényi alapú tejfölt, tejet és sajtalternatívát, tojást pedig pótolja tojás-helyettesítővel vagy tofuval.
  • Extra ízesítés: Adj hozzá fokhagymát, chili paprikát vagy más kedvenc fűszereidet az ízvilág gazdagítására.

Egészségügyi előnyök:

  • Magas rosttartalom: A karfiol magas rosttartalma jó az emésztésnek és segíthet a testsúly-kontrollban.
  • Alacsony kalória: Ez a fogás alacsony kalóriatartalmú, így diétázók számára is jó választás lehet.
  • Vitaminok és ásványi anyagok: A karfiol gazdag C-vitaminban, K-vitaminban és más ásványi anyagokban.
  • Antioxidánsok: A benne található antioxidánsok segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a szabad gyökök semlegesítésében.

Variációk:

  • Húsos tepsis karfiol változat: Adhatunk hozzá darált húst vagy csirkemellet azok számára, akik egy húsosabb változatot szeretnének.
  • Zöldséges verzió: Kombinálható más zöldségekkel is, mint például brokkoli vagy sárgarépa.
  • Sajtválaszték: Próbálkozzon különböző sajtokkal a füstölt sajt helyett, mint például ementáli vagy cheddar.

Érdekességek:

  • Történelmi háttér: A karfiol a Földközi-tengeri régióból származik, és már az ókori Rómában is ismerték.
  • Népi hiedelmek: Sok helyen a karfiolt „agyételnek” is nevezik, mivel a rózsái hasonlítanak az agy struktúrájához. Bár nincs tudományos alapja ennek a hiedelemnek, a karfiol tényleg jó választás lehet az egészséges étrendbe.
(össznézettség: 313, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése