Csokoládés pithiviers – leveles tésztából készült francia desszert, csokoládéval töltve, félbevágva tálalva Csokoládés pithiviers

Csokoládés pithiviers

Sütemény Torta

Csokoládés pithiviers – Francia desszert leveles tésztából és mandulás-csokoládés töltelékkel

Csokoládés pithiviers recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Fedezd fel a klasszikus francia desszert, a Csokoládés pithiviers különleges világát! Ez a leveles tésztás sütemény ropogós héja alatt selymesen gazdag csokoládés mandulakrémmel kényeztet. A puff pastry és az édes töltelék tökéletes harmóniája egyedi élményt nyújt minden desszertkedvelőnek.

Csokoládés pithiviers – leveles tésztából készült francia desszert, csokoládéval töltve, félbevágva tálalva

Csokoládés pithiviers

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokoládés pithiviers.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 1 hour 10 minutes
Fogás desszert
Konyha Francia
Főre 4 főre
Kalória 1388 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg leveles tészta

a töltelékhez:

  • 5 dkg étcsokoládé reszelt
  • 12,5 dkg vaj
  • 11 dkg cukor
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 dkg kakaó keserű
  • 12 dkg mandula darált
  • 3 db tojás

Elkészítés
 

  • Egy közepes méretű lábasban olvasszuk fel a vajat és a cukrot közepes hőmérsékleten, folyamatos kevergetés mellett. Amikor a cukor teljesen elolvadt, adjuk hozzá a reszelt étcsokoládét, és keverjük simára, amíg egységes, selymes masszát nem kapunk.
  • Egy külön tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt, a keserű kakaóport és a finomra darált mandulát. Ez a keverék adja majd a töltelék krémességét és gazdag ízvilágát.
  • A száraz keveréket dolgozzuk bele a langyosra hűlt vajas-csokoládés masszába. Ezután adjunk hozzá 2 egész tojást, és alaposan keverjük össze, hogy sima, sűrű tölteléket kapjunk. Ha kész, tegyük félre, és hagyjuk pihenni legalább 10–15 percig, hogy kissé megszilárduljon.
  • A hűtött, kész leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 2–3 mm vastagságúra. Egy 9 cm átmérőjű körkivágóval vagy pohárral szaggassunk ki 16 darab tésztakorongot. Ha szükséges, gyúrjuk újra a leeső részeket, majd ismét nyújtsuk és szaggassuk.
  • A tésztakorongok felére (8 db) tegyünk a közepére 2-3 teáskanálnyi csokoládés tölteléket. A korongok szélét kenjük meg a maradék, enyhén felvert tojással, hogy a két tésztalap jól összetapadjon.
  • Helyezzük rá a másik 8 tésztakorongot a töltelékkel megpakoltakra, ügyelve arra, hogy a szélek pontosan fedjék egymást. Óvatosan nyomkodjuk össze a peremeket – akár villával is rányomhatjuk, hogy díszes szélük legyen.
  • A megtöltött és lefedett pithiviers-eket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük be a hűtőbe legalább 15 percre. Ez segít abban, hogy a tészta szebben emelkedjen majd a sütés során.
  • A sütőt melegítsük elő 200°C-ra (alsó-felső sütés). A hidegről kivett pithiviers-ek tetejét kenjük le tojással, majd egy éles késsel vagy pengével véssünk rájuk sugárszerű mintákat, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztát.
  • Toljuk be az előmelegített sütőbe, és süssük őket 25–30 percig, amíg a tészta szépen megemelkedik és mély aranybarnára pirul. A töltelék illata és a látvány is mutatni fogja, hogy elkészültek.
  • A kész süteményeket vegyük ki a sütőből, és hagyjuk őket rácson teljesen kihűlni. Melegen is fogyasztható, de ha kihűl, a töltelék még krémesebb állagot vesz fel.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csokoládés pithiviers-hez!

Kalória

Kalória: 1388kcalSzénhidrát: 114gFehérje: 22gZsír: 97gTelített zsír: 34gTranszzsír: 1gKoleszterin: 190mgNátrium: 587mgKálium: 545mgRost: 10gCukor: 33gA-vitamin: 966IUKalcium: 137mgVas: 8mg
Keyword Csokoládékrémes süti, Csokoládés mandulakrém, Csokoládés pithiviers, desszert ötlet, Étcsokoládé, Francia desszert, Francia sütemény recept, Kakaós süti, Karácsonyi sütemény ötlet, Klasszikus francia desszert, Különleges sütemény, Leveles tésztás sütemény, Mandulás töltelék, Péksütemény házilag, Pithiviers recept, Puff pastry desszert, Réteges édesség, Sütés francia módra, Sütés otthon, vendégváró süti
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csokoládés pithiviers recepthez:

Mi az a Csokoládés pithiviers?

A Csokoládés pithiviers egy klasszikus francia desszert, amelyet leveles tésztából készítenek, és gazdag, mandulás-csokoládés töltelékkel töltenek meg. A sütemény jellegzetessége, hogy két réteg puff pastry közé kerül a krémes belső, amit sugárszerű mintázattal díszítenek, majd aranybarnára sütnek. Elegáns, látványos és különleges sütőben sült édesség, amely ünnepi alkalmakra vagy egy finom délutáni kávé mellé is tökéletes választás.

Miért kell a tésztát hűtőbe tenni sütés előtt?

A leveles tészta hűtése segít megőrizni a rétegek közti vajrétegek szerkezetét, így a sütés során a tészta szépen megemelkedik, és roppanós állagú marad. Ha kihagyjuk a hűtést, a puff pastry könnyen szétfolyhat, elveszítve a kívánt textúrát.

Mivel lehet helyettesíteni a darált mandulát?

A darált mandula helyett használhatunk darált mogyorót, diót, vagy akár pisztáciát is, attól függően, milyen ízvilágot szeretnénk elérni. Ezek az alternatívák is jól működnek a csokoládés töltelék mellett, és különleges karaktert adnak a süteménynek.

Hogyan érhetem el, hogy ne ázzon el a tészta belseje?

Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl híg, különben a leveles tészta belső oldala elázhat sütés közben. A megfelelő sűrítéshez használjunk kukoricakeményítőt és hagyjuk a masszát pihenni, hogy kissé megszilárduljon. A hűtési fázis és az előmelegített 200°C-os sütő szintén segítenek megőrizni a tészta állagát.

Fagyasztható a sütemény?

Igen, a Csokoládés pithiviers fagyasztható, legjobb még sütés előtt, miután összeállítottuk, de még nem kentük meg tojással. Így közvetlenül sütés előtt kivehetjük a fagyasztóból, megkenhetjük, bemintázhatjuk, majd frissen süthetjük.

Milyen típusú csokoládét érdemes használni a töltelékhez?

A tökéletes eredmény érdekében érdemes magas kakaótartalmú étcsokoládét (legalább 60–70%-os) választani, mivel ez mélyebb, intenzívebb ízt kölcsönöz a csokoládés tölteléknek. A túl édes vagy tejcsokoládé túlságosan lágy és cukros hatást kelthet, így kevésbé emeli ki a mandula természetes ízét.

Miért kell bemintázni a pithiviers tetejét?

A sugárszerű minta nem csupán esztétikai elem – segíti a leveles tészta egyenletes emelkedését és gőzelvezetését a sütés során. Ezenkívül a hagyományos francia sütemény így válik igazán látványossá, elegánssá és felismerhetővé.

Történet:

A Csokoládés pithiviers eredete a francia cukrászat hagyományaihoz nyúlik vissza. Nevét a franciaországi Pithiviers városáról kapta, ahol ezt a leveles tésztás süteményt már évszázadok óta készítik. Eredetileg mandulás töltelékkel sütötték, de a modern változatban a csokoládé gazdag ízvilága is megjelenik. A francia desszert elegáns külseje és gazdag belső krémje miatt ünnepi alkalmakra is tökéletes választás. A puff pastry desszert látványos mintázata nemcsak a szemet, de az ízlelőbimbókat is elkápráztatja.

Tálalás:

A frissen sült Csokoládés pithiviers akkor az igazi, ha aranybarnára sült leveles tésztája roppanós marad, miközben a belsejében a csokoládés mandulakrém még langyosan krémes. Tálalhatjuk desszerttányéron, finoman megszórva porcukorral, vagy egy kevés vaníliás tejszínhabbal kiegészítve. Különösen jól illik egy feketekávé vagy egy édes likőr mellé. Hidegen is kínálható, ekkor a töltelék kissé szilárdabb, de még mindig selymes textúrájú. A francia sütemény recept különleges vendégváró fogásként is megállja a helyét.

Ital ajánló a Csokoládés pithiviers mellé:

Gyerekeknek:

  1. Kakaós tej – A sütemény csokoládés ízvilágához jól passzol az enyhén édes, krémes kakaós tej.
  2. Vaníliás tejturmix – A mandulás tölteléket finoman kiegészíti egy hűs, vaníliás tejalapú ital.
  3. Házi alma-chai tea koffeinmentes verzióban – Fűszeres, mégis lágy ital, ami különlegessé teszi a desszert élményét.

Felnőtteknek:

  1. Espresso vagy mokkakávé – A csokoládé intenzitását remekül kiemeli egy erős, rövid kávé.
  2. Narancslikőr (pl. Cointreau) – A citrusos íz frissíti a töltelék édességét és eleganciát ad a desszert mellé.
  3. Édes desszertbor (pl. Tokaji Aszú) – Harmonizál a mandula és csokoládé aromáival, különleges gasztronómiai élményt nyújt.

Alternatív hozzávalók:

A receptben szereplő étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét is, ha lágyabb ízvilágot szeretnénk elérni. A darált mandula helyett kipróbálható darált mogyoró vagy akár pisztácia, ami új karaktert ad az édességnek. A vaj helyett használhatunk növényi alapú margarint, ha laktózmentes verziót szeretnénk készíteni. A kakaópor ízesíthető egy csipet fahéjjal vagy espressóval, hogy még karakteresebb legyen a töltelék. A leveles tésztát pedig akár házi készítésűre is cserélhetjük, ha több időnk van.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Csokoládés pithiviers alapvetően egy desszert, néhány összetevője egészségügyi szempontból is kedvező. A darált mandula kiváló egészséges zsiradékokat, E-vitamint és rostot tartalmaz, amelyek segítenek a szív egészségének megőrzésében. A keserű kakaó antioxidánsokban gazdag, amelyek támogatják a sejtek védelmét az oxidatív stressz ellen. A tojás remek fehérjeforrás, emellett B12-vitamint és kolint is tartalmaz. Ha a csokoládé magas kakaótartalmú (legalább 70%), mérsékelt fogyasztás mellett pozitív hatással lehet a hangulatra és az agyműködésre.

Variációk:

A klasszikus Csokoládés pithiviers receptje könnyen variálható. A mandulás töltelék helyett vagy mellett használhatunk darált mogyorót, gesztenyét, vagy akár kókuszreszeléket is. A csokoládé lecserélhető fehér csokoládéra vagy pralinéra, így egyedi ízvilágot kapunk. A kukoricakeményítő helyett használhatunk burgonyakeményítőt vagy lisztet, ha épp az van kéznél. A leveles tésztát formálhatjuk nagy, tortaszerű egésszé is, amit szeletekre vághatunk, vagy kisebb, díszes formákra, így még ünnepibbé tehetjük az édességet. Kísérletezhetünk rumaromával, narancshéjjal, vagy akár kávéval is a töltelékben.

Érdekességek:

A Pithiviers egy tradicionális francia sütemény, amely eredetileg galette des rois (királyok lepénye) néven is ismert volt, és vízkeresztkor szolgálták fel. A szóban forgó desszert különlegessége a leveles tésztarétegek közé rejtett mandulás krém, amit a modern változatokban gyakran csokoládéval dúsítanak. A tetején lévő sugárszerű mintázat nemcsak dekoratív, de segíti a tészta egyenletes emelkedését is. A puff pastry használata miatt a sütemény légies, mégis laktató, és jól tárolható. A Csokoládés pithiviers kiváló példája annak, hogyan találkozik a klasszikus francia cukrászat a modern gasztronómiával.

(össznézettség: 309, mai nézettség: 17 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése