Káplán krémes Káplán krémes

Káplán krémes

Krémes Sütemény

Káplán krémes – Az egyszerűen elkészíthető, de nagyon finom hagyományos magyar sütemény

Káplán krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A Káplán krémes egy hagyományos magyar sütemény, amely nagyon finom és egyszerűen elkészíthető. A sütés során az illatos, ropogós tésztával együtt a bőségesen krémesített édes krém teszi igazán különlegessé.

Káplán krémes

Káplán krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Káplán krémes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 447 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

Tészta:

  • A lisztet szitáljuk át egy tálba.
  • A tojássárgáját keverjük el a porcukorral és a vajjal, majd adjuk hozzá a szalalkálit és a langyos tejet.
  • Öntsük a nedves összetevőket a liszthez, majd gyúrjuk össze a tésztát.
  • Tegyük a tésztát egy folpackba, majd hűtsük le legalább 30 percig a hűtőszekrényben.
  • Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd Három lapot készítünk és az előre előkészített sütőlapra helyezzük.
  • Vágjuk le a felesleges tészta részeket, majd szurkáljuk meg a tészta alját villával.
  • Süssük előmelegített sütőben 180°C fokon kb. 15-20 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

Krém:

  • A tojássárgáját keverjük el a porcukorral, majd adjuk hozzá a lisztet és a vaníliás cukrot.
  • Forraljuk fel a tejet egy lábasban, majd öntsük a tojásos keverékre.
  • Keverjük össze, majd tegyük vissza a lábasba, és főzzük közepes lángon, állandóan keverve, amíg besűrűsödik.
  • Vegyük le a krémet a tűzről, majd keverjük bele a vajat.
  • Hűtsük le a krémet, majd keverjük hozzá a tojásfehérje habját.

Összeállítás:

  • Hagyd kihűlni a lapokat, majd kanalazz rájuk a krémből.
  • Díszítsd a tetejüket ízlés szerint.
  • Hűtsük le a tortát, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Káplán krémes-hez!

Tápérték

Kalória: 447kcalSzénhidrát: 68gFehérje: 10gZsír: 15gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 0.4gKoleszterin: 133mgNátrium: 133mgKálium: 190mgÉlelmi rost: 1gCukor: 35gVitamin A: 564IUKalcium: 114mgVas: 2mg
Keyword krémes
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Káplán krémes nem csak finom desszert, de egyben történettel is bír. Az elnevezése sokak számára rejtélyes lehet, hiszen a „káplán” egy papi tisztségre utal, a „krémes” pedig a sütemény krémes állagára. A legenda szerint a desszert az 1800-as években készült először egy magyar faluban, ahol a helyi káplán volt a fő ihletője. A pap annyira szerette a krémes süteményeket, hogy a helyi cukrász készített neki egy különleges változatot, amit aztán róla neveztek el.

Tálalás:

A Káplán krémes tálalásakor fontos, hogy a tészta és a krém rétegei jól láthatók legyenek. Egy éles késsel szeleteljük a desszertet, hogy a rétegek ne nyomódjanak össze. Tálaljuk a süteményt egy elegáns desszerttányéron, mellé tehetünk egy gombóc vaníliafagyit vagy egy kis tejszínhabot. Egy-egy friss málnaszemmel vagy mentalevéllel a tetején még elegánsabbá tehetjük a tálalást.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: A lisztet cseréljük le gluténmentes sütőlisztre. Ezzel a változtatással a sütemény gluténérzékenyek számára is fogyaszthatóvá válik.
  • Laktózmentes változat: A vajat és a tejet cseréljük le laktózmentes alternatívákra. A piacon számos laktózmentes vaj- és tejalternatíva kapható.
  • Vegán változat: A tojást pótoljuk „chia tojással” (chia mag + víz keveréke, amely sűrűsödik és tojásszerű állagot eredményez). A tejet és a vajat cseréljük le növényi alternatívákra, mint pl. mandulatej vagy kókuszolaj.

Egészségügyi előnyök:

  1. Teljes kiőrlésű liszt használata: A teljes kiőrlésű liszt jó forrása az étkezési rostoknak, ami segíthet a jó emésztésben és a szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
  2. Csökkentett cukor: A porcukor helyett használjuk mértékkel természetes édesítőszereket, mint a méz vagy az agaveszirup, ami csökkentheti a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
  3. Tej: A tej kalciumban és D-vitaminban gazdag, ami fontos a csontok egészségének megőrzéséhez.

Variációk:

  1. Káplán krémes Csokoládés változat: A krémhez adjunk hozzá olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport, hogy csokoládés ízvilágot kapjunk.
  2. Gyümölcsös változat: A tészta és a krém közé rétegezzünk vékonyra szeletelt friss gyümölcsöket, mint a málna, eper vagy banán.
  3. Mogyoróvajas változat: A krémbe keverjünk bele mogyoróvajat az extra ízért és krémességért.

Érdekességek:

  1. Szalalkáli: A szalalkáli (nátrium-karbonát) a magyar konyha egyik régi hagyományos alapanyaga, főként a tésztákban. Jellegzetes, kissé mosószeres ízű vegyület, amely lúgos kémhatású, és a süteményeket könnyedebbé, laza szerkezetűvé teszi.
  2. Történelmi hátterek: Bár a Káplán krémes legendájáról beszéltünk, sok más magyar desszertnek is van érdekes történelmi háttere, amelyek a kulturális és történelmi változásokon keresztül alakultak ki.
  3. Káplán krémes a világban: Bár a Káplán krémes eredetileg Magyarországról származik, sok más országban is népszerű, különösen azokban, ahol nagyobb magyar közösségek élnek.
(össznézettség: 764, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése