Citromos sertéssült: A frissesség és az íz harmóniája
Citromos sertéssült recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.
A citromos sertéssült igazi ínyencség, melynek frissessége és ízvilága teljesen elvarázsol. A sült sertéshús és a friss citrom együttese igazi kulináris élményt nyújt. Ha te is szeretnél egy igazán finom és különleges ételt készíteni, akkor ne habozz, próbáld ki a citromos sertéssültet!
Citromos sertéssült
Hozzávalók
- 1 kg sertéscomb
- 2 db vöröshagyma
- 1 db citrom
- 1 kávéskanál babérlevél őrölt
- 1 kávéskanál zöld bors
- 3 evőkanál szőlőmagolaj
- só
Elkészítés
- Bedörzsöljük a húst a reszelt citrom héjával, a babérral és durvára tört borssal. Egy éjszakán át hagyjuk ebben a pácban.
- Helyezzük egy jól záródó dobozba és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
- Másnap sózzuk, tepsibe rakjuk és alátesszük az olajat. Mellérakjuk a cikkekre vágott citromot, vöröshagymát, öntünk alá 2 dl vizet. Alufóliával lezárjuk és 160°C fokos sütőben 1,5 órán át sütjük.
- Ezután levesszük a fóliát és megpirítjuk a pecsenyét, közben sűrűn locsolgatjuk a saját levével.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A citromos sertéssült hagyományos magyar étel, azonban a citrom hozzáadásával egy mediterrán csavart kap. A recept hosszú időn át fejlődött, a citrom pedig új dimenziót hoz a sertéssült élményébe. A citrom savas édessége tökéletesen kiegészíti a sertéshús sós, gazdag ízét, és frissességet hoz az ételbe, ami így könnyen emészthető és élvezetes marad még a nyári hónapokban is.
Tálalás:
Ez az étel nagyon jól mutat egy szépen terített asztalon. Tálald a sertéssültet központi helyen a tányéron, körbevéve a sült hagymával és fokhagymával. Tedd mellé a citrom felét, hogy a vendégeid maguk dönthessék el, mennyi citromlevet szeretnének ráfacsarni. A tányér peremén pedig szórj friss petrezselyemlevél darabokat a szín és a friss íz érdekében.
A citromos sertéssültet tökéletesen kiegészíti egy finom friss saláta, mint például egy görög saláta. Ahhoz, hogy teljes legyen a mediterrán élmény, tálalj hozzá egy pohár hideg fehérbort is.
Alternatív Hozzávalók:
Ha nem szereted a húst túlságosan savanyúan, a citromot narancsra is cserélheted. A narancs édesebb és kevésbé savanyú, de ugyanúgy hozzáadja a kívánt frissességet és gyümölcsösséget az ételhez.
Hasonlóképpen, a szőlőmagolajat olívaolajjal is helyettesítheted, ami tovább erősíti a mediterrán ízvilágot. Ezenkívül, ha nincs kéznél fehérbor, használhatsz almaszörpöt vagy almabor helyettesítésként, ami szintén hozzáad egy kis édességet az ételhez.
Ha szeretnéd a húst még puhábbá tenni, adj hozzá egy kis almabor ecetet a páchoz. Az ecet lágyítja a húst, és még ízletesebbé teszi. Végül, ha szeretnél egy kis csípősséget, adj hozzá egy csipetnyi chili pehelyet a hús fűszerezéséhez.
Egészségügyi előnyök:
A citromos sertéssült nem csak finom, de egészséges is. A sertéshús jó fehérjeforrás, amely szükséges az izomépítéshez és a sejtek helyreállításához. A húsban található cink és B-vitamin segíti az immunrendszert és az anyagcserét.
A citrom pedig tele van C-vitaminnal, amely erősíti az immunrendszert és segít a bőr egészségének megőrzésében. A citromban található flavonoidok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.
Variációk:
Az alap recept variálható a különböző hozzávalókkal és fűszerekkel. Ha szereted a fűszeres ételeket, próbáld ki a receptet chili pehellyel, paprikával vagy fokhagymaporral.
Ha inkább az édesebb ízeket kedveled, próbáld ki narancs helyett a citromot, vagy adj hozzá egy kevés mézet a pácba. Egy másik variáció lehet, ha a sertéshúst csirkemellre cseréled, ami egy könnyebb, de még mindig ízletes alternatíva.
Érdekességek:
A citromot hosszú ideig tartósítóként használták a tengerészetben, hogy megelőzzék a skorbut kialakulását. Az 1700-as években James Lind skót orvos fedezte fel, hogy a citrom segíthet megelőzni ezt a betegséget, és bevezette a citrom (és más citrusfélék) használatát a brit királyi haditengerészetnél. Azóta a citromot számos ételben és italban használják világszerte, köztük a citromos sertéssültben is.