Csokoládés pithiviers – Francia desszert leveles tésztából és mandulás-csokoládés töltelékkel
Csokoládés pithiviers recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.
Fedezd fel a klasszikus francia desszert, a Csokoládés pithiviers különleges világát! Ez a leveles tésztás sütemény ropogós héja alatt selymesen gazdag csokoládés mandulakrémmel kényeztet. A puff pastry és az édes töltelék tökéletes harmóniája egyedi élményt nyújt minden desszertkedvelőnek.
Csokoládés pithiviers
Hozzávalók
- 50 dkg leveles tészta
Elkészítés
- Egy közepes méretű lábasban olvasszuk fel a vajat és a cukrot közepes hőmérsékleten, folyamatos kevergetés mellett. Amikor a cukor teljesen elolvadt, adjuk hozzá a reszelt étcsokoládét, és keverjük simára, amíg egységes, selymes masszát nem kapunk.
- Egy külön tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt, a keserű kakaóport és a finomra darált mandulát. Ez a keverék adja majd a töltelék krémességét és gazdag ízvilágát.
- A száraz keveréket dolgozzuk bele a langyosra hűlt vajas-csokoládés masszába. Ezután adjunk hozzá 2 egész tojást, és alaposan keverjük össze, hogy sima, sűrű tölteléket kapjunk. Ha kész, tegyük félre, és hagyjuk pihenni legalább 10–15 percig, hogy kissé megszilárduljon.
- A hűtött, kész leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 2–3 mm vastagságúra. Egy 9 cm átmérőjű körkivágóval vagy pohárral szaggassunk ki 16 darab tésztakorongot. Ha szükséges, gyúrjuk újra a leeső részeket, majd ismét nyújtsuk és szaggassuk.
- A tésztakorongok felére (8 db) tegyünk a közepére 2-3 teáskanálnyi csokoládés tölteléket. A korongok szélét kenjük meg a maradék, enyhén felvert tojással, hogy a két tésztalap jól összetapadjon.
- Helyezzük rá a másik 8 tésztakorongot a töltelékkel megpakoltakra, ügyelve arra, hogy a szélek pontosan fedjék egymást. Óvatosan nyomkodjuk össze a peremeket – akár villával is rányomhatjuk, hogy díszes szélük legyen.
- A megtöltött és lefedett pithiviers-eket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük be a hűtőbe legalább 15 percre. Ez segít abban, hogy a tészta szebben emelkedjen majd a sütés során.
- A sütőt melegítsük elő 200°C-ra (alsó-felső sütés). A hidegről kivett pithiviers-ek tetejét kenjük le tojással, majd egy éles késsel vagy pengével véssünk rájuk sugárszerű mintákat, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztát.
- Toljuk be az előmelegített sütőbe, és süssük őket 25–30 percig, amíg a tészta szépen megemelkedik és mély aranybarnára pirul. A töltelék illata és a látvány is mutatni fogja, hogy elkészültek.
- A kész süteményeket vegyük ki a sütőből, és hagyjuk őket rácson teljesen kihűlni. Melegen is fogyasztható, de ha kihűl, a töltelék még krémesebb állagot vesz fel.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csokoládés pithiviers recepthez:
A Csokoládés pithiviers egy klasszikus francia desszert, amelyet leveles tésztából készítenek, és gazdag, mandulás-csokoládés töltelékkel töltenek meg. A sütemény jellegzetessége, hogy két réteg puff pastry közé kerül a krémes belső, amit sugárszerű mintázattal díszítenek, majd aranybarnára sütnek. Elegáns, látványos és különleges sütőben sült édesség, amely ünnepi alkalmakra vagy egy finom délutáni kávé mellé is tökéletes választás.
A leveles tészta hűtése segít megőrizni a rétegek közti vajrétegek szerkezetét, így a sütés során a tészta szépen megemelkedik, és roppanós állagú marad. Ha kihagyjuk a hűtést, a puff pastry könnyen szétfolyhat, elveszítve a kívánt textúrát.
A darált mandula helyett használhatunk darált mogyorót, diót, vagy akár pisztáciát is, attól függően, milyen ízvilágot szeretnénk elérni. Ezek az alternatívák is jól működnek a csokoládés töltelék mellett, és különleges karaktert adnak a süteménynek.
Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl híg, különben a leveles tészta belső oldala elázhat sütés közben. A megfelelő sűrítéshez használjunk kukoricakeményítőt és hagyjuk a masszát pihenni, hogy kissé megszilárduljon. A hűtési fázis és az előmelegített 200°C-os sütő szintén segítenek megőrizni a tészta állagát.
Igen, a Csokoládés pithiviers fagyasztható, legjobb még sütés előtt, miután összeállítottuk, de még nem kentük meg tojással. Így közvetlenül sütés előtt kivehetjük a fagyasztóból, megkenhetjük, bemintázhatjuk, majd frissen süthetjük.
A tökéletes eredmény érdekében érdemes magas kakaótartalmú étcsokoládét (legalább 60–70%-os) választani, mivel ez mélyebb, intenzívebb ízt kölcsönöz a csokoládés tölteléknek. A túl édes vagy tejcsokoládé túlságosan lágy és cukros hatást kelthet, így kevésbé emeli ki a mandula természetes ízét.
A sugárszerű minta nem csupán esztétikai elem – segíti a leveles tészta egyenletes emelkedését és gőzelvezetését a sütés során. Ezenkívül a hagyományos francia sütemény így válik igazán látványossá, elegánssá és felismerhetővé.
Történet:
A Csokoládés pithiviers eredete a francia cukrászat hagyományaihoz nyúlik vissza. Nevét a franciaországi Pithiviers városáról kapta, ahol ezt a leveles tésztás süteményt már évszázadok óta készítik. Eredetileg mandulás töltelékkel sütötték, de a modern változatban a csokoládé gazdag ízvilága is megjelenik. A francia desszert elegáns külseje és gazdag belső krémje miatt ünnepi alkalmakra is tökéletes választás. A puff pastry desszert látványos mintázata nemcsak a szemet, de az ízlelőbimbókat is elkápráztatja.
Tálalás:
A frissen sült Csokoládés pithiviers akkor az igazi, ha aranybarnára sült leveles tésztája roppanós marad, miközben a belsejében a csokoládés mandulakrém még langyosan krémes. Tálalhatjuk desszerttányéron, finoman megszórva porcukorral, vagy egy kevés vaníliás tejszínhabbal kiegészítve. Különösen jól illik egy feketekávé vagy egy édes likőr mellé. Hidegen is kínálható, ekkor a töltelék kissé szilárdabb, de még mindig selymes textúrájú. A francia sütemény recept különleges vendégváró fogásként is megállja a helyét.
Ital ajánló a Csokoládés pithiviers mellé:
Gyerekeknek:
- Kakaós tej – A sütemény csokoládés ízvilágához jól passzol az enyhén édes, krémes kakaós tej.
- Vaníliás tejturmix – A mandulás tölteléket finoman kiegészíti egy hűs, vaníliás tejalapú ital.
- Házi alma-chai tea koffeinmentes verzióban – Fűszeres, mégis lágy ital, ami különlegessé teszi a desszert élményét.
Felnőtteknek:
- Espresso vagy mokkakávé – A csokoládé intenzitását remekül kiemeli egy erős, rövid kávé.
- Narancslikőr (pl. Cointreau) – A citrusos íz frissíti a töltelék édességét és eleganciát ad a desszert mellé.
- Édes desszertbor (pl. Tokaji Aszú) – Harmonizál a mandula és csokoládé aromáival, különleges gasztronómiai élményt nyújt.
Alternatív hozzávalók:
A receptben szereplő étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét is, ha lágyabb ízvilágot szeretnénk elérni. A darált mandula helyett kipróbálható darált mogyoró vagy akár pisztácia, ami új karaktert ad az édességnek. A vaj helyett használhatunk növényi alapú margarint, ha laktózmentes verziót szeretnénk készíteni. A kakaópor ízesíthető egy csipet fahéjjal vagy espressóval, hogy még karakteresebb legyen a töltelék. A leveles tésztát pedig akár házi készítésűre is cserélhetjük, ha több időnk van.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Csokoládés pithiviers alapvetően egy desszert, néhány összetevője egészségügyi szempontból is kedvező. A darált mandula kiváló egészséges zsiradékokat, E-vitamint és rostot tartalmaz, amelyek segítenek a szív egészségének megőrzésében. A keserű kakaó antioxidánsokban gazdag, amelyek támogatják a sejtek védelmét az oxidatív stressz ellen. A tojás remek fehérjeforrás, emellett B12-vitamint és kolint is tartalmaz. Ha a csokoládé magas kakaótartalmú (legalább 70%), mérsékelt fogyasztás mellett pozitív hatással lehet a hangulatra és az agyműködésre.
Variációk:
A klasszikus Csokoládés pithiviers receptje könnyen variálható. A mandulás töltelék helyett vagy mellett használhatunk darált mogyorót, gesztenyét, vagy akár kókuszreszeléket is. A csokoládé lecserélhető fehér csokoládéra vagy pralinéra, így egyedi ízvilágot kapunk. A kukoricakeményítő helyett használhatunk burgonyakeményítőt vagy lisztet, ha épp az van kéznél. A leveles tésztát formálhatjuk nagy, tortaszerű egésszé is, amit szeletekre vághatunk, vagy kisebb, díszes formákra, így még ünnepibbé tehetjük az édességet. Kísérletezhetünk rumaromával, narancshéjjal, vagy akár kávéval is a töltelékben.
Érdekességek:
A Pithiviers egy tradicionális francia sütemény, amely eredetileg galette des rois (királyok lepénye) néven is ismert volt, és vízkeresztkor szolgálták fel. A szóban forgó desszert különlegessége a leveles tésztarétegek közé rejtett mandulás krém, amit a modern változatokban gyakran csokoládéval dúsítanak. A tetején lévő sugárszerű mintázat nemcsak dekoratív, de segíti a tészta egyenletes emelkedését is. A puff pastry használata miatt a sütemény légies, mégis laktató, és jól tárolható. A Csokoládés pithiviers kiváló példája annak, hogyan találkozik a klasszikus francia cukrászat a modern gasztronómiával.