Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú

Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú

Kelt tészta Tészták

Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú: Egyszerűen készíthető, de különleges ízélmény

Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Ez a fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú tökéletes választás lehet, ha valaki egy könnyen elkészíthető, de mégis különleges és ízletes előételre vagy harapnivalóra vágyik. A kenyérkoszorú különlegessége, hogy tökmaggal és fokhagymával van ízesítve, amelyek tökéletesen kiegészítik egymást. A tökmag az ételhez kellemesen ropogós textúrát ad, míg a fokhagyma intenzív, pikáns ízvilágot kölcsönöz az ételnek.

Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú

Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 861 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Langyos vízzel elkeverjük a cukrot, 1 ek lisztet, és az élesztőt, majd langyos helyre tesszük és hagyjuk felfutni.
  • A maradék lisztet átszitáljuk, és elkeverjük a sóval, a tökmag felével, a zúzott fokhagymával valamint az olvasztott margarinnal. Ezt követően hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  • Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára tesszük, és három egyenlő részre osztjuk. Először cipókat készítünk, majd vékony rudakat sodrunk belőlük, és hármas fonással összefonjuk a szálakat, melyből végül egy koszorút készítünk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük tojással, rászórjuk a megmaradt tökmagot, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú-hoz!

Tápérték

Kalória: 861kcalSzénhidrát: 106gFehérje: 24gZsír: 39gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 12gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 1gNátrium: 888mgKálium: 431mgÉlelmi rost: 7gCukor: 4gVitamin A: 1122IUVitamin C: 1mgKalcium: 51mgVas: 8mg
Keyword fokhagymás, kenyér
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Egy kis magyar faluban, ahol a tradíciók és a kenyérsütés még mindig fontos szerepet játszanak az emberek életében, a fokhagymás tökmagos kenyérkoszorú története kezdődött. Nagymama Margit, a falu ismert kenyérsütője, szerette a kísérletezéseket és az új receptek kitalálását. Egy nap a kertjében termelt tökmagot és fokhagymát használt fel a kenyérsütés során. Az eredmény olyan lenyűgöző volt, hogy a falu többi lakója is megkóstolta és elkezdte készíteni saját otthonaikban. Így terjedt el ez a finom kenyérkoszorú a környéken, és ma már a falu védjegyeként is ismerik.

Tálalás:

A kenyérkoszorút feldíszítheti néhány pirított tökmaggal a tetején. Tálalja egy rusztikus fából készült tálcán vagy kövön, a közepén egy kis tál frissen készült házi körözöttel vagy túrókrémmel. A koszorú köré rakhat néhány szelet házi kolbászt és friss zöldségeket, mint paradicsomot, paprikát és uborkát.

Alternatív hozzávalók:

  1. Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretne, használhat rizslisztet vagy mandulalisztet, de ebben az esetben az állag eltérő lehet.
  2. Margarin: A margarin helyett használhat vajat vagy kókuszolajat az egészségesebb változat érdekében.
  3. Tökmag: A tökmag helyett használhat napraforgómagot vagy szezámmagot a változatosság kedvéért.
  4. Fokhagyma: Ha nem szereti a fokhagymát, kihagyhatja vagy helyettesítheti friss vagy szárított rozmaringgal egy kis ízváltozatosság érdekében.
  5. Élesztő: Ha nincs kéznél élesztő, használhat sütőport vagy szódabikarbónát egy csipet citromlével.

Egészségügyi előnyök:

  1. Tökmag: Gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, melyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre. Ezenkívül magas cink-, magnézium- és antioxidáns-tartalma miatt jótékonyan hat az immunrendszerre és csökkentheti a gyulladást.
  2. Fokhagyma: Természetes antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet az immunrendszer erősítésében és a koleszterinszint szabályozásában.
  3. Teljes kiőrlésű liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használ, növelheti az étrend rost- és tápanyagtartalmát, ami segíthet az emésztésben és csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Variációk:

  1. Olívabogyós: Adj hozzá aprított fekete vagy zöld olívabogyót a tésztához mediterrán ízért.
  2. Aszalt gyümölcsös: Apróra vágott aszalt sárgabarackkal, mazsolával vagy áfonyával gazdagíthatja az ízvilágot.
  3. Fűszeres: Rozmaringgal, bazsalikommal vagy oregánóval készíthet aromás változatot.

Érdekességek:

  1. A kenyér és annak különböző változatai az emberiség történelmének kezdetétől fogva kulcsszerepet játszanak az étrendben. Az ősi civilizációk, mint az egyiptomiak, már évezredekkel ezelőtt készítettek kenyérféleségeket.
  2. A kenyérkoszorú nem csak Magyarországon népszerű. Számos kultúrában hasonló formájú kenyerekkel találkozhatunk, például a karácsonyi adventi koszorúk inspirálta változatokkal.
  3. A fokhagymának hosszú történelme van a népi gyógyászatban. Sok kultúrában, beleértve a magyart is, a fokhagymát egészségvédő és rossz szellemeket elűző tulajdonságokkal hírdették.
(össznézettség: 180, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése