Gesztenyés kifli Gesztenyés kifli

Gesztenyés kifli

Édes sütemény Sütemény

Gesztenyés kifli recept: Hagyományos magyar édesség a téli ünnepek alkalmára!

Gesztenyés kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

A gesztenyés kifli egy ízletes sütemény, melynek eredete Magyarországra vezethető vissza. Ez a hagyományos édesség általában a téli ünnepek alkalmával készül, és egyaránt kedvelt a helyiek és a turisták körében. A sütemény gazdag, vajos tésztából készül, melyet édes gesztenyés töltelékkel töltünk meg, így egy tökéletes íz és textúra kombinációt hozva létre.

Gesztenyés kifli

Gesztenyés kifli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gesztenyés kifli.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1213 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a tejben felfuttatott élesztőt (szárazélesztő használata esetén nem kell futtatni, ekkor a tejet közvetlenül a tésztába öntöm) és a tejfölt. Beleszórom a cukrot meg egy csipet sót és jól kidolgozom; lágy kelt tészta lesz belőle.
  • Letakarva egy órát kelesztem. Ezután a tésztát kinyújtom, nagy kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatom és kifliket készítek.
  • A tölteléknek való gesztenyemasszát én még plusz rummal ki szoktam keverni, de ez nem kötelező.
  • Minden tésztakarika felső szélére teszek egy kevés tölteléket, majd felgöngyölöm a tésztát.
  • A kapott rudacskát középen meghajlítom, így kapok nagyjából kiflialakzatot
  • A sütőt 180°C fokra előmelegítem, a kifliket sütőpapírra fektetem és kb. 15 perc alatt kisütöm.
  • Még melegen vaníliás porcukorba forgatom.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gesztenyés kifli-hez!

Tápérték

Kalória: 1213kcalSzénhidrát: 141gFehérje: 19gZsír: 64gTelített zsír: 39gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 2gKoleszterin: 164mgNátrium: 699mgKálium: 672mgÉlelmi rost: 5gCukor: 11gVitamin A: 1933IUVitamin C: 31mgKalcium: 133mgVas: 7mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az őszi-téli hónapokban, amikor a levelek lehullanak a fákról és a szellő is frissebbé válik, sokan a meleg, otthoni kényelmet keresik. Ebben az időszakban Magyarországon különleges desszertek kerülnek az asztalra, köztük a gesztenyés kifli. A recept a XX. század elejéről származik, egy magyar háziasszony kísérletezéseinek eredményeként. A finom, gazdag gesztenye ízű töltelék, amely rummal és vaníliás porcukorral van ízesítve, hamar népszerűvé vált a családok körében. Ma már sokan ismerik és szeretik ezt az ízletes, omlós süteményt.

Tálalás:

A gesztenyés kifliket hagyományosan egy finom, meleg itallal szolgálják fel. Legyen az egy bögre forró csokoládé, forralt bor vagy egy kávé. Tálaláskor a kifliket szitáljuk meg vaníliás porcukorral vagy porcukorral, hogy egy még édesebb, finomabb élményt nyújtson.

Alternatív hozzávalók:

Ha változatosságra vágysz, vagy bizonyos hozzávalók nem állnak rendelkezésedre, íme néhány alternatíva:

  • Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretnél készíteni, használj gluténmentes lisztkeveréket.
  • Tej: Laktózérzékenyeknek vagy vegánoknak mandula-, zab- vagy szójatejet használhatunk.
  • Tejföl: Alacsonyabb zsírtartalmú változatot vagy növényi alapú tejfölt is használhatunk.
  • Gesztenyemassza: Ha nincs kéznél, használj frissen főzött, pürésített gesztenyét és ízesítsd cukorral és vaníliával.
  • Rum: A rumot elhagyhatjuk, vagy helyettesíthetjük rumaromával. Ha alkohol nélküli változatot szeretnénk, akkor használjuk a rum helyett almapürét vagy sűrített tejet az ízesítéshez.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gesztenye: Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen a B-vitaminokban és a káliumban. Jó forrása az antioxidánsoknak és a rostoknak, ami segíthet az emésztési folyamatokban.
  2. Vaj: A vaj magas telített zsírtartalmú, de mértékkel fogyasztva jó forrása az omega-3 zsírsavaknak és a D-vitaminnak.
  3. Tejföl: Tartalmaz probiotikumokat, amelyek jó hatással vannak az emésztésre és a bélflórára.
  4. Teljes kiőrlésű liszt: Amennyiben teljes kiőrlésű liszttel készíted a kifliket, több rostot és tápanyagot vihetsz be, ami elősegítheti az emésztést és a szív-érrendszeri egészséget.

Variációk:

  1. Csokoládés gesztenyés kifli: A gesztenyemasszába keverhetsz olvasztott étcsokoládét egy még gazdagabb ízélményért.
  2. Diós kifli: Cseréld le a gesztenyét darált dióra és mézre a töltelékben egy másik hagyományos magyar ízért.
  3. Gyümölcsös változat: A gesztenyés töltelékhez adhatsz apróra vágott aszalt gyümölcsöket, mint az aszalt szilva vagy mazsola.

Érdekességek:

  1. A gesztenyés kifli nem csak Magyarországon ismert. Hasonló receptekkel találkozhatunk más közép- és kelet-európai kultúrákban is, ahol a gesztenye a hagyományos őszi és téli ételek alapja.
  2. A gesztenye számos kultúrában jelképezte a termékenységet és a bőséget.
  3. A kifli formájú sütemények sok európai kultúrában népszerűek, és gyakran az ünnepek során készülnek, jelképezve a meghittséget és az együttlétet.
(össznézettség: 856, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése