Hogyan készítsünk hagyományos Pekingi kacsát otthon?
Pekingi kacsa recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
A Pekingi kacsa Kína egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Ezt a híres ételt eredetileg az 1300-as években fejlesztették ki a kínai császári udvarban, majd a következő évszázadok során a városi lakosság és az ország többi része felé is elterjedt. A tradicionális kínai étel elkészítése igazi művészet, és sok konyhában a mai napig nagy tisztelet övezi. Az elkészítése több lépésből áll, beleértve a bőr alatti zsír eltávolítását, a kacsamell fűszerezését, majd az alacsony hőfokon való lassú sütést, hogy a bőr ropogós legyen, de a hús szaftos maradjon. A végeredmény egy ínycsiklandóan finom étel, amelyet többnyire szójaszósszal, sült vagy párolt zöldségekkel és puhára sült tészta vagy rizs társítanak. A Pekingi kacsa nem csak Kínában, de világszerte nagy népszerűségnek örvend, és rengeteg étteremben megtalálható a menükön.
Pekingi kacsa
Hozzávalók
- 1.8 kg kacsa egész
- 1/2 csésze barna cukor
- 1/2 csésze rizsecet vörösbor ecet is jó
- 1 db csillagánizs
- 2 teáskanál olaj
- 1/3 csésze hoisin szósz
Elkészítés
- Vágj egy kis részt a kacsa nyaka körül, majd óvatosan tolj be az ujjaddal vagy egy kanál kerek végével a mellkason keresztül a bőr és a hús között, hogy a bőrt eltávolítsd a hústól.
- Forralj fel egy nagy, nehéz lábasban vizet, és helyezd bele a kacsát 4 percre. Ezután vedd ki a kacsát a vízből, és alaposan szárítsd meg.
- Keverd össze a barna cukrot, a rizsecetet, a csillagánizst és az olajat egy serpenyőben, és melegítsd fel, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Hagyd kihűlni a keveréket, majd kend be vele a kacsát alaposan, hogy mindenhol jól bevonja.
- Kössd össze a kacsát óvatosan, hogy fel lehessen akasztani, majd hagyd száradni hűvös, szellős helyen 2-3 órán keresztül, hogy a bőr kiszáradjon.
- Melegítsd elő a sütőt 190°C Celsius fokra.
- Helyezd a kacsát egy rácsra egy tepsiben. Önts egy csésze vizet a tepsibe, hogy megakadályozd a zsír égését. Süsd 1,5 órán át, időnként forgatva, hogy minden oldala aranybarna legyen.
- 10 perccel a sütés vége előtt kend be a kacsát hoisin szósszal.
- Tálald a kacsát rizzsel és friss zöldségekkel.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A Pekingi kacsa eredete a Kínai Császári Udvarhoz nyúlik vissza, ahol az étel készítése már a Ming-dinasztia idején elterjedt volt, azaz több mint 600 évvel ezelőtt. A kacsa húsát a császári szakácsok először leöntötték forró vízzel, majd különböző fűszerekkel, köztük szegfűszeggel, fokhagymával, zöldhagymával és gyömbérrel, majd megsütötték a húst, amelyet vékonyra szeleteltek és tésztával, valamint zöldségekkel fogyasztottak.
A Pekingi kacsa később a Qing-dinasztia idején vált népszerűvé, amikor az udvar háziasította a kacsákat, és a konyha még tovább finomította az elkészítési módszereket. A kacsát általában több órán át sülték egy nyír- vagy gyümölcsfával tüzelő kemencében, így a bőre vékony és ropogós lett, a hús pedig nagyon szaftos és ízletes.
Tálalás:
A Pekingi kacsa tálalása általában több lépésből áll. Az elkészített kacsát szép szeletekre vágják, majd vékony, puha palacsintával, apróra vágott zöldhagymával, uborkával és hoisin szósszal együtt tálalják. A palacsintákba az asztalnál beletöltik a szószos kacsaszeleteket és a zöldségeket, majd a palacsintákat feltekerik, és a kézzel fogyasztják.
Alternatív hozzávalók:
Az eredeti Pekingi kacsa receptjében a kacsahús és a hozzávalók mennyisége mellett szigorú szabályok vannak, azonban sokan másképp készítik az ételt. Alternatív hozzávalók például a kacsamell helyett libamell, sörélesztőpor vagy kínai ötfűszer keverék a fűszerezéshez, valamint mártogatóként magokat, friss gyümölcsöket vagy édeskés savanyú szószt is fel lehet használni.
Egészségügyi előnyök:
- A kacsahús magas fehérje- és ásványianyag-tartalmú, így hozzájárulhat az izomzat fejlődéséhez és az immunrendszer erősítéséhez.
- A kacsa zsírja több telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint más húsok zsírja, így kevésbé terheli a szív- és érrendszert.
- A kacsazsír sok A-vitamint és egészséges omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek jót tesznek a szemeknek, az agynak és az immunrendszernek.
Variációk:
- A Pekingi kacsa mellé más húsokat is lehet adni, például marha- vagy sertéshúst.
- A hagyományos szójaszósz és hoisin szósz mellett lehet kísérletezni más szószokkal is, például maggi szósszal vagy sambal oelekkal.
- A kacsa mellé gyakran tálalnak friss zöldségeket is, például uborkát, zöldhagymát vagy savanyított zöldségeket.
Érdekességek:
- A Pekingi kacsa elkészítéséhez használt kacsák először iszapot és szénport szednek fel a pekingi csatornákból, majd napokig szárítják őket, mielőtt a sütőbe kerülnének.
- A kacsabőr a legfontosabb része és az igazán jó Pekingi kacsa bőre olyan ropogós, hogy hallani lehet, ahogy eltörik.
- A Pekingi kacsa hagyományosan pillekönnyű palacsintában tálalják, amelyekbe friss zöldségeket, apróra vágott hagymát és szójaszószt tekernek.
- A Pekingi kacsa Kína egyik legismertebb étele, és számos helyen megtalálható a világ különböző pontjain is, így például New Yorkban, Londonban és Sydney-ben is.