Csirkebecsinált leves tejfölös habarással, zöldségekkel és citromkarikával tálalva egy barna kerámiatálban. Csirkebecsinált leves

Csirkebecsinált leves

Húsleves Levesek

Csirkebecsinált leves – Hagyományos magyar recept zöldségekkel és tejfölös habarással

Csirkebecsinált leves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Klasszikus csirkebecsinált leves recept csirkeaprólékból, friss zöldségekkel és tejfölös habarással. Tartalmas, házias leves ebédre vagy vacsorára, amit az egész család szeretni fog. Egyszerű elkészítés, gazdag ízvilág, magyaros ízek!

Csirkebecsinált leves tejfölös habarással, zöldségekkel és citromkarikával tálalva egy barna kerámiatálban.

Csirkebecsinált leves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csirkebecsinált leves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 45 minutes
Fogás leves
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 313 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A csirkeaprólékot folyó víz alatt alaposan megmosom, hogy eltávolítsam róla a vér- és szennyeződésmaradványokat. Ezután kisebb, könnyen főzhető darabokra vágom, például a szárnyat vagy nyakat kettévágom, hogy egyenletesen átfőjenek.
  • A vegyes zöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér), valamint a karalábét és a zellert megpucolom, megmosom, majd vékony, hasáb formájúra szeletelem. Így gyorsabban megfőnek, és szebben mutatnak a levesben is.
  • A vöröshagymát lehámozom, majd apró kockákra vágom. Egy lábasban felforrósítom az olajat, és a hagymát üvegesre pirítom rajta, azaz addig kevergetem közepes lángon, amíg halvány aranyszínű nem lesz, és át nem veszi az olaj az ízét.
  • Amikor a hagyma elkészült, félrehúzom a lábast a tűzről, és megszórom az őrölt fűszerpaprikával. Azonnal elkeverem, hogy a paprika ne égjen meg, majd visszateszem a lángra, és hozzáadom az előkészített csirkeaprólékot. Néhány percig pirítom, amíg a hús minden oldala kifehéredik, azaz elveszíti nyers, rózsaszínes színét.
  • A megpirult hús mellé hozzáadom az előkészített zöldségeket, majd további 3–4 percig együtt pirítom őket. Ezáltal az ízek jobban összeérnek, és a zöldségek enyhén karamellizálódnak, ami még gazdagabbá teszi a leves ízét.
  • Ezután az egészet felöntöm kb. 1 liter vízzel (szükség esetén lehet több is), majd ízlés szerint megsózom és megborsozom. Nagy lángon felforralom, majd amikor forr, visszaveszem a hőfokot, és fedő alatt, lassú tűzön főzöm tovább addig, amíg a hús és a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ez általában kb. 25–30 percet vesz igénybe.
  • Egy kis tálban összekeverem a lisztet, a tejfölt és a citromlevet, majd simára dolgozom, hogy ne maradjon benne csomó. Ha szükséges, egy kevés forró levessel hőkiegyenlítést végzek, hogy a habarás ne csapódjon ki, amikor a forró leveshez öntöm.
  • A kész habarékot fokozatosan, folyamatos keverés mellett a leveshez adom. Néhány percig főzöm még így együtt, amíg a leves kissé besűrűsödik, és egységes, krémes állagot kap.
  • A friss petrezselyemzöldet finomra vágom, majd a tűzről levett leves tetejére szórom. Ezután lefedem az edényt, és hagyom állni kb. 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek, és a leves kissé hűljön.
  • A csirkebecsinált levest mélytányérokba szedem, és friss kenyérrel vagy puha zsemlével kínálom. Kiváló választás egy tartalmas ebéd vagy könnyed vacsora gyanánt.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csirkebecsinált leves-hez!

Kalória

Kalória: 313kcalSzénhidrát: 20gFehérje: 27gZsír: 15gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTranszzsír: 1gKoleszterin: 341mgNátrium: 473mgKálium: 748mgRost: 6gCukor: 3gA-vitamin: 16273IUC-vitamin: 57mgKalcium: 97mgVas: 9mg
Keyword Csirkeaprólék leves, Csirkeaprólék recept, Csirkebecsinált leves, Hagyományos magyar leves, Hagyományos receptek, Házias csirkeleves, Karalábés leves, Klasszikus becsinált leves, Leves csirkehúsból, Magyar konyha ételei, Magyaros ízek, Tejfölös csirkeleves, Tejfölös habarás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csirkebecsinált leves recepthez:

Mi az a csirkebecsinált leves?

A csirkebecsinált leves egy hagyományos magyar leves, amelyet általában csirkeaprólékból (pl. szárny, nyak, hát, farhát), különféle zöldségekből (sárgarépa, zeller, karalábé) és tejfölös, lisztes habarással készítenek. Jellemzője, hogy sűrűbb, krémes állagú, enyhén savanykás ízvilágú, amit citromlé vagy ecet tesz frissé és üdévé. A leveshez gyakran kerül petrezselyemzöld, ami kiemeli a zöldségek természetes aromáját. A csirkebecsinált leves recept laktató, mégis könnyű étel, amit gyakran készítenek hétvégi ebédre vagy betegség idején, mivel kímélő, de tápláló fogás.

Milyen húsból készül a legfinomabb csirkebecsinált leves?

A legízletesebb csirkebecsinált leves akkor készül, ha csirkeaprólékot használunk, például szárnyat, nyakat, hátat, vagy farhátat. Ezek a részek főzés közben sok zselatint és ízt adnak a levesnek, amitől gazdagabb és selymesebb lesz az állaga. Ha valaki nem szereti a csontos részeket, akkor csirkemell vagy csirkecomb is használható, de az ízhatás némileg szegényesebb lehet.

Mi a különbség a becsinált leves és a raguleves között?

A csirkebecsinált leves és a raguleves sokban hasonlítanak, de az egyik fő különbség az elkészítési mód. A becsinált leves jellemzője a habarásos sűrítés (pl. tejföl és liszt keverékével), míg a ragulevesek sűrítése gyakran rántással vagy akár tejszínnel történik. Emellett a becsinált változatban gyakrabban használnak aprólékot, míg a ragulevesekhez sokszor filézett csirkemellet vagy sertéshúst is választanak.

Milyen zöldségek illenek a csirkebecsinált levesbe?

A klasszikus csirkebecsinált leves elmaradhatatlan összetevői a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller és karalábé, amelyek harmonikus ízvilágot biztosítanak. Igény szerint adható hozzá zöldborsó, zöldbab vagy akár egy kevés burgonya is, ha tartalmasabb levest szeretnénk. A zöldségek egyensúlyára mindig figyeljünk, hogy ne nyomják el a hús ízét.

Mitől lesz selymes és krémes állagú a leves?

A selymes állagot a tejfölös habarástól kapja az étel. A liszt és tejföl keveréke besűríti a levest, de fontos, hogy a habarás csomómentes legyen, és ne forrjon túl hevesen hozzáadása után, hogy ne csapódjon ki. Egy kevés citromlé szintén segít az állag kiegyensúlyozásában.

Milyen fűszerek illenek hozzá a legjobban?

Alapvetően , fekete bors és egy kevés őrölt fűszerpaprika kerül bele. Ezek mellett jól harmonizál vele a friss petrezselyemzöld, valamint ízlés szerint egy kevés lestyán vagy babérlevél is adható hozzá, ha karakteresebb ízt szeretnénk.

Történet:

A csirkebecsinált leves a magyar háziasszonyok egyik kedvenc, hagyományos fogása, amely generációk óta jelen van a hazai konyhákban. Ez a hagyományos magyar leves gyakran szerepelt vasárnapi ebédként, mivel egyszerre kiadós, tápláló és viszonylag gyorsan elkészíthető. A csirkeaprólék felhasználása nemcsak gazdaságos, hanem ízletes is, mivel a különféle csontok és húsrészek főzés közben gazdagítják a levest. A tejfölös csirkeleves változata különösen kedvelt, mivel krémes állaga és enyhén savanykás íze remekül harmonizál a zöldségekkel.

Tálalás:

A csirkebecsinált levest forrón tálaljuk, lehetőleg mélytányérban. Mellé kínálhatunk friss, ropogós kenyeret vagy puha zsemlét, hogy az ízletes, tejszínes-habarásos leves utolsó cseppjeit is ki lehessen tunkolni. A leves tetejét megszórhatjuk friss, finomra vágott petrezselyemzölddel, ami nemcsak szép, de még frissítő ízt is ad neki. Egy jól elkészített, zöldséges csirkeleves nemcsak a testet, de a lelket is felmelegíti – különösen a hidegebb hónapokban.

Ital ajánló a Csirkebecsinált leves mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almalé szűrten vagy rostosan
    A frissítő, enyhén édeskés almalé remekül kiegészíti a zöldséges, tejfölös levest, és nem terheli meg a gyerekek gyomrát.
  2. Citromos víz enyhe mézzel
    Enyhén savanykás, mégis lágy ital, ami jól esik egy meleg fogás után – különösen, ha melegebb időben készítjük a levest.
  3. Házi gyümölcstea lehűtve
    Koffeinmentes, enyhén édes ízvilágú ital, amit akár étkezés után is kortyolgathatnak a gyerekek.

Felnőtteknek:

Citrusos szódavíz vagy ízesített ásványvíz
A kellemesen pezsgő, enyhén savas italok felfrissítik az ízlelőbimbókat a sűrűbb leves után.

Száraz fehérbor (pl. Olaszrizling vagy Szürkebarát)
A könnyed, savasabb fehérbor szépen harmonizál a tejfölös, zöldséges ízekkel, anélkül, hogy elnyomná azokat.

Almabor vagy almás fröccs
Egy kissé különlegesebb, de mégis könnyed ital, ami jól illik a vidéki, házias levesekhez.

Alternatív hozzávalók:

A recept rugalmas, így ha valamilyen hozzávaló hiányzik, bátran lehet helyettesíteni. A csirkeaprólék helyett használhatunk csirkemellet vagy csirkecombot is, ha valaki a kevésbé csontos húsokat részesíti előnyben. A karalábé helyett mehet bele több sárgarépa vagy akár burgonya is. Aki a savanykás ízeket jobban kedveli, citromlé helyett kevés ecetet is használhat a habarásba. A tejfölös habarás helyett készülhet tejszínes változatban is, ami kissé lágyabb ízvilágot eredményez. A vegetáriánus változathoz a húst elhagyva, több zöldség és fűszer hozzáadásával készíthetünk egy ízletes zöldségleves alapú becsináltat.

Egészségügyi előnyök:

A csirkebecsinált leves nemcsak finom, hanem tápláló is. A benne található csirkeaprólék kiváló fehérjeforrás, amely támogatja az izmok regenerációját és az immunrendszer működését. A levesben lévő zöldségek – mint a sárgarépa, zeller és karalábé – gazdagok vitaminokban és rostokban, ami segíti az emésztést és hozzájárul a napi zöldségbevitelhez. A tejfölös habarás mértékkel fogyasztva kalciummal és D-vitaminnal is ellátja a szervezetet. Ez a házias csirkeleves különösen ajánlott betegség utáni lábadozáskor, vagy ha könnyű, mégis tápláló fogásra vágyunk.

Variációk:

A csirkebecsinált leves recept sokféleképpen variálható az egyéni ízlés és az elérhető alapanyagok függvényében. Ha sűrűbb levest szeretnénk, adhatunk hozzá egy marék rizst vagy apró kockatésztát. A tejfölös habarás helyett készülhet tejszínes vagy akár tojássárgájával dúsított verzió is. A hús nélküli változat kedvez a vegetáriánusoknak, ilyenkor többféle gyökérzöldséggel, gombával, vagy akár csicseriborsóval is gazdagíthatjuk. A fűszerek tekintetében a klasszikus , bors, és fűszerpaprika mellett jól illik hozzá kevés lestyán vagy babérlevél is, ha különlegesebb aromára vágyunk.

Érdekességek:

A „becsinált leves” elnevezés a magyar konyhában egyfajta sűrített, habarásos leves típust jelöl, amelynek alapja jellemzően hús és zöldség. A szó eredete a német „beschneit” vagy „beschneiden” szóból származhat, ami „megkurtítani, kisebb darabokra vágni” jelentéssel bír – utalva arra, hogy apróbb hús- és zöldségrészekből főzték. A csirkebecsinált leves a vidéki háztartásokban mindig is praktikus megoldásnak számított, hiszen a csirkeaprólék felhasználása segített a pazarlás elkerülésében. Ez a leves ma is a magyar háztartási konyha egyik időtálló fogása, amit sokan gyerekkoruk vasárnapi ebédjeivel azonosítanak.

(össznézettség: 292, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése