Citromkrémes süti Citromkrémes süti

Citromkrémes süti

Krémes Sütemény

Citromkrémes süti: A frissítő nyári desszert

Citromkrémes süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A Citromkrémes süti az egyik legnépszerűbb desszert Magyarországon és az egész világon. A sütemény egyedülálló ízvilága miatt nagy rajongótáborral rendelkezik. A Citromkrémes süti a nyári időszak egyik legkedveltebb édessége, hiszen a frissítő citromkrém és a puha tészta tökéletes kombinációja. Ha te is szereted a citromos édességeket, akkor ez a sütemény garantáltan elnyeri majd a tetszésedet.

Citromkrémes süti

Citromkrémes süti

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Citromkrémes süti.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1473 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A cukrot és a vajat krémesre keverem. A tojást felverem és kis adagokban a cukros vajhoz dolgozom. Beleszitálom a lisztet, a sütőport és a fahéjat, majd belekeverem a a citromhéjat is.
  • Egy vekniformát kivajazok, lisztezek, majd beleöntöm a masszát és előre melegített sütőben 180°C fok 45 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrizni kell mindenképpen, mivel kicsit felpúposodik a tészta, és a külseje ugyan már sültnek tűnik, de a közepe még nyers lesz.
  • Amikor megsült, kiveszem és hagyom kihűlni.
  • Ezalatt a krém hozzávalóit összekeverem (az 5dkg cukrot kivéve). A tésztát hosszában félbevágom, majd a két felet is tovább felezem. Megkenem a tésztalapokat a krémmel, összeillesztem őket, majd a maradék krémmel kívülről is megkenem.
  • A külső oldalt cukorban meg lehet hempergetni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Citromkrémes süti-hez!

Tápérték

Kalória: 1473kcalSzénhidrát: 161gFehérje: 12gZsír: 90gTelített zsír: 55gTrans Fat: 3gKoleszterin: 389mgNátrium: 936mgKálium: 234mgÉlelmi rost: 2gCukor: 115gVitamin A: 2866IUVitamin C: 5mgKalcium: 176mgVas: 4mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A citromkrémes süti egy klasszikus desszert, amelynek frissítő citromos íze és krémes állaga teszi különlegessé. Ez a sütemény Magyarországon népszerű, és gyakran megtalálható a kávézók és cukrászdák kínálatában. A citromkrém és a puha, fűszeres tészta tökéletes kombinációt alkotnak, és garantáltan elnyerik a család és a vendégek tetszését.

Tálalás:

A citromkrémes süti tökéletesen mutat egy szeletelt formában, amelyen a krém és a tészta rétegei láthatóak. Vágj szeleteket a süteményből, és tálald őket desszertként. Díszítheted friss citrom szeletekkel vagy citromhéjjal, hogy még hangsúlyosabb legyen a citromos íz. Jól illik egy csésze frissen főzött kávé vagy teával.

Alternatív hozzávalók:

  • A tészta helyett készíthetsz piskótalapot vagy kekszalapot is a süti aljára és tetejére.
  • Ha szereted az intenzívebb citromos ízt, adhatsz hozzá néhány csepp citromaromát a tésztához vagy a krémhez.
  • A krém helyett készíthetsz citromos mascarponés krémet is a sütihez.
  • A tetejét díszítheted porcukorral, reszelt fehér csokoládéval vagy pirított mandulaforgáccsal is, hogy még ínycsiklandóbb legyen.

Egészségügyi előnyök:

  • A citrom, amely a süti alapvető összetevője, gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert és segíti a sejtek regenerálódását.
  • A citromkrémes sütihez használt vaj és tojás jó forrásai az egészséges zsíroknak és fehérjének.
  • A citrom íze és illata segíthet csökkenteni a stresszt és felfrissülni a szervezetet.

Variációk:

  • Ha szereted az édes és savanyú kombinációt, adj hozzá az alap recepthez néhány friss málnát vagy eperdarabokat.
  • Készíthetsz gluténmentes változatot is a süteményből, ha helyettesíted a lisztet gluténmentes liszttel vagy mandulaliszttel.
  • Az alap citromkrémes sütit tovább lehet variálni, például a tészta közé tehetünk egy réteg lekvárt vagy gyümölcsöt, hogy még ízletesebb legyen.

Érdekességek:

  • A citromkrémes süti eredete visszanyúlik a klasszikus francia citromtorta, vagy „tarte au citron” receptjéig. Az édeskés, citromos krémet már régóta kedvelték a süteményekben.
  • Tökéletes választás nyári időszakban, amikor a frissítő citrusokra vágyunk.
  • A citromkrém sok más desszertben is felhasználható, például piskóta tortákban vagy édes tekercsekben is.
(össznézettség: 337, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése