Főispánné remeke Főispánné remeke

Főispánné remeke

Édes sütemény Sütemény

Főispánné remeke sütemény: a mennyei ízorgia titka

Főispánné remeke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A Főispánné remeke sütemény egy igazi magyar kulináris kincs, amely nem hiányozhat a legkülönlegesebb alkalmakkor terített asztalról. A süteményt elsősorban a kifinomult ízek, az összetevők harmonikus összhangja és a gazdag textúra jellemzi, melyek igazi élménnyé teszik a fogyasztását. 

Főispánné remeke

Főispánné remeke

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Főispánné remeke.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 885 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A fenti hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, két különböző nagyságú részre osztjuk.
  • A nagyobbik részt lisztezett deszkán kinyújtjuk és előzőleg kivajazott, kilisztezett tepsibe terítjük.
  • Alaposan megkenjük lekvárral, a tetején elsimítjuk a tojás kemény habbá vert fehérjét (porcukrot ki ne hagyjuk belőle).
  • A másik tésztából kis pálcikákat sodrunk, a tészta tetejét berácsozzuk.
  • Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tésztarácsok szép sárga színt nem kapnak.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Főispánné remeke-hez!

Tápérték

Kalória: 885kcalSzénhidrát: 127gFehérje: 12gZsír: 37gTelített zsír: 22gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 187mgNátrium: 552mgKálium: 154mgÉlelmi rost: 3gCukor: 59gVitamin A: 1172IUVitamin C: 5mgKalcium: 178mgVas: 5mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Főispánné remeke azok közé a magyar sütemények közé tartozik, amelynek eredetére vonatkozó információk homályba vesznek. A név, ami a “Főispánné mesterművét” jelenti, magában hordozza azt az érzést, hogy valószínűleg egy főispánné, azaz egy magas rangú nemesi feleség készítette ezt a süteményt először. Talán egy különleges alkalmi ételként került bemutatásra, vagy egy vendégváró finomságként. A pontos eredetét nem tudjuk, de mindenképpen a magyar gasztronómiai hagyomány részét képezi.

Tálalás:

A süteményt hagyományosan kocka vagy téglalap alakú szeletekre vágva tálalják. Egy kis porcukorral meghintve növelhetjük a desszert esztétikai vonzerejét. Egy bögre fekete kávé vagy egy pohár hűsítő tokaji bor kiválóan kiegészíti ezt a desszertet.

Alternatív hozzávalók:

  1. Gluténmentes változat: A hagyományos lisztet cseréljük le gluténmentes lisztre. Mindig ellenőrizze a sütőpor összetevőit is, hogy az adott termék gluténmentes-e.
  2. Vegán változat: A vajat cseréljük ki kókuszzsírra vagy margarinra, a tojást pedig flaxseed vagy chia mag “tojásra” (1 evőkanál őrölt mag + 2,5 evőkanál víz, pihentetve).
  3. Cukormentes változat: A hagyományos cukrot és a porcukrot cseréljük ki eritritolra, steviára vagy más természetes édesítőszerre.
  4. Gyümölcsvariáció: A meggylekvárt cserélhetjük sárgabaracklekvárra, áfonyalekvárra vagy más ízletes lekvárokra, attól függően, melyiket részesítjük előnyben.

Egészségügyi előnyök:

Míg a Főispánné remeke nem feltétlenül azon ételek közé tartozik, amelyeket “egészséges” címkével illethetnénk, néhány összetevője bizonyos egészségügyi előnyökkel bír:

  1. Tojás: Kiváló fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. A tojássárgája kolinban gazdag, ami fontos a sejtek és az idegrendszer számára.
  2. Citrom: C-vitaminban gazdag, ami az immunrendszer erősítésében és a bőr egészségében is szerepet játszik. A citrom antioxidánsokat is tartalmaz.
  3. Meggylekvár: A meggy antocianinokban gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Azonban a lekvár gyakran magas cukortartalmú, így mértékkel fogyasszuk.

Variációk:

  1. Töltelék: A tölteléket különböző gyümölcslekvárokkal változtathatjuk, mint az áfonya, sárgabarack vagy az eper.
  2. Díszítés: A sütemény tetejét olvasztott csokoládéval, manduladarabokkal vagy akár porcukorral is díszíthetjük.
  3. Tejszínhab: Egy finom tejszínhabbal a tetején a Főispánné remeke még gazdagabb ízélményt nyújthat.

Érdekességek:

  1. A neve, “Főispánné remeke”, arra utal, hogy a recept valószínűleg egy magas rangú hölgytől származik. Mégis, a pontos eredete és az, hogy melyik főispánné készítette először, máig rejtély.
  2. A sütemény egyik érdekessége az a kontraszt, amely a tésztája és a habos, légies tölteléke között keletkezik, amely így egy harmonikus és kiegyensúlyozott desszertet alkot.
  3. Bár nem annyira ismert és népszerű nemzetközi szinten, mint egyes más magyar édességek (pl. chimney cake vagy Dobos torta), a Főispánné remeke a magyar konyhában egy igazi klasszikusnak számít.

A Főispánné remeke tökéletes példa arra, hogy a hagyományos receptek mennyire változatosak és mennyi történetet, kultúrát és ízvilágot hordoznak magukban.

(össznézettség: 479, mai nézettség: 1 )
Tagged