Szeletelt baconös és gombás pizza, megszórva friss zöld fűszernövénnyel, tálalva fehér tányéron. Baconös és gombás pizza

Baconös és gombás pizza

Pizza Tészták

Baconös és gombás pizza – A tökéletes párosítás

Baconös és gombás pizza recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A pizza az egyik legkedveltebb ételünk, és számtalan különböző ízvilággal találkozhatunk. Azonban ha valami igazán kiemelkedőre vágyunk, akkor a baconös és gombás pizza az, amire szükségünk van. Ez az étel nemcsak kiadós és ízletes, de a bacon és a gomba kombinációja valami egészen különlegeset nyújt az ízlelőbimbóinknak.

Szeletelt baconös és gombás pizza, megszórva friss zöld fűszernövénnyel, tálalva fehér tányéron.

Baconös és gombás pizza

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Baconös és gombás pizza.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás főétel
Konyha Olasz
Mennyiség 2 főre
Kalória 1272 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 db pizzatészta 30cm-es
  • 25 dkg gomba vékonyan szeletelt
  • 12,5 dkg mozzarella frissen reszelt
  • 6 dkg sűrített paradicsom
  • 3 dkg rukkola
  • 3 szelet bacon
  • 2 db mogyoróhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fekete bors őrölt

Elkészítés
 

  • A sütőt melegítsük elő 230°C fokra.
  • A bacont és a gombát süssük meg az olajon kb. 5 perc alatt.
  • A pizzalapot kenjük meg a sűrített paradicsommal, tegyük rá a gombát, a bacont, a hagymát és a reszelt mozarellát. 12-15 percig süssük.
  • A tetejét szórjuk meg rukkolával, sózzuk, borsozzuk meg, majd tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Baconös és gombás pizza-hoz!

Tápérték

Kalória: 1272kcalSzénhidrát: 112gFehérje: 63gZsír: 62gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 23gKoleszterin: 132mgNátrium: 2645mgKálium: 1088mgÉlelmi rost: 3gCukor: 6gVitamin A: 200IUVitamin C: 8.3mgKalcium: 110mgVas: 2.9mg
Keyword Bacon, fekete bors, gomba, Mogyoróhagyma, Mozzarella, Olívaolaj, pizza, Rukkola, só, Sűrített Paradicsom
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Baconös és gombás pizza recepthez:

Milyen típusú gombát használhatok a pizzához?

A legtöbb gomba, például csiperke, portobello vagy shiitake, kiválóan alkalmas. Válassz friss, minőségi gombát a legjobb eredmény érdekében.

Milyen pizzatészta a legmegfelelőbb ehhez a recepthez?

Mindenféle kereskedelmi forgalomban kapható vagy házi készítésű pizzatészta megfelelő, legyen az vékony vagy vastag tésztás.

Mit tehetek, ha nincs friss mozzarella sajtom?

Friss mozzarella helyett használhatsz előre reszelt mozzarella sajtot is, bár a friss sajt íze és állaga jobban kiemeli a pizza ízét.

Lehet-e előre elkészíteni ezt a pizzát?

Igen, a pizzát előre elkészítheted és hűtőben tárolhatod, de a legjobb, ha frissen sütöd meg.

Milyen hőmérsékleten és mennyi ideig kell sütni a pizzát?

Süsd a pizzát 230°C-on 12-15 percig, vagy amíg a sajt meg nem olvad és a szélei aranybarnára nem sülnek.

Hogyan tárolhatom a maradék pizzát?

A maradék pizzát légmentesen csomagolva, hűtőben 2-3 napig tárolhatod. Melegítsd újra sütőben vagy mikrohullámú sütőben a fogyasztás előtt.

Milyen italok illenek legjobban a baconös és gombás pizzához?

Gyerekeknek ajánlott friss gyümölcslé vagy szénsavmentes limonádé, míg felnőtteknek Chianti vagy Sangiovese vörösbor, Pilsner típusú sör vagy Szicíliai fehérbor.

Milyen pótló alapanyagokat használhatok, ha valamelyik hozzávaló nem áll rendelkezésemre?

Bacon helyett használhatsz sonkát vagy prosciuttót, gomba helyett pedig zöldségeket, mint például paprika vagy cukkini. Mozzarella helyett pedig más olvadó sajtot, mint például cheddar vagy gouda.

Történet:

A pizza olasz eredetű étel, de a bacon és gomba kombinációja nem korlátozódik Olaszországra. A baconös-gombás pizza egy globálisan népszerű variáció, mely a hús és zöldség tökéletes egyensúlyát kínálja. Ez a recept a klasszikus pizza elemeket – a sajtot és paradicsomszószt – ötvözi a bacon sós ízével és a gomba ízletes, földes jellegével, egyben hozzáadva a frissítő rukkola levél zöldes árnyalatát.

Tálalás:

A baconös-gombás pizzát frissen sütve, melegen ajánlott tálalni. A tálalás előtt pár percig hagyd hűlni, majd szeleteld fel. Egy szelet pizza mellé friss zöldsaláta, esetleg egy pohár jó minőségű vörösbor remek kiegészítő lehet. Tálalásnál érdemes frissen reszelt parmezán sajttal megszórni a pizzát, mely tovább növeli az étel gazdag ízvilágát.

Ital ajánló a Baconös és gombás pizza mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almás Gyümölcslé: Friss, természetes almás gyümölcslé remek választás, mert jól illik a pizza ízéhez és kedvelt a gyerekek körében.
  2. Szénsavmentes Limonádé: Frissítő, házi készítésű limonádé, amelybe citromot, lime-ot és egy kis mézet keverhetsz. Hűsítő és egészséges választás.
  3. Gyümölcsös Jégtea: Házi készítésű, gyümölcsökkel dúsított jégtea, mint például őszibarack vagy málna, ami kellemesen kiegészíti a pizza ízét.

Felnőtteknek:

  1. Chianti vagy Sangiovese Vörösbor: Ezek az olasz vörösborok remekül harmonizálnak a pizza ízvilágával, különösen a bacon és a gomba aromájával.
  2. Pilsner Típusú Sör: Egy könnyed, világos sör, amely nem nyomja el a pizza ízeit, de jól kiegészíti azt.
  3. Szicíliai Fehérbor: Ha inkább fehérbort részesítenél előnyben, egy könnyű, gyümölcsös Szicíliai fehérbor, mint a Grillo vagy a Catarratto, szintén jól illik a pizza mellé.

Ezek az italok mind kiválóan kiegészítik a baconös és gombás pizza ízvilágát, megfelelve mind a gyerekek, mind a felnőttek ízlésének.

Alternatív hozzávalók:

Ha más ízeket szeretnél kipróbálni, a bacon helyett használhatsz prosciutto-t vagy chorizo kolbászt. A gomba helyett használhatsz spárgát vagy cukkinit a frissebb ízért. Sajtként a mozzarella helyett próbálkozhatsz feta vagy gorgonzola sajttal. Ha egy kis csípősséget szeretnél, adj hozzá néhány szelet friss chili paprikát. Vegán változat esetén használhatsz vegán sajtot és vegán „bacont”. Ezenkívül, ha gluténmentes étrendet követsz, gluténmentes pizzatésztát is használhatsz.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gomba: Gazdag tápanyagforrás. A gombákban található béta-glükánok segíthetnek a vér koleszterinszintjének csökkentésében, és erősíthetik az immunrendszert. A gomba magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú étel, amely jó forrása a B-vitaminoknak és a szelénnek.
  2. Bacon: Bár a bacon híresen magas zsír- és sótartalmú, mértékkel fogyasztva forrása lehet a fehérjéknek és a B-vitaminoknak.
  3. Mozzarella: Ez a sajt jó kalciumforrás, amely segít az egészséges csontok fenntartásában.
  4. Rukkola: A rukkola levelei gazdagok rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen K-vitaminban, amely segít a csontok egészségének megőrzésében.

Variációk:

  1. Gluténmentes: Használj gluténmentes pizzatésztát azok számára, akik gluténérzékenyek vagy -intoleránsok.
  2. Tejmentes: Használj tejmentes/vegán sajtot a tejtermékekkel szemben intoleráns vagy vegán étrendet követők számára.
  3. Húsmentes: Vegán vagy vegetáriánus változatban a bacon helyettesíthető vegán „baconnal” vagy kihagyható, helyette extra zöldségekkel, mint pl. paprika, hagyma, olívabogyó.

Érdekességek:

  1. A pizza története egészen az ókori Egyiptomig vezethető vissza, ahol a sütött kenyértésztát használtak a sütő hőmérsékletének ellenőrzésére.
  2. Bár a pizza Olaszországból származik, a legtöbb pizza stílus sajátosan amerikai találmány, beleértve a New York-i vékony kéregű pizzát és a Chicago-i mélytálú pizzát is.
  3. A gombák közül a leggyakrabban használt a csiperkegomba a pizzákon, de sok más gombafaj is használatos, például shiitake, portobello vagy a trüffelgomba a luxusabb változatokban.
(össznézettség: 363, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése