Estike – egy fantasztikus édesség
Estike recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 32 perc.
Az aprósütemények széles választékát lehet kapni a boltokban, de a legjobbak azok, amelyeket otthon készítenek. Az Estike a legkedveltebb otthon készített finomságok egyike, és sokak szerint a legfinomabbak között van. Az Estike egy kis méretű sütemény, amelynek íze és állaga a tökélyre van hangolva. Ha keres egy fantasztikus édességet, amelyet könnyen elkészíthet, akkor az Estike aprósütemény az Ön számára.
Estike
Hozzávalók
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 12 dkg rétesliszt
- 1 teaskanál sütőpor
- mazsola
Elkészítés
- A porcukrot, vaníliás cukrot, az egész tojásokat jó habosra, fehéredésig keverjük. Majd visszaveszünk a fordulatból és lassú keveréssel a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk.
- Vajazott, lisztezett tepsibe csillagcsöves nyomózsákkal kis halmokat rakunk.
- Minden halom tetejére 1 szem mazsolát teszünk. Egy éjszaka a konyhapulton pihentetjük.
- Reggel sütjük légkeverés nélkül előmelegített sütőben 180°C fokon 7-8 percig.
- Nem szabad pirítani, figyelni kell, hogy szinte fehér maradjon a süti!
Jegyzetek
Kalória
Történet:
Az „Estike” egy hagyományos magyar sütemény, melynek nevét az a szokás adta, hogy esténként, vacsora után szokták fogyasztani. Gyors és egyszerű elkészítése miatt nagyon népszerű a magyar háziasszonyok körében. A történelem során számos variációja alakult ki, de a hagyományos recept a legnépszerűbb.
Tálalás:
Az Estikét általában magában szolgálják fel, de igazán ízletes lehet egy kis tejszínhabbal, vagy friss gyümölcsökkel is. Kiváló desszert kávéval vagy teával, de a gyerekek is nagy örömmel fogyasztják, mint egy egyszerű uzsonna.
Alternatív hozzávalók:
Az Estike nagyon sokoldalú sütemény, és számos hozzávalót lehet hozzáadni a változatosság érdekében.
- Csokoládé chips: Adjon hozzá egy marék csokoládé chipet a tésztához extra ízért.
- Dió vagy mandula: Törött diót vagy mandulát is adhat a tésztához a textúra érdekében.
- Gyümölcsök: Friss vagy szárított gyümölcsöket, például szárított áfonyát vagy apróra vágott friss almát is adhat a tésztához.
- Fűszerek: Fűszerezze a tésztát fahéjjal, szegfűszeggel vagy kardamommal a mélyebb ízért.
Egészségügyi előnyök:
Az Estike, mint minden sütemény, a mértékletesség elvét követve fogyasztható, és hozzájárul a szervezet energiabeviteléhez. A tojás, mely a recept alapja, jó fehérjeforrás, ami hozzájárul a szervezet normál működéséhez. Azonban, mint minden édesség, magas cukortartalma miatt célszerű mértékkel fogyasztani.
Variációk:
A tökéletes alap a különböző variációkhoz. Próbálkozhatunk például citromos verzióval, ahol a tésztához adunk citromhéjat és citromlevet. Vagy csokoládéssal, ahol a tésztába csokoládé chipet vagy kakaóport adunk. Diós, mákos változat is készíthető, ahol a tészta alapjához adunk darált diót vagy mákot.
Érdekességek:
Az Estike eredeti neve valószínűleg az esti órákban történő fogyasztásból ered, ahol ez a könnyen és gyorsan elkészíthető sütemény tökéletes desszert volt. A hagyomány szerint egy vidéki háziasszony találta fel, aki mindig az utolsó pillanatban sütötte meg ezt a süteményt a családja számára, amikor mindenki összegyűlt az esti teázáshoz. Ezt a hagyományt ma is sok magyar család szívesen ápolja.