Hólabda torta Hólabda torta

Hólabda torta

Sütemény Torta

Hólabda torta – Egy ínycsiklandó desszert a téli ünnepekre!

Hólabda torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A hólabda torta egy igazán különleges és mutatós desszert, amely tökéletes választás lehet a téli ünnepek alkalmával. Ez a torta nem csak finom, de látványos is, így garantáltan elnyeri majd vendégeid és családod tetszését. A tortában található puha piskóta és krémes töltelék együtt teszik igazán ínycsiklandóvá ezt a desszertet, és a kókuszos bevonat pedig igazi téli hangulatot kölcsönöz neki.

Hólabda torta

Hólabda torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Hólabda torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 758 kcal

Hozzávalók
  

a piskotához:

a krémhez:

a hólabdához:

  • 30 ml víz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg tejpor
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg kókuszreszelék

a forgatáshoz:

  • 3 dkg kókuszreszelék

díszítéshez:

  • 10 dkg tortabevonó
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
 

  • A sütőt előmelegítjük, a piskóták hozzávalóit elharmadoljuk és egyesével megsütjük őket.
  • Felverjük a tojásfehérjét az apránként hozzáadott cukorral keményre, majd hozzákeverjük a tojássárgákat és az olajat is. Végül a sütőporos-kakaós lisztet is, de ezt már óvatosan fakanállal.
  • Sütőpapírral bélelt tortaformában kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
  • A krémhez összefőzzük a tejjel a pudingporokat, illetve a liszttel, folyamatosan kevergetve alacsony hőfokon. Kihűtjük.
  • A vajat kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.
  • A hólabdához a vízből, és cukorból szirupot főzünk, majd ha kihűlt hozzátesszük a vajat, kókuszreszeléket, tejport. Golyókat, illetve tetszés szerinti bonbon formákat gyúrunk, s kókuszreszelékbe forgatjuk.
  • A tortát összeállítjuk. Egy tortatálra téve megkenjük a krém harmadával az alsó lapot, majd a következő lapot rárakjuk és azt is megkenjük, s ezután a harmadikat is rátesszük. Bevonjuk a maradék krémmel a torta oldalát.
  • Tetejéhez felolvasztjuk vízgőz felett a csokit az olajjal kikeverve. Rásimítjuk, majd a kókuszgolyókkal kirakosgatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Hólabda torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 758kcalSzénhidrát: 93gFehérje: 12gZsír: 40gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 1gKoleszterin: 179mgNátrium: 506mgKálium: 410mgÉlelmi rost: 4gCukor: 71gVitamin A: 840IUVitamin C: 1mgKalcium: 231mgVas: 3mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Hólabda torta egy hagyományos magyar desszert, de annak eredete kissé homályos. Egyes források szerint egy téli esemény, egy hóesés alkalmával született az ötlet, hogy egy tortát készítsenek, ami a havas táj szépségét és tisztaságát tükrözi. Mások szerint egy szakácsnak volt egy maradék kókuszreszeléke, amit fel akart használni, és ebből jött az ötlet. Bár a torta pontos eredetét nem ismerjük, egy dolog biztos: a Hólabda torta egy édes, krémes desszert, mely minden alkalomra tökéletes választás.

Tálalás:

A Hólabda torta tálalásánál érdemes a hóesés és a tél varázsát szem előtt tartani. A torta tetején lévő kókuszreszelékes golyókat úgy rendezhetjük el, mintha hópelyhek lennének. Körülöttük szórjunk el néhány ezüst vagy kék cukorgyöngyöt a „havas” hatás fokozására. Tálaláskor kínáljunk mellé egy csésze forró csokoládét vagy teát, hogy igazán meleg és kényelmes hangulatot teremtsünk a hideg téli napokon.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnénk kicsit változtatni a recepten vagy más hozzávalókat használni:

  1. Piskótához:
    • Diétázóknak vagy gluténérzékenyeknek: használjunk mandulalisztet vagy kókuszlisztet a hagyományos liszt helyett. Ebben az esetben a tészta állagát figyelve esetleg kevesebb/m több nedvességet igényelhet.
  2. Krémhez:
    • Tejszínhab: Használjunk felvert tejszínhabot a puding egy részének helyett, hogy könnyedebb, légiesebb krémet kapjunk.
    • Kókusztej: A tej helyett használjunk kókusztejet egy kicsit egzotikusabb ízért.
  3. Hólabdához:
    • Cukormentes változatban: a cukrot cseréljük le eritritre vagy steviára.
    • Mandulareszelék: Ha valaki nem rajong a kókuszért, a kókuszreszeléket cserélhetjük ki mandulareszelékre.

Egészségügyi előnyök:

  1. Tojás: A tojás magas minőségű fehérjéforrás, és számos fontos tápanyagot tartalmaz, mint például a B-vitaminokat, a kolint, a szelént és az antioxidánsokat.
  2. Tej: A tej kalciumot és D-vitamint tartalmaz, melyek jók a csontok egészségéhez.
  3. Kókuszreszelék: A kókusz magas rost- és jó zsírtartalommal rendelkezik, emellett MCT zsírokat is tartalmaz, amelyek a test energiáját növelhetik.

Variációk:

  1. Gyümölcsös hólabda torta változat: A krém közé tehetünk apróra vágott gyümölcsdarabokat (pl. eper, málna) vagy gyümölcszselét, hogy egy nyáriabb változatot kapjunk.
  2. Karamell Hólabda: A krémhez adjunk hozzá karamell szirupot vagy karamell darabokat egy édes, krémes ízért.
  3. Csokis Hólabda torta változat: A krémhez adjunk hozzá olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport egy mély csokis ízért.

Érdekességek:

  1. Eredete: Bár a Hólabda torta neve a havas tájjal hozható összefüggésbe, érdekes módon sokan a nyári hónapokban készítik el, mint egy frissítő desszert.
  2. Népszerűség: A Hólabda torta nem csak Magyarországon népszerű. A kókuszreszelékkel bevont sütemények világszerte kedveltek, és sok kultúrában találunk hasonló desszerteket.
  3. Kókusz a magyar konyhában: Bár a kókusz trópusi gyümölcs, és nem honos Magyarországon, mégis sok magyar desszertben megtalálható. Ez annak köszönhető, hogy a 20. század közepétől kezdve egyre elérhetőbbé vált a kókuszreszelék az országban, és a magyarok megszerették annak különleges ízét és textúráját.
(össznézettség: 973, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating