Baconös és gombás pizza – A tökéletes párosítás
Baconös és gombás pizza recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.
A pizza az egyik legkedveltebb ételünk, és számtalan különböző ízvilággal találkozhatunk. Azonban ha valami igazán kiemelkedőre vágyunk, akkor a baconös és gombás pizza az, amire szükségünk van. Ez az étel nemcsak kiadós és ízletes, de a bacon és a gomba kombinációja valami egészen különlegeset nyújt az ízlelőbimbóinknak.
Baconös és gombás pizza
Hozzávalók
- 1 db pizzatészta 30cm-es
- 25 dkg gomba vékonyan szeletelt
- 12,5 dkg mozzarella frissen reszelt
- 6 dkg sűrített paradicsom
- 3 dkg rukkola
- 3 szelet bacon
- 2 db mogyoróhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 230°C fokra.
- A bacont és a gombát süssük meg az olajon kb. 5 perc alatt.
- A pizzalapot kenjük meg a sűrített paradicsommal, tegyük rá a gombát, a bacont, a hagymát és a reszelt mozarellát. 12-15 percig süssük.
- A tetejét szórjuk meg rukkolával, sózzuk, borsozzuk meg, majd tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A pizza olasz eredetű étel, de a bacon és gomba kombinációja nem korlátozódik Olaszországra. A baconös-gombás pizza egy globálisan népszerű variáció, mely a hús és zöldség tökéletes egyensúlyát kínálja. Ez a recept a klasszikus pizza elemeket – a sajtot és paradicsomszószt – ötvözi a bacon sós ízével és a gomba ízletes, földes jellegével, egyben hozzáadva a frissítő rukkola levél zöldes árnyalatát.
Tálalás:
A baconös-gombás pizzát frissen sütve, melegen ajánlott tálalni. A tálalás előtt pár percig hagyd hűlni, majd szeleteld fel. Egy szelet pizza mellé friss zöldsaláta, esetleg egy pohár jó minőségű vörösbor remek kiegészítő lehet. Tálalásnál érdemes frissen reszelt parmezán sajttal megszórni a pizzát, mely tovább növeli az étel gazdag ízvilágát.
Alternatív hozzávalók:
Ha más ízeket szeretnél kipróbálni, a bacon helyett használhatsz prosciutto-t vagy chorizo kolbászt. A gomba helyett használhatsz spárgát vagy cukkinit a frissebb ízért. Sajtként a mozzarella helyett próbálkozhatsz feta vagy gorgonzola sajttal. Ha egy kis csípősséget szeretnél, adj hozzá néhány szelet friss chili paprikát. Vegán változat esetén használhatsz vegán sajtot és vegán „bacont”. Ezenkívül, ha gluténmentes étrendet követsz, gluténmentes pizzatésztát is használhatsz.
Egészségügyi előnyök:
- Gomba: Gazdag tápanyagforrás. A gombákban található béta-glükánok segíthetnek a vér koleszterinszintjének csökkentésében, és erősíthetik az immunrendszert. A gomba magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú étel, amely jó forrása a B-vitaminoknak és a szelénnek.
- Bacon: Bár a bacon híresen magas zsír- és sótartalmú, mértékkel fogyasztva forrása lehet a fehérjéknek és a B-vitaminoknak.
- Mozzarella: Ez a sajt jó kalciumforrás, amely segít az egészséges csontok fenntartásában.
- Rukkola: A rukkola levelei gazdagok rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen K-vitaminban, amely segít a csontok egészségének megőrzésében.
Variációk:
- Gluténmentes: Használj gluténmentes pizzatésztát azok számára, akik gluténérzékenyek vagy -intoleránsok.
- Tejmentes: Használj tejmentes/vegán sajtot a tejtermékekkel szemben intoleráns vagy vegán étrendet követők számára.
- Húsmentes: Vegán vagy vegetáriánus változatban a bacon helyettesíthető vegán „baconnal” vagy kihagyható, helyette extra zöldségekkel, mint pl. paprika, hagyma, olívabogyó.
Érdekességek:
- A pizza története egészen az ókori Egyiptomig vezethető vissza, ahol a sütött kenyértésztát használtak a sütő hőmérsékletének ellenőrzésére.
- Bár a pizza Olaszországból származik, a legtöbb pizza stílus sajátosan amerikai találmány, beleértve a New York-i vékony kéregű pizzát és a Chicago-i mélytálú pizzát is.
- A gombák közül a leggyakrabban használt a csiperkegomba a pizzákon, de sok más gombafaj is használatos, például shiitake, portobello vagy a trüffelgomba a luxusabb változatokban.