Hólabda torta – Egy ínycsiklandó desszert a téli ünnepekre!
Hólabda torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.
A hólabda torta egy igazán különleges és mutatós desszert, amely tökéletes választás lehet a téli ünnepek alkalmával. Ez a torta nem csak finom, de látványos is, így garantáltan elnyeri majd vendégeid és családod tetszését. A tortában található puha piskóta és krémes töltelék együtt teszik igazán ínycsiklandóvá ezt a desszertet, és a kókuszos bevonat pedig igazi téli hangulatot kölcsönöz neki.
Hólabda torta
Hozzávalók
a krémhez:
- 6 dl tej
- 3 csomag vaníliás pudingpor főzős
- 16 dkg vaj
- 21 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
a forgatáshoz:
- 3 dkg kókuszreszelék
díszítéshez:
- 10 dkg tortabevonó
- 1 evőkanál olaj
- 3 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük, a piskóták hozzávalóit elharmadoljuk és egyesével megsütjük őket.
- Felverjük a tojásfehérjét az apránként hozzáadott cukorral keményre, majd hozzákeverjük a tojássárgákat és az olajat is. Végül a sütőporos-kakaós lisztet is, de ezt már óvatosan fakanállal.
- Sütőpapírral bélelt tortaformában kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
- A krémhez összefőzzük a tejjel a pudingporokat, illetve a liszttel, folyamatosan kevergetve alacsony hőfokon. Kihűtjük.
- A vajat kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.
- A hólabdához a vízből, és cukorból szirupot főzünk, majd ha kihűlt hozzátesszük a vajat, kókuszreszeléket, tejport. Golyókat, illetve tetszés szerinti bonbon formákat gyúrunk, s kókuszreszelékbe forgatjuk.
- A tortát összeállítjuk. Egy tortatálra téve megkenjük a krém harmadával az alsó lapot, majd a következő lapot rárakjuk és azt is megkenjük, s ezután a harmadikat is rátesszük. Bevonjuk a maradék krémmel a torta oldalát.
- Tetejéhez felolvasztjuk vízgőz felett a csokit az olajjal kikeverve. Rásimítjuk, majd a kókuszgolyókkal kirakosgatjuk.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A Hólabda torta egy hagyományos magyar desszert, de annak eredete kissé homályos. Egyes források szerint egy téli esemény, egy hóesés alkalmával született az ötlet, hogy egy tortát készítsenek, ami a havas táj szépségét és tisztaságát tükrözi. Mások szerint egy szakácsnak volt egy maradék kókuszreszeléke, amit fel akart használni, és ebből jött az ötlet. Bár a torta pontos eredetét nem ismerjük, egy dolog biztos: a Hólabda torta egy édes, krémes desszert, mely minden alkalomra tökéletes választás.
Tálalás:
A Hólabda torta tálalásánál érdemes a hóesés és a tél varázsát szem előtt tartani. A torta tetején lévő kókuszreszelékes golyókat úgy rendezhetjük el, mintha hópelyhek lennének. Körülöttük szórjunk el néhány ezüst vagy kék cukorgyöngyöt a „havas” hatás fokozására. Tálaláskor kínáljunk mellé egy csésze forró csokoládét vagy teát, hogy igazán meleg és kényelmes hangulatot teremtsünk a hideg téli napokon.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnénk kicsit változtatni a recepten vagy más hozzávalókat használni:
- Piskótához:
- Diétázóknak vagy gluténérzékenyeknek: használjunk mandulalisztet vagy kókuszlisztet a hagyományos liszt helyett. Ebben az esetben a tészta állagát figyelve esetleg kevesebb/m több nedvességet igényelhet.
- Krémhez:
- Tejszínhab: Használjunk felvert tejszínhabot a puding egy részének helyett, hogy könnyedebb, légiesebb krémet kapjunk.
- Kókusztej: A tej helyett használjunk kókusztejet egy kicsit egzotikusabb ízért.
- Hólabdához:
- Cukormentes változatban: a cukrot cseréljük le eritritre vagy steviára.
- Mandulareszelék: Ha valaki nem rajong a kókuszért, a kókuszreszeléket cserélhetjük ki mandulareszelékre.
Egészségügyi előnyök:
- Tojás: A tojás magas minőségű fehérjéforrás, és számos fontos tápanyagot tartalmaz, mint például a B-vitaminokat, a kolint, a szelént és az antioxidánsokat.
- Tej: A tej kalciumot és D-vitamint tartalmaz, melyek jók a csontok egészségéhez.
- Kókuszreszelék: A kókusz magas rost- és jó zsírtartalommal rendelkezik, emellett MCT zsírokat is tartalmaz, amelyek a test energiáját növelhetik.
Variációk:
- Gyümölcsös hólabda torta változat: A krém közé tehetünk apróra vágott gyümölcsdarabokat (pl. eper, málna) vagy gyümölcszselét, hogy egy nyáriabb változatot kapjunk.
- Karamell Hólabda: A krémhez adjunk hozzá karamell szirupot vagy karamell darabokat egy édes, krémes ízért.
- Csokis Hólabda torta változat: A krémhez adjunk hozzá olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport egy mély csokis ízért.
Érdekességek:
- Eredete: Bár a Hólabda torta neve a havas tájjal hozható összefüggésbe, érdekes módon sokan a nyári hónapokban készítik el, mint egy frissítő desszert.
- Népszerűség: A Hólabda torta nem csak Magyarországon népszerű. A kókuszreszelékkel bevont sütemények világszerte kedveltek, és sok kultúrában találunk hasonló desszerteket.
- Kókusz a magyar konyhában: Bár a kókusz trópusi gyümölcs, és nem honos Magyarországon, mégis sok magyar desszertben megtalálható. Ez annak köszönhető, hogy a 20. század közepétől kezdve egyre elérhetőbbé vált a kókuszreszelék az országban, és a magyarok megszerették annak különleges ízét és textúráját.