Cseresznyés rétes – A legnépszerűbb cseresznyés desszert
Cseresznyés rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
A cseresznye a nyár egyik kedvelt gyümölcse, amit sokan szeretnek frissen enni, vagy felhasználni süteményekhez, édességekhez. Az egyik legnépszerűbb cseresznyés desszert a cseresznyés rétes, amit egyszerűen elkészíthetünk otthon is.
Cseresznyés rétes
Hozzávalók
- 2 csomag réteslap kész
- 50 dkg cseresznye magozott
- 12 dkg margarin
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 10 dkg porcukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 8 dkg dió
Elkészítés
- A réteslapokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, majd egymásra fektetjük őket.
- A cseresznyét összekeverjük a dióval, zsemlemorzsával, fahéjjal és porcukorral, majd mindkét csomag réteslapot megtöltjük.
- Óvatosan feltekerjük, majd kivajazott tepsibe fektetjük, és olvasztott vajat kenünk rá.
- Forró sütőben 200°C fokon pirulásig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A rétes a Közép-Európai konyha egyik ikonikus édessége, és számos országban – Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában és természetesen Magyarországon – megtalálható. A rétes, vagy ahogy németül hívják, ‘Strudel’, jelentése ‘tekercs’, ami jól leírja a sütemény készítésének módszerét. A réteslap nagyon vékony, rugalmas tészta, ami lehetővé teszi a hozzávalók szoros becsomagolását. A hagyományos magyar rétesek számtalan töltelékkel készülhetnek, mint például almával, túróval, meggyel, sőt savanyú káposztával is. A cseresznyés rétes pedig egy kiváló nyári desszert, amikor a cseresznye éppen szezonjában van.
Tálalás:
A cseresznyés rétest hagyományosan szobahőmérsékleten szolgálják fel, de melegen is kiváló, főleg egy gombóc vaníliafagylalt kíséretében. A tetejét megszórhatjuk porcukorral a díszítés és az extra édesség érdekében.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincsenek friss cseresznyék, használhatunk konzervált vagy fagyasztott cseresznyét is, de fontos, hogy alaposan csöpögtessük le őket, hogy ne nedvesítsék el a rétest.
A margarin helyett használhatunk vajat a zsemlemorzsa pirításához, ami még gazdagabb ízt ad a rétesnek.
A dió helyett használhatunk más olajos magvakat is, például mogyorót vagy mandulát.
Végül, ha szeretnének egy vegán verziót készíteni, használjanak vegán margarint és vegán réteslapot.
Egészségügyi előnyök:
- Cseresznye: A cseresznye gazdag forrása az antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő vegyületeknek, amelyek javíthatják a szív egészségét, és segíthetnek a cukorbetegség és az elhízás elleni küzdelemben. A cseresznye flavonoidokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében és a rossz koleszterin szintjének csökkentésében.
- Dió: A dió tele van olyan egészséges zsírokkal, amelyek hozzájárulnak a jó szív- és agyfunkcióhoz. Ezenkívül magas az omega-3 zsírsavakban, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.
Variációk:
- Almás rétes: A cseresznye helyett használhatunk reszelt vagy apróra vágott almát, amelyet fahéjjal és szegfűszeggel ízesítünk.
- Túrós rétes: A cseresznye helyett használhatunk túrót, amelyet cukorral, citromhéjjal és mazsolával ízesítünk.
Érdekességek:
- A rétes egyik leghíresebb változata az apfelstrudel, vagy almás rétes, amely hagyományosan Ausztriában készül.
- A rétest számos módon lehet elkészíteni. Néhány ember a tésztát a kezével húzza szét, mások pedig sodrófát használnak. A tésztát annyira vékonyra kell húzni, hogy átlátszó legyen.
- A réteslapot valójában nem csak süteményekhez használják. Számos más étel, mint például a savanyú káposztás rétes vagy a zöldséges rétes, is használja ezt a rugalmas, vékony tésztát.