Szeletelt "Főispánné remeke", hagyományos magyar desszert habos tetejével és lekváros töltelékkel, fehér tányéron. Főispánné remeke

Főispánné remeke

Édes sütemény Sütemény

Főispánné remeke sütemény: a mennyei ízorgia titka

Főispánné remeke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A Főispánné remeke sütemény egy igazi magyar kulináris kincs, amely nem hiányozhat a legkülönlegesebb alkalmakkor terített asztalról. A süteményt elsősorban a kifinomult ízek, az összetevők harmonikus összhangja és a gazdag textúra jellemzi, melyek igazi élménnyé teszik a fogyasztását. 

Szeletelt "Főispánné remeke", hagyományos magyar desszert habos tetejével és lekváros töltelékkel, fehér tányéron.

Főispánné remeke

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Főispánné remeke.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 885 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Keverd össze a vajat, tojássárgákat, sütőport, cukrot, citromhéjat, citromlevet, lisztet és a vaníliás cukrot egy nagy tálban.
  • Gyúrd össze az alapanyagokat sima és rugalmas tésztává. Oszd ketté a tésztát úgy, hogy az egyik rész kicsit nagyobb legyen, mint a másik.
  • Nyújtsd ki a nagyobbik tésztadarabot lisztezett felületen, úgy, hogy illeszkedjen a kivajazott és kilisztezett tepsidbe.
  • Helyezd át a kinyújtott tésztát a tepsibe.
  • Kend meg bőségesen a tészta alapját meggylekvárral.
  • Egy tiszta tálban verd kemény habbá a tojásfehérjéket. Fokozatosan add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot a verés közben.
  • Egyenletesen oszlasd el ezt a habot a lekvárral megkent tészta tetején.
  • Formálj vékony pálcikákat a kisebbik tészta darabból, és készíts rácsot a habos töltelék tetejére.
  • Melegítsd elő a sütőt megfelelő hőmérsékletre (általában 175°C vagy 350°F), amely ideális a sűrű, gyümölcsréteges sütemények sütéséhez.
  • Süsd a desszertet az előmelegített sütőben körülbelül 35 percig, vagy amíg a tészta rácsos teteje szép aranybarna színt nem kap.
  • Hagyd hűlni a süteményt a tepsiben, mielőtt felszeleteled. Ez a desszert legjobban kissé melegen élvezhető, esetleg tejszínhabbal vagy egy gombóc fagylalttal tálalva.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Főispánné remeke-hez!

Tápérték

Kalória: 885kcalSzénhidrát: 127gFehérje: 12gZsír: 37gTelített zsír: 22gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 187mgNátrium: 552mgKálium: 154mgÉlelmi rost: 3gCukor: 59gVitamin A: 1172IUVitamin C: 5mgKalcium: 178mgVas: 5mg
Keyword Citrom, desszert, Édes sütemény, Kézműves sütemény, Magyar konyha, Meggylekvár, Sütés, tészta, Tojásfehérje hab, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések  a Főispánné remeke recepthez:

Mi az a Főispánné remeke?

A Főispánné remeke egy hagyományos magyar desszert, amely jellemzően egy gazdag, édes sütemény, melynek alapját egy citromos ízesítésű tészta adja, amelyet meggylekvárral és tojásfehérjéből készült habbal rétegeznek. A sütemény tetejét gyakran rácsos mintázattal díszítik, amit a tészta egy részéből készítenek. Ez a desszert különösen népszerű ünnepi alkalmakkor, és a magyar konyha egyik édes klasszikusa, mely a finom ízével és látványos megjelenésével tűnik ki. A „Főispánné” elnevezés valószínűleg egy korábbi magas rangú hivatalnok feleségére utal, akinek vagy aki számára ezt a desszertet először elkészíthették vagy kedvelték különösen.

Milyen típusú lekvárt használhatok a receptben?

Bár a recept meggylekvárt ír elő, más gyümölcslekvárral is készítheted, például szilvalekvárral vagy áfonyalekvárral. Válassz magas gyümölcstartalmú, minőségi lekvárt a legjobb eredmény érdekében.

Mivel helyettesíthetem a vaníliás cukrot, ha nincs otthon?

Vaníliás cukor helyett használhatsz természetes vanília kivonatot, vagy egy rúd vanília kikapart magjait. Egy csomag vaníliás cukorhoz körülbelül fél teáskanál vanília kivonat megfelelő.

Mennyire fontos a citrom leve és héja a receptben?

A citrom frissítő savasságot és aromát ad a tésztának, ami kiegyensúlyozza a lekvár édességét. Ha nincs citromod, helyettesítheted narancslével és narancshéjjal, de a citromos íz jellegzetessége elmaradhat.

Mit tehetek, ha a tészta túl száraz vagy túl ragacsos?

Ha a tészta túl száraz, adj hozzá egy kis tejet vagy vizet, hogy könnyebben nyújtható legyen. Ha túl ragacsos, kevés liszt hozzáadásával érheted el a kívánt állagot.

Hogyan tároljam a kész süteményt?

A „Főispánné remeke” legjobb frissen tálalva, de hűtőszekrényben légmentesen tárolva 2-3 napig is megőrzi frissességét. Melegen is finom, tehát érdemes előmelegíteni, ha már állt egy napot.

Hogyan lehet a tészta tetejét szépen berácsozni?

A rácsos tetejű süteményekhez a tésztát vékony csíkokra kell vágni, és szabályos rácsot képezni a töltelék felett. Használhatsz tésztavágót vagy éles kést a pontos és egyenletes szeletekért. Ügyelj arra, hogy a csíkok ne legyenek túl vastagok, mert akkor nem sülnek át egyenletesen.

Lehet-e előre elkészíteni a tésztát?

Igen, a tésztát előre is elkészítheted, és akár egy éjszakán át hűtőszekrényben tárolhatod, így másnap csak a töltelékkel és sütéssel kell foglalkoznod.

Történet:

A Főispánné remeke azok közé a magyar sütemények közé tartozik, amelynek eredetére vonatkozó információk homályba vesznek. A név, ami a „Főispánné mesterművét” jelenti, magában hordozza azt az érzést, hogy valószínűleg egy főispánné, azaz egy magas rangú nemesi feleség készítette ezt a süteményt először. Talán egy különleges alkalmi ételként került bemutatásra, vagy egy vendégváró finomságként. A pontos eredetét nem tudjuk, de mindenképpen a magyar gasztronómiai hagyomány részét képezi.

Tálalás:

A süteményt hagyományosan kocka vagy téglalap alakú szeletekre vágva tálalják. Egy kis porcukorral meghintve növelhetjük a desszert esztétikai vonzerejét. Egy bögre fekete kávé vagy egy pohár hűsítő tokaji bor kiválóan kiegészíti ezt a desszertet.

Ital ajánló a Főispánné remeke mellé:

Gyerekeknek:

  1. Citromos jeges tea – Frissítő, nem túl édes, tökéletesen harmonizál a desszert citromos jegyeivel.
  2. Meggyes szörp – Hangsúlyozza a sütemény meggyes ízét; hűsítő választás meleg napokon.
  3. Vaníliás tejshake – A vanília sima, krémes íze jól kiegészíti a sütemény saját vaníliás aromáját.
  4. Gyümölcsös smoothie – Válassz olyan gyümölcsöket, mint az eper vagy málna, amelyek jól illeszkednek a meggyes ízvilághoz.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji édes bor – A magyar Tokaji, különösen az édesebb változatok, remekül kísérik a gazdag, édes süteményeket.
  2. Citromos limonádé – Frissítő és nem túl bonyolult, jól illik a citromos ízjegyekhez.
  3. Kávé – Egy jó minőségű, enyhén keserű kávé kiválóan ellensúlyozza a sütemény édességét.
  4. Amaretto vagy más mandula likőr – Az amaretto mandulás íze finoman kiegészítheti a sütemény vaníliás és gyümölcsös jegyeit.

Alternatív hozzávalók:

  1. Gluténmentes változat: A hagyományos lisztet cseréljük le gluténmentes lisztre. Mindig ellenőrizze a sütőpor összetevőit is, hogy az adott termék gluténmentes-e.
  2. Vegán változat: A vajat cseréljük ki kókuszzsírra vagy margarinra, a tojást pedig flaxseed vagy chia mag „tojásra” (1 evőkanál őrölt mag + 2,5 evőkanál víz, pihentetve).
  3. Cukormentes változat: A hagyományos cukrot és a porcukrot cseréljük ki eritritolra, steviára vagy más természetes édesítőszerre.
  4. Gyümölcsvariáció: A meggylekvárt cserélhetjük sárgabaracklekvárra, áfonyalekvárra vagy más ízletes lekvárokra, attól függően, melyiket részesítjük előnyben.

Egészségügyi előnyök:

Míg a Főispánné remeke nem feltétlenül azon ételek közé tartozik, amelyeket „egészséges” címkével illethetnénk, néhány összetevője bizonyos egészségügyi előnyökkel bír:

  1. Tojás: Kiváló fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. A tojássárgája kolinban gazdag, ami fontos a sejtek és az idegrendszer számára.
  2. Citrom: C-vitaminban gazdag, ami az immunrendszer erősítésében és a bőr egészségében is szerepet játszik. A citrom antioxidánsokat is tartalmaz.
  3. Meggylekvár: A meggy antocianinokban gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Azonban a lekvár gyakran magas cukortartalmú, így mértékkel fogyasszuk.

Variációk:

  1. Töltelék: A tölteléket különböző gyümölcslekvárokkal változtathatjuk, mint az áfonya, sárgabarack vagy az eper.
  2. Díszítés: A sütemény tetejét olvasztott csokoládéval, manduladarabokkal vagy akár porcukorral is díszíthetjük.
  3. Tejszínhab: Egy finom tejszínhabbal a tetején a Főispánné remeke még gazdagabb ízélményt nyújthat.

Érdekességek:

  1. A neve, „Főispánné remeke”, arra utal, hogy a recept valószínűleg egy magas rangú hölgytől származik. Mégis, a pontos eredete és az, hogy melyik főispánné készítette először, máig rejtély.
  2. A sütemény egyik érdekessége az a kontraszt, amely a tésztája és a habos, légies tölteléke között keletkezik, amely így egy harmonikus és kiegyensúlyozott desszertet alkot.
  3. Bár nem annyira ismert és népszerű nemzetközi szinten, mint egyes más magyar édességek (pl. chimney cake vagy Dobos torta), a Főispánné remeke a magyar konyhában egy igazi klasszikusnak számít.

A Főispánné remeke tökéletes példa arra, hogy a hagyományos receptek mennyire változatosak és mennyi történetet, kultúrát és ízvilágot hordoznak magukban.

(össznézettség: 582, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése