Gong bao csirke Gong bao csirke

Gong bao csirke

Csirke Szárnyas

Sichuani konyha csodája: Gong bao csirke

Gong bao csirke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 16 perc.

A Gong bao csirke egy hagyományos kínai étel, amely az egész világon nagyon népszerűvé vált. A csirkehús, zöldségek és diófélék tökéletesen egyesülnek a fűszeres szószban, amely pikáns és egyben édes ízt ad az ételnek. A Gong bao csirke eredetileg egy sichuani étel, és az egyik legismertebb és legkedveltebb kínai ételek közé tartozik.

Gong bao csirke

Gong bao csirke

Recept ajánlat ebédre, vacsorára Gong bao csirke.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 6 perc
Teljes idő 16 perc
Fogás főétel
Konyha Kínai
Mennyiség 4 főre
Kalória 501 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 3 kiskanál szójaszósz
  • 5 evőkanál fehérbor száraz
  • 1 kiskanál keményítő
  • 1 db tojásfehérje
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbér
  • 4 szál újhagyma
  • 0.5 db kaliforniai paprika zöld
  • 0.5 db kaliforniai paprika piros
  • 10 dkg földimogyoró pörkölt
  • olaj

a mártáshoz:

  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 3 kiskanál fehérborecet
  • 3 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 2,5 dl víz

Elkészítés
 

  • Előveszünk egy keverőtálat, és lazán beleszórjuk a kicsi kockákra vágott csirkemellet. Sózzuk, és összekeverjük a szójaszósszal, 2 evőkanál borral és a kukoricaliszttel. Hozzákeverjük a félig felvert tojásfehérjét, lefedjük, és fél órára bent felejtjük a hűtőben.
  • Ez idő alatt sem tétlenkedünk, hanem a kaliforniai paprikát kettéhasítva kimagozzuk, és a megtisztított fokhagymával meg a gyömbérrel együtt vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát vékony karikákra, a kaliforniai paprikát kis kockákra daraboljuk.
  • A mártáshoz valókat összekeverjük. Előrántunk egy wokot, ha nincs otthon, jó lesz kedvenc teflon serpenyőnk is. Felizzítjuk benne az olajat, beleszórjuk az erős paprikát, két keverés után hozzádobjuk a fokhagymát és a gyömbért.
  • Még négyet keverünk rajta, majd érkezik a pácolt csirke, melyet nagy lángon, kevergetve 2-3 percig sütünk. Ráöntjük a maradék bort, valamint az újhagymát és a paprikakockákat. 2 percig pároljuk. Nyakon öntjük a mártással, és még 1 percig főzzük, hogy kellőképpen besűrűsödjön. A legvégén beleszórjuk a mogyorót, még egyszer átkeverjük, és azon melegében, párolt rizzsel tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gong bao csirke-hez!

Tápérték

Kalória: 501kcalSzénhidrát: 15gFehérje: 46gZsír: 28gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 104mgNátrium: 1514mgKálium: 582mgÉlelmi rost: 3gCukor: 4gVitamin A: 400IUVitamin C: 3.3mgKalcium: 40mgVas: 2.3mg
Keyword csirke, húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Gong Bao Csirke, más néven Kung Pao csirke, eredetileg Kína Sichuan tartományából származik. Nevét az 1800-as években élt Ding Baozhen kormányzóról kapta, akit Kung Pao néven is ismertek. A történet szerint Ding Baozhen imádta ezt az ételt, és amikor Pekingbe került, az étel hírneve is vele tartott.

Tálalás:

  1. A rizzsel vagy tésztával tálalt Gong Bao csirkét tálaljuk egy szép, mély tányéron vagy tálban.
  2. A tetejét díszíthetjük friss, szeletelt újhagymával vagy korianderrel az extra szín és íz érdekében.
  3. Pár szem mogyoróval is megszórhatjuk, így a díszítés még hangsúlyosabbá válik.
  4. A friss citrom vagy lime szeletek jól illenek mellé, amelyek segítségével a vendégek saját ízlésük szerint savanyíthatják az ételt.

Alternatív hozzávalók:

  1. Hús: Ha nem szeretnéd csirkemellel elkészíteni, használj csirkecomb filét, pulykamell filét vagy tofu-t a vegetáriánus változat elkészítéséhez.
  2. Mogyoró: Ha allergiás vagy a mogyoróra, vagy egyszerűen csak más ízt szeretnél, használj kesudiót vagy mandulát.
  3. Zöldségek: A kaliforniai paprika helyett használj más paprikaféléket vagy zöldségeket, mint például cukkinit vagy brokkolit.
  4. Édesség: Ha kevesebb cukrot szeretnél használni, használj mézet vagy agavé szirupot a mártáshoz.
  5. Scharf: Ha szereted a csípőset, adj hozzá darált chili paprikát vagy chili hólyagokat a főzés során extra csípősségért.

Egészségügyi előnyök:

  1. Csirkehús: A csirkehús alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú, ami jó az izomépítéshez és a zsírégetéshez. Ezenkívül B-vitaminokban is gazdag, amelyek hozzájárulnak az energiatermeléshez és az idegrendszer egészségéhez.
  2. Gyömbér és fokhagyma: Gyulladáscsökkentő hatásúak, serkentik az emésztést, és erős antioxidánsok.
  3. Földimogyoró: Gazdag E-vitaminban, ami antioxidáns, és hozzájárul a bőr egészségéhez. A mogyoró továbbá magas magnézium- és foszfortartalmú, ami segíti a csontok és izmok egészségét.

Variációk:

  1. Tenger gyümölcsei: Cseréld le a csirkehúst garnélarákkal vagy kalmárral egy tengeri ízvilágért.
  2. Vegetáriánus verzió: Használj Quorn darabokat vagy tempeht a csirke helyett.
  3. Paleo változat: Hagyjuk el a keményítőt és a cukrot, helyettük használj kókuszvirág-cukrot vagy mézet édesítésre.

Érdekességek:

  1. A Gong Bao Csirke nem volt mindig ennyire népszerű Kínában. A Kulturális Forradalom idején az ételt politikai kapcsolódásai miatt eltávolították az éttermi menükből. Csak a 1980-as években vált ismét népszerűvé.
  2. Sok nyugati változatban az eredeti receptet módosítják az adott ország ízlésének megfelelően. Az amerikai változatok gyakran sokkal édesebbek, míg az európai változatok kevésbé édesek és csípősek.
  3. Bár a Gong Bao csirkét leginkább Sichuan tartományával azonosítják, mára már Kína számos részén készítik, minden régióban kicsit eltérő módon.
(össznézettség: 882, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating