Sichuani konyha csodája: Gong bao csirke
Gong bao csirke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 16 perc.
A Gong bao csirke egy hagyományos kínai étel, amely az egész világon nagyon népszerűvé vált. A csirkehús, zöldségek és diófélék tökéletesen egyesülnek a fűszeres szószban, amely pikáns és egyben édes ízt ad az ételnek. A Gong bao csirke eredetileg egy sichuani étel, és az egyik legismertebb és legkedveltebb kínai ételek közé tartozik.
Gong bao csirke
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemell filé
- 3 kiskanál szójaszósz
- 5 evőkanál fehérbor száraz
- 1 kiskanál keményítő
- 1 db tojásfehérje
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 4 szál újhagyma
- 0.5 db kaliforniai paprika zöld
- 0.5 db kaliforniai paprika piros
- 10 dkg földimogyoró pörkölt
- olaj
a mártáshoz:
- 2 evőkanál szójaszósz
- 3 kiskanál fehérborecet
- 3 kiskanál cukor
- 1 evőkanál keményítő
- 2,5 dl víz
Elkészítés
- Előveszünk egy keverőtálat, és lazán beleszórjuk a kicsi kockákra vágott csirkemellet. Sózzuk, és összekeverjük a szójaszósszal, 2 evőkanál borral és a kukoricaliszttel. Hozzákeverjük a félig felvert tojásfehérjét, lefedjük, és fél órára bent felejtjük a hűtőben.
- Ez idő alatt sem tétlenkedünk, hanem a kaliforniai paprikát kettéhasítva kimagozzuk, és a megtisztított fokhagymával meg a gyömbérrel együtt vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát vékony karikákra, a kaliforniai paprikát kis kockákra daraboljuk.
- A mártáshoz valókat összekeverjük. Előrántunk egy wokot, ha nincs otthon, jó lesz kedvenc teflon serpenyőnk is. Felizzítjuk benne az olajat, beleszórjuk az erős paprikát, két keverés után hozzádobjuk a fokhagymát és a gyömbért.
- Még négyet keverünk rajta, majd érkezik a pácolt csirke, melyet nagy lángon, kevergetve 2-3 percig sütünk. Ráöntjük a maradék bort, valamint az újhagymát és a paprikakockákat. 2 percig pároljuk. Nyakon öntjük a mártással, és még 1 percig főzzük, hogy kellőképpen besűrűsödjön. A legvégén beleszórjuk a mogyorót, még egyszer átkeverjük, és azon melegében, párolt rizzsel tálaljuk.
Jegyzet
Kalória
Történet:
A Gong Bao Csirke, más néven Kung Pao csirke, eredetileg Kína Sichuan tartományából származik. Nevét az 1800-as években élt Ding Baozhen kormányzóról kapta, akit Kung Pao néven is ismertek. A történet szerint Ding Baozhen imádta ezt az ételt, és amikor Pekingbe került, az étel hírneve is vele tartott.
Tálalás:
- A rizzsel vagy tésztával tálalt Gong Bao csirkét tálaljuk egy szép, mély tányéron vagy tálban.
- A tetejét díszíthetjük friss, szeletelt újhagymával vagy korianderrel az extra szín és íz érdekében.
- Pár szem mogyoróval is megszórhatjuk, így a díszítés még hangsúlyosabbá válik.
- A friss citrom vagy lime szeletek jól illenek mellé, amelyek segítségével a vendégek saját ízlésük szerint savanyíthatják az ételt.
Alternatív hozzávalók:
- Hús: Ha nem szeretnéd csirkemellel elkészíteni, használj csirkecomb filét, pulykamell filét vagy tofu-t a vegetáriánus változat elkészítéséhez.
- Mogyoró: Ha allergiás vagy a mogyoróra, vagy egyszerűen csak más ízt szeretnél, használj kesudiót vagy mandulát.
- Zöldségek: A kaliforniai paprika helyett használj más paprikaféléket vagy zöldségeket, mint például cukkinit vagy brokkolit.
- Édesség: Ha kevesebb cukrot szeretnél használni, használj mézet vagy agavé szirupot a mártáshoz.
- Scharf: Ha szereted a csípőset, adj hozzá darált chili paprikát vagy chili hólyagokat a főzés során extra csípősségért.
Egészségügyi előnyök:
- Csirkehús: A csirkehús alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú, ami jó az izomépítéshez és a zsírégetéshez. Ezenkívül B-vitaminokban is gazdag, amelyek hozzájárulnak az energiatermeléshez és az idegrendszer egészségéhez.
- Gyömbér és fokhagyma: Gyulladáscsökkentő hatásúak, serkentik az emésztést, és erős antioxidánsok.
- Földimogyoró: Gazdag E-vitaminban, ami antioxidáns, és hozzájárul a bőr egészségéhez. A mogyoró továbbá magas magnézium- és foszfortartalmú, ami segíti a csontok és izmok egészségét.
Variációk:
- Tenger gyümölcsei: Cseréld le a csirkehúst garnélarákkal vagy kalmárral egy tengeri ízvilágért.
- Vegetáriánus verzió: Használj Quorn darabokat vagy tempeht a csirke helyett.
- Paleo változat: Hagyjuk el a keményítőt és a cukrot, helyettük használj kókuszvirág-cukrot vagy mézet édesítésre.
Érdekességek:
- A Gong Bao Csirke nem volt mindig ennyire népszerű Kínában. A Kulturális Forradalom idején az ételt politikai kapcsolódásai miatt eltávolították az éttermi menükből. Csak a 1980-as években vált ismét népszerűvé.
- Sok nyugati változatban az eredeti receptet módosítják az adott ország ízlésének megfelelően. Az amerikai változatok gyakran sokkal édesebbek, míg az európai változatok kevésbé édesek és csípősek.
- Bár a Gong Bao csirkét leginkább Sichuan tartományával azonosítják, mára már Kína számos részén készítik, minden régióban kicsit eltérő módon.