Gertrúd szelet Gertrúd szelet

Gertrúd szelet

Édes sütemény Sütemény

Gertrúd szelet: Édes örömök egy különleges süteményben

Gertrúd szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A Gertrúd szelet egy igazán ízletes és különleges sütemény, amely az édesszájúak számára nyújt kellemes meglepetést. A finom, omlós tésztával és az ínycsiklandó töltelékkel elkészített sütemény tökéletes választás a különféle családi és baráti összejövetelekhez, ünnepekhez vagy akár a mindennapi élvezethez. A Gertrúd szelet minden bizonnyal elnyeri az édesség szerelmeseinek tetszését és kellemes emléket hagy a szívükben. Fedezze fel ezt az érdekes és ízletes süteményt, amely garantáltan feldobja a hangulatot és örömteli perceket szerez a konyhában.

Gertrúd szelet

Gertrúd szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gertrúd szelet.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 474 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tésztához 6 tojás fehérjét a porcukorral habbá verünk és a 6 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk. Utána a vaníliás cukrot, majd a sütő port és 4 csomag pudingport keverünk bele.
  • Elő melegített sütőben megsütjük.
  • A krémhez a vajat a porcukorral simára keverünk, majd 4 tojássárgáját és a daralisztet tejben keményre főzünk.
  • Ha kihűlt hozzáadjuk a rumot. Ezt össze keverjük és a kihűlt tésztára kenjük.
  • A 4 tojás fehérjéből és a cukorból gőz felett kemény habot verünk és a krém tetejére kenjük.
  • Díszíthetjük csokival is.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gertrúd szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 474kcalSzénhidrát: 73gFehérje: 7gZsír: 18gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTrans Fat: 1gKoleszterin: 177mgNátrium: 194mgKálium: 105mgÉlelmi rost: 1gCukor: 59gVitamin A: 655IUKalcium: 59mgVas: 1mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Gertrúd szelet nem egy olyan sütemény, aminek több száz éves múltja van a magyar konyhában, mégis gyorsan vált népszerűvé a háztartásokban. Az elnevezése misztikusnak tűnik, de nincs mögötte hosszú történet. A legenda szerint a szeletet egy háziasszony készítette először, aki Gertrúdnak hívták. Szerette a pudingos édességeket, és egyszer ötlete támadt, hogy összekombinálja a pudingot egy finom tésztával. A sütemény pillanatok alatt híressé vált a közösségében, és mindenki Gertrúd szeletként emlegette.

Tálalás:

  1. Mielőtt felszolgálnád, pihentesd a süteményt hűvös helyen legalább 2-3 órán keresztül.
  2. Egy éles késsel vágd fel a szeleteket. A szeletek élét meghintve kakaóporral vagy porcukorral mutatósabbá teheted.
  3. Tálald egy szép desszertes tányéron, esetleg friss eperrel vagy málnával a tetején.
  4. Egy pohár hideg tej vagy egy bögre kávé kiváló kiegészítője a Gertrúd szeletnek.

Alternatív hozzávalók:

  • Tojásmentes: Ha valaki allergiás a tojásra, használj tojáspótlót vagy almás ecetet és szódabikarbónát a tésztához.
  • Gluténmentes: Ha gluténérzékenyeket vendégelünk meg, használjunk gluténmentes lisztet.
  • Vegán: Használj növényi tejet, vegán vajat, tojáspótlót és vegán pudingport.
  • Ízváltozatok: Az eper vagy málna pudingpor helyett kipróbálhatjuk más ízeket is, mint a vanília, csokoládé vagy karamell.

Egészségügyi előnyök:

  1. Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás, tartalmaz esszenciális aminosavakat, A-, D-, E- és B-vitaminokat, valamint ásványi anyagokat, mint például a foszfor és a szelén.
  2. Tej: A tej kalciumban gazdag, ami fontos a csontok és fogak egészsége szempontjából. Ezenkívül B-vitaminokat, foszfort és magnéziumot is tartalmaz.
  3. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Gertrúd szelet egy cukorban és zsírban gazdag desszert, így mértékkel és kiegyensúlyozott étrend részeként javasolt fogyasztani.

Variációk:

  1. Csokoládés Gertrúd: Az eper vagy málna pudingpor helyett használjunk csokoládé pudingport. A tésztába keverhetünk apróra tört csokoládé darabkákat is.
  2. Kókuszos Gertrúd: A krémhez keverhetünk kókuszreszeléket, és a tetejét is meghinthetjük vele.
  3. Diós vagy mogyorós változat: A tésztába vagy a krémbe keverhetünk darált diót vagy mogyorót az extra íz és textúra érdekében.

Érdekességek:

  1. Bár a Gertrúd szelet név eredetéről nincs hivatalos információ, sokan a „Gertrúd” nevet a német eredetű „lándzsa” és „erős” jelentésekre vezetik vissza. Ez talán tükrözi a sütemény karakterét: egyszerű, de erős ízélmény.
  2. A Gertrúd szelet nem csak Magyarországon népszerű, hanem sok más közép-európai országban is. A recept kissé eltérő változatai léteznek más nemzetek konyhájában is.
  3. A modern változatokban sokszor találkozhatunk olyan hozzávalókkal is, mint például a friss gyümölcsök vagy a csokoládé máz, amelyek még gazdagabbá teszik a süteményt.
(össznézettség: 334, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése