Ropogós panírba burkolt sertéstekercs, amely medvehagymás tojáslepénnyel van töltve, ferdén félbevágva, hogy a töltelék jól látható legyen. A tányéron burgonyapüré köretként szolgál, egyszerű, de elegáns tálalásban. Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs

Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs

Húsételek Sertés

Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs – Egy igazán különleges és ízletes főétel

Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

Ha valami igazán különleges és magyaros fogásra vágyunk, a medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs tökéletes választás lehet! Ez az étel a klasszikus panírozott húsok egy izgalmasabb, töltött változata, ahol a medvehagyma friss íze és a füstölt szalonna pikánssága garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat. Ideális választás családi ebédekre, ünnepi asztalra vagy akár hétvégi vendégváró fogásként is. Köretként rizzsel vagy burgonyapürével kínálva lesz igazán harmonikus és laktató. Készülj fel, hogy mindenki repetát fog kérni!

Ropogós panírba burkolt sertéstekercs, amely medvehagymás tojáslepénnyel van töltve, ferdén félbevágva, hogy a töltelék jól látható legyen. A tányéron burgonyapüré köretként szolgál, egyszerű, de elegáns tálalásban.

Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Főzési idő 45 minutes
Összesen 1 hour 5 minutes
Course főétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 765 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A medvehagyma leveleket folyó víz alatt alaposan megmossuk, hogy eltávolítsuk róla az esetleges szennyeződéseket.
  • A megmosott leveleket papírtörlővel megszárítjuk, vagy hagyjuk lecsepegni egy szűrőben.
  • Éles késsel a leveleket vékony csíkokra vágjuk, hogy könnyen elkeveredjenek a tojáslepényben.
  • A húsos füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk.
  • Egy nagyobb serpenyőt előkészítünk, és közepes lángon zsírjára sütjük benne a szalonnakockákat. Amikor a szalonna szép aranybarna lesz, a serpenyőt félrehúzzuk a tűzről.
  • A szalonna darabokat egy szűrőkanállal kiszedjük, de a visszamaradt zsírt a serpenyőben hagyjuk, mert ez adja az omlett alapját.
  • Egy keverőtálban 5 tojást enyhén felverünk, és kevés sóval ízesítjük (vigyázzunk, mert a szalonna is sós).
  • Az apróra vágott medvehagymát a tojásokhoz keverjük, majd az egészet visszaöntjük a szalonnazsírra.
  • A serpenyőt visszatesszük a tűzre, és közepes lángon, fedő nélkül sütjük az omlettet, amíg a tojás teljesen megszilárdul. Amikor elkészült, félretesszük hűlni.
  • A sertéskarajt nagyobb, körülbelül tenyérnyi szeletekre vágjuk. Ügyeljünk arra, hogy minden szelet egyforma vastagságú legyen.
  • Húsverő kalapács segítségével a szeleteket óvatosan, de alaposan kiklopfoljuk, hogy vékony és könnyen feltekerhető szeleteket kapjunk. Az egyenletes vastagság a tekercsek formázása szempontjából fontos.
  • A kiklopfolt hússzeletekre egy-egy darabot helyezünk a medvehagymás omlettből. Ügyeljünk rá, hogy a töltelék ne lógjon túl a hússzelet szélein.
  • A hússzeleteket szorosan feltekerjük, mint egy palacsintát, hogy a töltelék ne essen ki sütés közben.
  • A tekercseket fogvájóval vagy hústűvel rögzítjük, hogy stabilan megtartsák a formájukat.
  • Előkészítjük a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: egy tálba lisztet, egy másikba 3 tojást felverve, egy harmadikba zsemlemorzsát teszünk.
  • A sertéstekercseket először lisztbe forgatjuk, majd alaposan megmártjuk a felvert tojásban, végül zsemlemorzsába hempergetjük, hogy egyenletes bevonatot kapjanak.
  • Egy mély serpenyőben vagy lábasban bő olajat hevítünk közepesen forróra. Az olaj akkor megfelelő hőmérsékletű, ha egy kis darab kenyér vagy morzsa azonnal pezsegni kezd benne.
  • A panírozott tekercseket óvatosan az olajba tesszük, és aranybarnára sütjük őket. Ügyeljünk arra, hogy az olaj ne legyen túl forró, különben a panír megéghet, mielőtt a hús átsülne.
  • Sütés után a tekercseket konyhai papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja.
  • A kész tekercseket ferdén félbevágjuk, hogy látványos legyen a medvehagymás töltelék.
  • Köretként puhára főtt rizzsel vagy burgonyapürével kínáljuk. Egy kis friss saláta is jól illik mellé.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs-hez.

Kalória

Kalória: 765kcalSzénhidrát: 29gFehérje: 61gZsír: 43gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gTrans Fat: 1gKoleszterin: 477mgNátrium: 734mgKálium: 932mgRost: 1gCukor: 2gA-vitamin: 475IUKalcium: 107mgVas: 4mg
Keyword Bő olajban sütés, Burgonyapüré, Egyszerű recept, Főétel recept, Hagyományos magyar konyha, Húsos szalonna, Ízletes sertéshús, Magyaros ételek, medvehagyma, Omlett töltelék, Panírozott hús, Rántott sertés, Rizs köret, Sertéskaraj, Sertéstekercs, Tojáslepény, Töltött hús, Vendégváró fogás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs recepthez:

Mi az a medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs?

A medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs egy magyaros, laktató és különleges főétel. A recept alapja a vékonyra klopfolt sertéskaraj, amelyet egy ízletes medvehagymával és szalonnával gazdagított omlettel töltenek meg. A megtöltött húst tekercs formájában fogvájóval vagy hústűvel rögzítik, majd klasszikus módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozzák, végül aranybarnára sütik. Tálaláskor köretként általában rizst, burgonyapürét vagy salátát kínálnak hozzá.

Hogyan válasszak megfelelő húst a recepthez?

A legideálisabb hús a recepthez a sertéskaraj, mivel ez a húsrész kellően sovány és könnyen formázható. Fontos, hogy friss, jó minőségű húst válasszunk, amely szép rózsaszín és nem száradt ki. Olyan darabokat keressünk, amelyek egyenletes vastagságúak, mert ez megkönnyíti a szeletelést és a klopfolást. Ha van lehetőség, kérjük meg a hentesünket, hogy vágja fel a húst nagyobb szeletekre.

Mit tehetek, ha nincs medvehagyma szezon?

Ha medvehagymát nem találunk, nyugodtan helyettesíthetjük más zöldségekkel. Friss spenótlevelek, újhagyma zöld szára vagy apróra vágott petrezselyemzöld is jól működik a receptben. Ezek az alternatívák nem adják vissza a medvehagyma jellegzetes fokhagymás aromáját, de kellemes ízt kölcsönöznek a tojáslepénynek, így az étel továbbra is finom és különleges marad.

Hogyan biztosíthatom, hogy a tekercsek ne essenek szét sütés közben?

A tekercsek stabilitása érdekében minden darabot szorosan tekerjünk fel, és alaposan rögzítsük fogvájóval vagy hústűvel. Ügyeljünk arra, hogy a fogvájók teljesen átszúrják a tekercseket, és szorosan fogják össze a húsrétegeket. Ha biztosra akarunk menni, használhatunk konyhai kötözőzsinórt is, amit sütés előtt eltávolíthatunk. Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a töltelék ne essen ki a sütés során.

Hogyan kerülhetem el, hogy a panír leessen a húsról?

A panír stabilitása érdekében mindig győződj meg arról, hogy a hús teljesen száraz, mielőtt a panírozás elkezdődik. A klopfolás után itasd le a felesleges nedvességet papírtörlővel. Panírozáskor ügyelj arra, hogy a liszt, a tojás és a zsemlemorzsa rétege egyenletesen fedje be a húst, és mindenhol jól tapadjon. Ha időd engedi, panírozás után hagyd pihenni a tekercseket hűtőben 10-15 percig, mielőtt sütöd. Ez segít a panír megszilárdulásában, és megakadályozza, hogy sütés közben leváljon.

Történet:

A medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs egy azon kreatív és hagyományos receptek közül, amelyek egyediségükkel tűnnek ki. Bár a sertéshús és a tojás a magyar konyha alapjaiban is megtalálható, a medvehagyma bevonása egy kis modern csavart ad az ételnek. A medvehagyma egyre népszerűbb a gasztronómiában, és ebben a receptben lehetőséget ad arra, hogy egy kissé megújítsuk a hagyományos sertéshúsos ételek palettáját.

Tálalás:

  • Rizs: Párolt vagy pirított rizs remek kísérője lehet ennek a medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs ételnek. A rizst megfőzhetjük egy kevés sáfránnyal vagy kurkumával is, hogy szép sárga színe legyen.
  • Zöldségek: Grillzöldségek vagy egy friss zöldsaláta is jól passzol a medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs mellé.
  • Mártás: Egy könnyű tejfölös vagy joghurtos mártás, esetleg egy csipetnyi paprikával vagy citrommal, tovább fokozhatja az ízélményt.

Ital ajánló a Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-Jeges Tea: Egy kevés almalé, jeges tea és némi citromlé kombinációja nemcsak ízletes, de egészséges is. Cukor hozzáadása nélkül is remekül illik a sertéstekercshez.
  2. Kókuszos Smoothie: Egy egyszerű smoothie kókusztejből, banánból és egy csipet vaníliából. Nem csak egészséges, de a gyerekek is imádni fogják.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: A gazdag és szaftos sertéshús mellé jól illik egy testes vörösbor, például egy Cabernet Sauvignon vagy egy Merlot. A bor komplex ízei jól kiegészítik a medvehagyma és a szalonna ízeit.
  2. Sör: Egy könnyedebb italválasztékhoz egy világos vagy barna sör is remekül passzolhat a medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs mellé. Az enyhe keserűség jól ellensúlyozza a hús és a töltelék gazdag ízeit.
  3. Frissítő Citrusos Koktél: Egy citromos vagy narancsos gin koktél frissítő lehet, és a citrusos jegyek jól illeszkednek a medvehagyma zöldes ízéhez.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem szeretne vagy nem tudja beszerezni az összes hozzávalót, itt van néhány alternatíva:

  • Medvehagyma helyett: Ha nincs medvehagyma, használhatunk friss spenótot és egy kevés fokhagymát a hasonló ízvilág elérése érdekében.
  • Füstölt szalonna helyett: Ha könnyebb változatot szeretne, a füstölt szalonnát pótolhatja sonkával vagy még egészségesebb változatban sovány pulykamellsonkával.
  • Liszt és Zsemlemorzsa helyett: Gluténmentes diétát követők használhatnak kokuszlisztet és gluténmentes zsemlemorzsát a panírozáshoz.

Egészségügyi előnyök:

  • Medvehagyma: Egy igazi vitamin- és ásványi anyag-bomba, amely antioxidánsokban is gazdag. A medvehagyma a vérnyomás szabályozásában is segíthet, valamint antimikrobiális tulajdonságai is ismertek.
  • Tojás: Kiváló fehérjeforrás, amely számos esszenciális aminosavat tartalmaz, és jó hatással van az agyműködésre és az immunrendszerre.
  • Sertéshús: Magas a B-vitaminok, különösen a B12-vitamin tartalma, ami fontos az idegrendszer egészségéért és az energia metabolizmusáért.

Variációk:

  • Vegetáriánus változat: A sertéshúst lehet pótolni nagyobb gombafejekkel, például portobellóval, vagy szójakockákkal, amit előtte jól megfűszerezünk.
  • Csípős medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs változat: A töltelékbe adhatunk egy kis chilit vagy erős paprikát, ha szeretjük a csípősebb ételeket.
  • Mártás variációk: A tejfölös vagy joghurtos mártást megvariálhatjuk zöldfűszerekkel, mint például koriander vagy menta, hogy más irányt adjunk az ízvilágnak.

Érdekességek:

  • A medvehagymát gyakran „vad fokhagymának” is nevezik, és sok helyen vadon is megtalálható. Tavasszal szokott megjelenni, és gyakran az erdők alján található.
  • A medvehagyma és a tojás kombinációja nemcsak ízletes, de szimbolikus is lehet. A medvehagyma a tavaszi újjászületést, a tojás pedig az élet kezdetét szimbolizálja, így ez az étel kiváló választás lehet húsvéti ünnepségekre is.
(össznézettség: 278, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése