Foszlós kalács Foszlós kalács

Foszlós kalács

Kelt tészta Tészták

Foszlós kalács: A finom és puha, amelyet egyszerűen elkészíthetsz otthon!

Foszlós kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A foszlós kalács egy finom és egyszerűen elkészíthető édesség, amelyet sokan szeretnek világszerte. A gazdag ízvilág és a puha, laza tészta tökéletes kombinációja, és számos különféle módon elkészíthető és ízesíthető. A foszlós kalács lehet reggeli vagy délutáni nasi, és bármelyik alkalomhoz megfelelő lehet. Emellett az otthoni elkészítés során biztosak lehetünk abban, hogy csak minőségi alapanyagokat használunk fel.

Foszlós kalács

Foszlós kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Foszlós kalács.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összesen 50 minutes
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kaloria 953 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az élesztőt meleg helyen megfuttatjuk kb. 1 dl langyos cukros (1 teáskanál kristálycukrot adtam hozzá) tejben. A tojásokat alaposan elkeverem a cukorral, majd hozzáadom felváltva a lisztet, a sót, a felfutott élesztőt és a maradék (2 dl) langyos tejet.
  • Lágy tésztát dagasztok belőle, majd a hozzáadom az olvasztott vajat, ezzel is dagasztom, egészen addig, míg a gerendáról nem csöpög a víz. 1 órán keresztül, langyos helyen a duplájára kelesztem.
  • Majd lazán átgyúrom, három részbe (copfba) veszem, összefonom, sütőpapírral kibélelt tepsiben elhelyezve, újabb félórát kelesztem. 1 evőkanál tejet elkeverek 1 tojássárgájával, és a kalácsot alaposan megkenegetem vele mindenhol.
  • 175°C fokra előmelegített sütőben sütöm kb. fél órát, addigra a teteje is szép aranybarna színt kap.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Foszlós kalács-hoz!

Kalória

Calories: 953kcalCarbohydrates: 151gProtein: 25gFat: 28gSaturated Fat: 16gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 7gTrans Fat: 1gCholesterol: 186mgSodium: 339mgPotassium: 385mgFiber: 6gSugar: 34gVitamin A: 924IUVitamin C: 1mgCalcium: 141mgIron: 8mg
Keyword kelt tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A foszlós kalács története mélyen gyökerezik a magyar kultúrában. Eredetét a középkorra vezethetjük vissza, amikor az ünnepek és jeles napok alkalmával készítették. A kalácsok különféle formákban és méretekben készültek, jelezve az alkalmat vagy az ünnepi szezont. A fonott kalácsok például húsvéti ünnepségeken voltak népszerűek, míg a kisebb, egyszerű formájú kalácsokat gyakran készítettek mindennapi élvezetekre.

Tálalás:

A foszlós kalácsot szeletelhetjük és tálalhatjuk egy szép tányéron, szórhatjuk porcukorral a tetejére extra édességért. Mellette friss gyümölcsökkel vagy egy kis tejszínhabbal is kínálhatjuk. Azoknak, akik egy kis extra finomságra vágynak, javaslom, hogy adjanak mellé egy kis házi lekvárt vagy mézet, esetleg egy pohár hideg tejfölt vagy joghurtot.

Alternatív Hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: Használhatunk gluténmentes lisztet a hagyományos liszt helyett. Az íz és textúra változhat, de a kalács még mindig finom és puha lesz.
  • Vegán változat: Cseréljük le a tejet növényi alapú tejjel, mint például mandulatej vagy zabtej. A tojást pótolhatjuk chia maggal vagy lenmaggal (1 evőkanál chia/lenmag + 2,5 evőkanál víz = 1 tojás). A vajat pedig növényi alapú margarinnal vagy kókuszzsírral helyettesíthetjük.
  • Cukormentes változat: A cukrot cseréljük le természetes édesítőszerre, mint például az eritritre, vagy használjunk természetes mézet vagy juharszirupot.
  • Töltelékkel: Hozzáadhatunk tölteléket, mint például mákos, diós, túrós vagy akár csokoládés tölteléket a kalácshoz, hogy még gazdagabb ízélményt nyújtson.

Egészségügyi előnyök:

  1. Teljes kiőrlésű változat: Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk a hagyományos fehér liszt helyett, növelhetjük a kalács rosttartalmát, ami támogatja az emésztést és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez.
  2. Cukoralternatívák: Ha természetes édesítőszereket, mint például a mézet vagy juharszirupot használunk, akkor kevesebb finomított cukrot viszünk be, ami segíthet az inzulinszint stabilizálásában.
  3. Tojás: A tojás jó forrása a fehérjének és a B-vitaminoknak, amelyek hozzájárulnak az energiaanyag-cseréhez.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a foszlós kalács még így is egy édesség, ezért mértékkel és egy kiegyensúlyozott étrend részeként érdemes fogyasztani.

Variációk:

  1. Gyümölcsös kalács: Adjunk hozzá aszalt gyümölcsöket vagy friss bogyós gyümölcsöket a tésztához egy gyümölcsös ízért.
  2. Csokoládés változat: Olvasztott csokoládét vagy csokoládé darabokat keverhetünk a tésztához.
  3. Mogyoróvaj kalács: A tészta közepébe egy vékony réteg mogyoróvajat tehetünk a csokoládéval vagy anélkül.

Érdekességek:

  1. Népi hagyományok: Magyarországon a kalácsot gyakran használták esküvőkön és egyéb jeles eseményeken. A frissen házasodott pár számára a kalácsot a fejük fölé tartották és törték szét, és a morzsolódó darabok szerencsét hoztak.
  2. Fonás: A fonott kalácsoknak különféle jelentéseik vannak a szálak száma alapján. Például a háromszálú fonott kalács a Szentháromságot szimbolizálja a keresztény hagyományban.
  3. Név eredete: A „kalács” szó eredetét a középkori latin „calacia” szóból vezethetjük le, ami egyfajta kenyér vagy sütemény volt.
(össznézettség: 197, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése