Sütőtökös sütemény Sütőtökös sütemény

Sütőtökös sütemény

Édes sütemény Sütemény

Sütőtökös krémes sütemény: Az ősz ízei egy harapásban

Sütőtökös sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Az ősz nem csak a színes falevelekről és a hűvös időről szól, hanem az ízletes sütőtökről is, amit sokféleképpen használhatunk fel. Ebben a receptben egy rendkívül ízletes sütőtökös krémes süteményt mutatunk be, amely tökéletesen ötvözi a fahéj meleg fűszerességét a sütőtök édes, földes ízével. Egy könnyed kekszes alapon nyugszik a selymes, habos sütőtökös krém, melyet egy éjszakai hűtés után a legjobb fogyasztani. Ideális választás lehet bármilyen őszi összejövetelre vagy ünnepi alkalmakra. Egy szelet, és garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóidat!

Sütőtökös sütemény

Sütőtökös sütemény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Sütőtökös sütemény.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 55 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 266 kcal

Hozzávalók
  

az alaphoz:

  • 20 dkg háztartási keksz darált
  • 10 dkg vaj olvasztott
  • 1 mokkáskanál fahéj őrölt

A krémhez:

  • 175 g tej zsiros
  • 2 dkg zselatin por
  • 14 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj őrölt
  • 375 g sütőtök püré püré
  • 310 g habtejszín habbá verve

Elkészítés
 

  • Egy, nagyjából 20×20 cm-es formát kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és az őrölt fahéjjal. Az előkészített forma aljába nyomkodjuk a kekszes masszát, majd betesszük a hűtőbe.
  • Egy nyeles forralólábasba mérjük a hideg tejet és a tetejére szórjuk a zselatint. Állni hagyjuk 10 percig. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot és az őrölt fahéjat, majd az egészet, folyamatos kevergetés mellett, felforraljuk. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a zselatin teljesen feloldódik. Levesszük a tűzről.
  • A forralt tejhez hozzákeverjük a sütőtök pürét és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  • A habtejszínt habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőtökös krémbe.
  • A tejszínhabos sütőtökös krémet rákenjük a kekszes alapra. Az egészet éjszakára hűtőbe tesszük.
  • Másnap forró késsel szeleteljük a süteményt. Friss tejszínhabbal és karamellöntettel kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Sütőtökös sütemény-hez!

Tápérték

Kalória: 266kcalSzénhidrát: 31gFehérje: 4gZsír: 15gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.5gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 39mgNátrium: 125mgKálium: 169mgÉlelmi rost: 1gCukor: 19gVitamin A: 3070IUVitamin C: 3mgKalcium: 55mgVas: 0.3mg
Keyword sütemény, Sütőtök, Tej, Zselatin
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Ez a sütőtökös sütemény igazi összejöveteli kedvenc lehet a családi és baráti alkalmakkor. Az őszi hónapokban, amikor a piacok és a kertek bővelkednek friss sütőtökben, nincs is jobb alkalom arra, hogy kipróbáljuk ezt az egyszerű, mégis ízletes receptet. Legyen szó akár Halloweenről, akár egy meghitt Thanksgiving vacsoráról, ez a sütemény mindenkit le fog nyűgözni.

Tálalás:

Tálald a sütőtökös süteményt közvetlenül a hűtőből, forró késsel szeletelve. Ahhoz, hogy extra dekadens benyomást kelts, kínálj mellé friss tejszínhabot és házi karamellöntetet. Egy pici fahéj a tetejére szórva vagy egy narancshéj-spirál a díszítéshez nemcsak szemet gyönyörködtető, de az ízvilágot is fokozza.

Alternatív hozzávalók:

  • Vegán sütőtökös sütemény változat: Használj kókusztejet a tej helyett, és átlátszó agár-agár port a zselatin helyett.
  • Gluténmentes: Válassz gluténmentes kekszet az alaphoz.
  • Diétás: Használj édesítőszert (pl. stevia, eritrit) a kristálycukor helyett, és light habtejszínt a normál habtejszín helyett.
  • Más fűszerek: Szegfűszeg, szerecsendió és vanília is jól illenek a sütőtökhöz, így bátran variálhatsz a fűszerezéssel.
  • Díszítés: Reszelt csokoládé, mogyoró vagy dió is jól passzol a süteményhez, és egy kis extra textúrát is hozzáad.

Egészségügyi előnyök:

  • Sütőtök: Gazdag béta-karotinban, amely az A-vitamin előanyaga. Jótékony hatással van a látásra és az immunrendszerre.
  • Fahéj: Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Tej: Kalciumforrás, ami jó az egészséges csontok és fogak számára.

Figyelem: A sütemény cukrot és zsírt is tartalmaz, tehát mértékkel fogyassza.

Variációk:

  • Almás sütőtökös sütemény változat: Azonos mennyiségű almapürét használhatsz a sütőtök helyett.
  • Csokoládés változat: Adhatsz hozzá kakaóport vagy olvasztott csokoládét a krémhez.
  • Édesítés: Mézzel vagy juharsziruppal is helyettesítheted a kristálycukrot.

Érdekességek:

  • Sütőtök fajtái: Nem minden sütőtök jó süteményhez. A „Sugar Pumpkin” vagy „Pie Pumpkin” fajták gyakran ajánlottak süteményekhez.
  • Zselatin: A zselatin nem csak állagot ad, de fehérjeforrás is. Vegetáriánusok vagy vegánok helyettesíthetik agar-agar vagy pektinnel.
  • Történelmi háttér: A sütőtökös sütemények, különösen piték, az amerikai konyha részei, de a fahéj és más fűszerek miatt az őszi, európai hagyományokra is utalnak.
(össznézettség: 144, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése