Banános tekercs – kakaós piskótatekercs lágy csokoládékrémmel és friss banánnal töltve, reszelt csokoládéval díszítve. Banános tekercs

Banános tekercs

Édes sütemény Sütemény

Banános tekercs – Puha piskóta, lágy csokoládékrém és friss banán tökéletes harmóniája

Banános tekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A banános tekercs egy klasszikus házi sütemény, amely a puha kakaós piskótát, a krémes csokoládétölteléket és a friss banánt ötvözi. Ez a gyors és egyszerű desszert tökéletes választás családi összejövetelekre, ünnepekre vagy egy édes délutáni kényeztetésre. Készítsd el ezt a látványos és ínycsiklandó piskótatekercset, amely garantáltan mindenkit elvarázsol!

Banános tekercs – kakaós piskótatekercs lágy csokoládékrémmel és friss banánnal töltve, reszelt csokoládéval díszítve.

Banános tekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Banános tekercs.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 45 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 1 hour 5 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 8 főre
Kalória 514 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a tepsi kikenéséhez,

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy nagyobb keverőtálba tesszük, a fehérjét pedig egy külön tálba.
  • A tojássárgájához hozzáadjuk a porcukrot, és habosra keverjük egy kézi vagy gépi habverő segítségével, amíg a massza világos és krémes állagú nem lesz.
  • Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a kakaóport, majd alaposan elkeverjük.
  • A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. Akkor jó, ha a hab kemény csúcsokat képez és nem folyik.
  • A felvert tojásfehérje habot óvatosan beleforgatjuk a kakaós tojássárgás keverékbe. Fontos, hogy ezt lassú, körkörös mozdulatokkal végezzük, hogy ne törjük össze a habot.
  • Egy peremes tepsit kivajazunk és liszttel megszórunk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát.
  • 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A tészta akkor van kész, ha rugalmas tapintású és a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a massza.
  • A sütőből kivéve óvatosan egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára borítjuk, majd feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni, hogy a tészta ne törjön meg a későbbi feltekerés során.
  • Egy kisebb edényben a tojást enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük.
  • Apránként hozzáöntjük a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen.
  • Az így elkészült keveréket egy dupla falú forralóba (vagy vízgőz fölött egy hőálló tálban) helyezzük, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe.
  • Amikor a krém besűrűsödött, levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Egy másik tálban a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a teljesen kihűlt tojásos-lisztes krémet hozzákeverjük.
  • A krémet két részre osztjuk: az egyik (kb. 60%-os) részébe hozzáadjuk a kakaóport, a másik (40%-os) részhez pedig egy kevés cukrot és a vaníliás cukrot keverünk.
  • A kihűlt tésztát óvatosan kitekerjük a konyharuháról.
  • Először a vaníliás krémmel egyenletesen megkenjük a tésztát.
  • Erre rákenjük a kakaós krémet is, figyelve arra, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.
  • Az egyik hosszanti oldalára helyezzük a két hámozott, egész banánt úgy, hogy végigérjen a tészta hosszán.
  • Óvatosan, de határozott mozdulatokkal feltekerjük a süteményt, ügyelve arra, hogy ne törjön meg.
  • A tetejét is megkenjük a maradék krémmel. Ha van recés élű késünk, azzal dekoratív mintát húzhatunk a tetejére.
  • A tejcsokoládét finomra reszeljük és a tekercs tetejére szórjuk díszítésként.
  • A kész süteményt legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek és a krém megdermedjen.
  • A banános tekercset hidegen érdemes szeletelni, mert így szebben vágható.
  • Ízlés szerint tejszínhabbal vagy olvasztott csokoládéval is díszíthető.

Jegyzet

Jó étvágyat a Banános tekercs-hez!

Kalória

Kalória: 514kcalSzénhidrát: 48gFehérje: 9gZsír: 34gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 228mgNátrium: 269mgKálium: 379mgRost: 4gCukor: 35gA-vitamin: 1600IUKalcium: 80mgVas: 2.2mg
Keyword Banános desszert, Banános desszert ötlet gyorsan és egyszerűen, Banános édesség, Banános piskótatekercs lépésről lépésre, Banános sütemény, Banános tekercs, Banános tekercs recept, Csokis banános süti, Csokoládés banános tekercs, Csokoládés krém, Egyszerű csokis piskótatekercs recept házilag, Egyszerű piskótatekercs, Gyors édesség, Házi piskótatekercs, Házias sütemény, Hogyan készítsünk banános tekercset?, Hűtős desszert, Kakaós piskóta, Klasszikus magyar desszert, Krémes banános tekercs, Krémes csokis-banános sütemény recept, Piskóta tekercs banánnal, Puha piskótatekercs, Tejszínes krém, Vaníliás krém
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Banános tekercs recepthez:

Mi a Banános tekercs?

A banános tekercs egy édes, tekercs formájú sütemény, amelyet kakaóval ízesített tésztából és krémes, banános töltelékből készítenek. Ez a desszert népszerű a magyar konyhában, és gyakran szolgálják fel ünnepi alkalmakor vagy családi összejöveteleken.

Mennyi ideig tartható el a banános tekercs?

A banános tekercs általában 2-3 napig tárolható hűtőben, légzáró edényben. Azonban a legjobb frissen tálalni, mivel a banán hajlamos barnulni és puhulni az idő múlásával.

Hogyan lehet a tésztát levegősebbé tenni?

A tészta levegőségének kulcsa a tojásfehérjék megfelelő felverése és óvatos bekeverése a többi összetevőbe, hogy ne törjön össze a levegős szerkezet.

Lehet-e előre elkészíteni a tekercset?

Igen, a banános tekercset egy nappal előre is elkészítheti, és hűtőben tárolhatja tálalásig. Ez segíthet abban, hogy a tészta és a töltelék kellően összeérjenek.

Milyen alternatív töltelékeket lehet használni?

Alternatív töltelékként használhat diót, mogyorót, különféle gyümölcsöket (pl. eper, málna), vagy akár karamellizált cukrot is a változatosság érdekében.

Hogyan lehet a receptet gluténmentessé tenni?

A gluténmentes változat elkészítéséhez cserélje le a hagyományos lisztet gluténmentes lisztkeverékre a tészta és a töltelék esetében.

Milyen italok illenek a tekercshez?

Gyerekeknek gyümölcsös smoothie vagy tejeskakaó, felnőtteknek frissen főzött kávé, cappuccino, latte macchiato vagy desszertbor ajánlott.

Mennyire egészséges?

Bár a banános tekercs nem számít alacsony kalóriatartalmú édességnek, a banán és a tojás bizonyos egészségügyi előnyöket kínál, mint például rostokat, vitamint és fehérjét.

Történet:

A banános tekercs egy klasszikus házi sütemény, amely a csokoládé és banán tökéletes párosítására épül. Ez a krémes piskótatekercs nemcsak egyszerűen elkészíthető, hanem garantáltan a család és a vendégek kedvence lesz. A puha piskótalap és a lágy csokoládékrém harmonikus ízvilágot teremt, amelyet a friss banán tovább gazdagít. Ez a házias édesség kiváló választás desszertnek ebéd vagy vacsora után, de akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Tálalás:

A banános piskótatekercset hűtőből kivéve, hidegen szeletelve érdemes tálalni, hogy a csokoládékrém és a piskóta jól megőrizze az állagát. A tetejére reszelt csokoládé, porcukor vagy akár csokoládéöntet is kerülhet. Ha elegánsabb megjelenést szeretnénk, a szeletek mellé kínálhatunk tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot. A házi sütemény önmagában is nagyszerű, de egy csésze kávé, forró csokoládé vagy desszertbor még különlegesebbé teheti az élményt.

Ital ajánló a Banános tekercs mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Smoothie: Egy banán-alapú smoothie, amelybe belekeverhető más gyümölcsök is, mint például eper vagy mangó. Ez nemcsak finom, hanem tápláló is.
  2. Tejeskakaó: Egy klasszikus választás, ami kiválóan harmonizál a banános tekercs kakaós ízével.
  3. Gyümölcstea: Egy könnyű, cukormentes gyümölcstea, például málna vagy erdei gyümölcs ízesítéssel, ami frissítő és jól illik a desszerthez.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy jó minőségű, frissen főzött kávé tökéletesen kiegészíti a banános tekercs édes és krémes ízét.
  2. Desszertbor: Egy édes Tokaji Aszú vagy egy másik desszertbor jól kiegészítheti a desszert gazdag ízvilágát.
  3. Cappuccino vagy Latte Macchiato: Ezek a tejes kávék remekül harmonizálnak a banános tekercs finom ízeivel, különösen ha egy kis fahéjjal vagy kakaóporral hintjük meg a tetejüket.

Alternatív hozzávalók:

A banános tekercs receptje könnyen variálható, így igény szerint többféle hozzávalóval is elkészíthető. Ha egy még csokisabb változatot szeretnénk, a tésztába keverhetünk reszelt étcsokoládét vagy darált diót. A krémben a vaj helyett használhatunk mascarponét vagy tejszínes krémsajtot, amely könnyedebb textúrát ad. A banán helyett kipróbálhatjuk eperrel, málnával vagy karamellizált almával is. Ha gluténmentes süteményt szeretnénk, a lisztet cserélhetjük mandulalisztre vagy zabpehelylisztre.

Egészségügyi előnyök:

A banános tekercs nemcsak egy ízletes desszert, hanem bizonyos összetevői egészségügyi előnyöket is kínálnak. A banán természetes forrása a káliumnak, amely segít szabályozni a vérnyomást és támogatja az izomműködést. Emellett a banán rosttartalma segíthet az emésztés javításában. A receptben használt kakaó gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A házi készítésű sütemény előnye, hogy hozzáadott adalékanyagok nélkül készül, így elkerülhetők a feldolgozott édességekben gyakran előforduló mesterséges összetevők. Ha egészségesebb verziót szeretnénk, a cukor mennyiségét csökkenthetjük, és használhatunk eritritet vagy mézet édesítésre.

Variációk:

A banános piskótatekercs könnyen alakítható az egyéni ízlés és táplálkozási igények szerint.

  • Csokis-mogyorós verzió: A krémbe keverhetünk darált mogyorót, vagy a banánok mellé kenhetünk mogyorókrémet (például Nutellát).
  • Fehér csokoládés változat: A kakaós krém helyett fehér csokoládés tölteléket is használhatunk, amely lágyabb, édesebb ízt ad.
  • Kókuszos variáció: A piskótába keverhetünk kókuszreszeléket, vagy a tetejét megszórhatjuk vele.
  • Gyümölcsös tekercs: A banán helyett használhatunk eperrel, málnával vagy kivivel töltött változatot.
  • Gluténmentes opció: A piskótát mandulaliszttel vagy zabpehelyliszttel is elkészíthetjük.
  • Cukormentes változat: A porcukor helyett használhatunk eritritet, nyírfacukrot vagy mézet az édesítéshez.

Érdekességek:

  • A piskótatekercs eredete egészen a 19. századig nyúlik vissza, és számos országban népszerű desszertként készítik.
  • A banán és csokoládé kombinációja az egyik legkedveltebb párosítás a desszertek világában, mivel a banán édessége jól kiegészíti a csokoládé kesernyés ízét.
  • A klasszikus piskótatekercshez hasonló sütemények megtalálhatók a francia, svájci és osztrák cukrászatban is.
  • A világ egyik leghíresebb piskótatekercse a svájci tekercs (Swiss Roll), amely számos variációban készül.
  • A házi sütemények, mint a banános tekercs, népszerűek a családi összejöveteleken, mivel könnyen elkészíthetők és látványos desszertek.
  • Egyes cukrászok a piskótatekercs tetejét márványos mintázattal díszítik, amelyhez olvasztott csokoládét vagy kakaóporral elkevert vajkrémet használnak.
(össznézettség: 1 407, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése