Citromos sertéssült Citromos sertéssült

Citromos sertéssült

Húsételek Sertés

Citromos sertéssült: A frissesség és az íz harmóniája

Citromos sertéssült recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

A citromos sertéssült igazi ínyencség, melynek frissessége és ízvilága teljesen elvarázsol. A sült sertéshús és a friss citrom együttese igazi kulináris élményt nyújt. Ha te is szeretnél egy igazán finom és különleges ételt készíteni, akkor ne habozz, próbáld ki a citromos sertéssültet!

Citromos sertéssült

Citromos sertéssült

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Citromos sertéssült.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra 30 perc
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 782 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Bedörzsöljük a húst a reszelt citrom héjával, a babérral és durvára tört borssal. Egy éjszakán át hagyjuk ebben a pácban.
  • Helyezzük egy jól záródó dobozba és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
  • Másnap sózzuk, tepsibe rakjuk és alátesszük az olajat. Mellérakjuk a cikkekre vágott citromot, vöröshagymát, öntünk alá 2 dl vizet. Alufóliával lezárjuk és 160°C fokos sütőben 1,5 órán át sütjük.
  • Ezután levesszük a fóliát és megpirítjuk a pecsenyét, közben sűrűn locsolgatjuk a saját levével.

Megjegyzés

ó étvágyat a Citromos sertéssült-höz!

Tápérték

Kalória: 782kcalSzénhidrát: 8gFehérje: 43gZsír: 64gTelített zsír: 21gTöbbszörösen telítetlen zsír: 12gEgyszeresen telítetlen zsír: 25gKoleszterin: 180mgNátrium: 653mgKálium: 805mgÉlelmi rost: 2gCukor: 3gVitamin A: 108IUVitamin C: 11mgKalcium: 63mgVas: 3mg
Keyword citromos, húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A citromos sertéssült hagyományos magyar étel, azonban a citrom hozzáadásával egy mediterrán csavart kap. A recept hosszú időn át fejlődött, a citrom pedig új dimenziót hoz a sertéssült élményébe. A citrom savas édessége tökéletesen kiegészíti a sertéshús sós, gazdag ízét, és frissességet hoz az ételbe, ami így könnyen emészthető és élvezetes marad még a nyári hónapokban is.

Tálalás:

Ez az étel nagyon jól mutat egy szépen terített asztalon. Tálald a sertéssültet központi helyen a tányéron, körbevéve a sült hagymával és fokhagymával. Tedd mellé a citrom felét, hogy a vendégeid maguk dönthessék el, mennyi citromlevet szeretnének ráfacsarni. A tányér peremén pedig szórj friss petrezselyemlevél darabokat a szín és a friss íz érdekében.

A citromos sertéssültet tökéletesen kiegészíti egy finom friss saláta, mint például egy görög saláta. Ahhoz, hogy teljes legyen a mediterrán élmény, tálalj hozzá egy pohár hideg fehérbort is.

Alternatív Hozzávalók:

Ha nem szereted a húst túlságosan savanyúan, a citromot narancsra is cserélheted. A narancs édesebb és kevésbé savanyú, de ugyanúgy hozzáadja a kívánt frissességet és gyümölcsösséget az ételhez.

Hasonlóképpen, a szőlőmagolajat olívaolajjal is helyettesítheted, ami tovább erősíti a mediterrán ízvilágot. Ezenkívül, ha nincs kéznél fehérbor, használhatsz almaszörpöt vagy almabor helyettesítésként, ami szintén hozzáad egy kis édességet az ételhez.

Ha szeretnéd a húst még puhábbá tenni, adj hozzá egy kis almabor ecetet a páchoz. Az ecet lágyítja a húst, és még ízletesebbé teszi. Végül, ha szeretnél egy kis csípősséget, adj hozzá egy csipetnyi chili pehelyet a hús fűszerezéséhez.

Egészségügyi előnyök:

A citromos sertéssült nem csak finom, de egészséges is. A sertéshús jó fehérjeforrás, amely szükséges az izomépítéshez és a sejtek helyreállításához. A húsban található cink és B-vitamin segíti az immunrendszert és az anyagcserét.

A citrom pedig tele van C-vitaminnal, amely erősíti az immunrendszert és segít a bőr egészségének megőrzésében. A citromban található flavonoidok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.

Variációk:

Az alap recept variálható a különböző hozzávalókkal és fűszerekkel. Ha szereted a fűszeres ételeket, próbáld ki a receptet chili pehellyel, paprikával vagy fokhagymaporral.

Ha inkább az édesebb ízeket kedveled, próbáld ki narancs helyett a citromot, vagy adj hozzá egy kevés mézet a pácba. Egy másik variáció lehet, ha a sertéshúst csirkemellre cseréled, ami egy könnyebb, de még mindig ízletes alternatíva.

Érdekességek:

A citromot hosszú ideig tartósítóként használták a tengerészetben, hogy megelőzzék a skorbut kialakulását. Az 1700-as években James Lind skót orvos fedezte fel, hogy a citrom segíthet megelőzni ezt a betegséget, és bevezette a citrom (és más citrusfélék) használatát a brit királyi haditengerészetnél. Azóta a citromot számos ételben és italban használják világszerte, köztük a citromos sertéssültben is.

(össznézettség: 348, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése