Kígyórétes Kígyórétes

Kígyórétes

Rétes Tészták

Kígyórétes: A magyar desszert, ami összeköt múltat és jelent

Kígyórétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Szereted a magyar konyhát és azokat az ízletes, egyedi desszerteket, amelyek az ünnepek és családi összejövetelek nélkülözhetetlen részei? Ha igen, akkor itt az ideje megismerni a Kígyórétest, egy olyan különleges süteményt, amely nemcsak az ízlelőbimbóidat kényezteti, hanem egy kis történelmi és kulturális örökséget is magában hordoz. Olvass tovább, hogy megtudj minden érdekességet erről a gyönyörű és finom magyar desszertről, valamint hogy hogyan variálhatod az alapreceptet saját ízlésed szerint!

Kígyórétes

Kígyórétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kígyórétes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 45 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 467 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Az élesztőt kevés tejben felfuttatom.
  • A margarint a lisztelés a cukorral elmorzsolom,majd beleteszem a többi hozzávalót az élesztővel együtt és jól összedolgozom. 4 cipóba osztom.
  • A tölteléket összekeverem úgy hogy a habbá vert fehérjét csak a legvégén adom hozzá óvatosan.
  • A 4 cipóból, 4 db 20*40 cm-es téglalapot nyújtok,majd gondolatban 3 részre osztom a csíkot és a középső csíkra halmozom a tölteléket.
  • A két szélső csíkon pedig kb. 2 cm-es rézsútos bemetszéseket vágok pizzavágóval(vagy késsel).
  • Majd váltakozva a töltelékre hajtogatom.
  • Amikor kész sütőlapos tepsire tettem,felvert tojással lekentem és mandulával megszórtam.
  • Előmelegített,180°C-os sütőbe sütöttem 20-25 percig.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kígyórétes-hez!

Tápérték

Kalória: 467kcalSzénhidrát: 42gFehérje: 20gZsír: 24gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gKoleszterin: 95mgNátrium: 115mgKálium: 201mgÉlelmi rost: 2gCukor: 8gVitamin A: 1050IUVitamin C: 1.7mgKalcium: 110mgVas: 2.5mg
Keyword desszert, rétes
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Kígyórétes neve talán furcsán hangzik, de ebben az ételben nincs semmi kígyós. A desszert nevét a tésztarétegek kígyószerű alakjáról kapta, amely a sütés után úgy néz ki, mintha egy kígyó lenne a tepsiben. A Kígyórétes a magyar konyha egyik igazán kreatív és változatos desszertje. Tökéletes választás ünnepekre, családi összejövetelekre vagy akár csak egy vasárnapi ebéd utáni desszertként.

Tálalás:

  • Papír:
    1. Szedd ki a kígyórétest a tepsiből, és helyezd egy szép tálra.
    2. Melegen is és hidegen is tálalható.
  • Díszítés:
    1. Szórd meg a tetejét porcukorral.
    2. Vagy akár felszeletelt gyümölcsökkel, mint például friss eperrel vagy citromszeletekkel, is díszítheted.
  • Mellé:
    1. Tálalhatod vaníliafagylalttal vagy friss gyümölcsökkel is.
    2. Egy csésze kávé vagy tea is jól illik hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Ha valami újdonságot szeretnél kipróbálni, itt van néhány ötlet:

  • Töltelék:
    1. Meggy, áfonya vagy málna is kerülhet a túrós töltelékbe egy kis extra ízért.
    2. Csokidarabokat vagy dióféléket is használhatsz.
  • Tészta:
    1. Teljes kiőrlésű lisztet is használhatsz egészségesebb változatért.
    2. A vajat kókuszolajjal vagy olívaolajjal is helyettesítheted.
  • Ízesítés:
    1. A citromhéj helyett használhatsz narancshéjat vagy vaníliaesszenciát.
    2. Cukor helyett használhatsz mézet vagy édesítőszert, ha diétázol.

Egészségügyi előnyök:

Mint sok más desszert, a Kígyórétes nem feltétlenül tartozik az „egészséges” kategóriába, különösen magas cukor-, zsír- és kalóriatartalma miatt. Azonban néhány módosítással némileg egészségesebbé tehető:

  1. Teljes kiőrlésű liszt: Rostban gazdag, amely segíti az emésztést.
  2. Alacsony zsírtartalmú túró: Csökkenti a telített zsírok mennyiségét.
  3. Természetes édesítőszerek: Méz vagy sztívia használata csökkentheti a finomított cukor bevitelt.
  4. Gyümölcsök: Többlet vitaminok és antioxidánsok.

Variációk:

  1. Vegán változat: A tojást és a tejterméket cserélje ki növényi alapú alternatívákkal.
  2. Gluténmentes változat: Használj gluténmentes lisztet és ellenőrizd, hogy a többi hozzávaló is gluténmentes-e.
  3. Gyümölcsös változat: Adj hozzá bármilyen szezonális gyümölcsöt, mint például alma, körte vagy bogyós gyümölcsök.
  4. Diós/Mogyorós változat: Dióval vagy mogyoróval is megbolondíthatod a tölteléket extra textúráért.

Érdekességek:

  1. Név eredete: Bár a Kígyórétes neve furcsának tűnhet, az étel teljesen kígyómentes. A név valószínűleg az egyedi, „kígyószerű” alakjából ered.
  2. Regionális változatok: Számos különböző változata létezik a Kárpát-medence különböző részein.
  3. Történelmi vonatkozások: A Kígyórétes valószínűleg az Osztrák-Magyar Monarchia idején vált népszerűvé, amikor is a magyar és osztrák konyha sokat inspirálódott egymástól.
  4. Családi hagyományok: Sok magyar családban hagyomány, hogy a Kígyórétest különleges alkalmakkor, például ünnepeken készítik el.
(össznézettség: 300, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése