Káplán krémes – Az egyszerűen elkészíthető, de nagyon finom hagyományos magyar sütemény
Káplán krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
A Káplán krémes egy hagyományos magyar sütemény, amely nagyon finom és egyszerűen elkészíthető. A sütés során az illatos, ropogós tésztával együtt a bőségesen krémesített édes krém teszi igazán különlegessé.
Káplán krémes
Hozzávalók
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1,5 dkg szalalkáli
- 1 dl tej
a krémhez:
- 3 db tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 5 dl tej
- 4 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 3 db tojásfehérje habja
Elkészítés
Tészta:
- A lisztet szitáljuk át egy tálba.
- A tojássárgáját keverjük el a porcukorral és a vajjal, majd adjuk hozzá a szalalkálit és a langyos tejet.
- Öntsük a nedves összetevőket a liszthez, majd gyúrjuk össze a tésztát.
- Tegyük a tésztát egy folpackba, majd hűtsük le legalább 30 percig a hűtőszekrényben.
- Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd Három lapot készítünk és az előre előkészített sütőlapra helyezzük.
- Vágjuk le a felesleges tészta részeket, majd szurkáljuk meg a tészta alját villával.
- Süssük előmelegített sütőben 180°C fokon kb. 15-20 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
Krém:
- A tojássárgáját keverjük el a porcukorral, majd adjuk hozzá a lisztet és a vaníliás cukrot.
- Forraljuk fel a tejet egy lábasban, majd öntsük a tojásos keverékre.
- Keverjük össze, majd tegyük vissza a lábasba, és főzzük közepes lángon, állandóan keverve, amíg besűrűsödik.
- Vegyük le a krémet a tűzről, majd keverjük bele a vajat.
- Hűtsük le a krémet, majd keverjük hozzá a tojásfehérje habját.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Káplán krémes nem csak finom desszert, de egyben történettel is bír. Az elnevezése sokak számára rejtélyes lehet, hiszen a „káplán” egy papi tisztségre utal, a „krémes” pedig a sütemény krémes állagára. A legenda szerint a desszert az 1800-as években készült először egy magyar faluban, ahol a helyi káplán volt a fő ihletője. A pap annyira szerette a krémes süteményeket, hogy a helyi cukrász készített neki egy különleges változatot, amit aztán róla neveztek el.
Tálalás:
A Káplán krémes tálalásakor fontos, hogy a tészta és a krém rétegei jól láthatók legyenek. Egy éles késsel szeleteljük a desszertet, hogy a rétegek ne nyomódjanak össze. Tálaljuk a süteményt egy elegáns desszerttányéron, mellé tehetünk egy gombóc vaníliafagyit vagy egy kis tejszínhabot. Egy-egy friss málnaszemmel vagy mentalevéllel a tetején még elegánsabbá tehetjük a tálalást.
Alternatív hozzávalók:
- Gluténmentes változat: A lisztet cseréljük le gluténmentes sütőlisztre. Ezzel a változtatással a sütemény gluténérzékenyek számára is fogyaszthatóvá válik.
- Laktózmentes változat: A vajat és a tejet cseréljük le laktózmentes alternatívákra. A piacon számos laktózmentes vaj- és tejalternatíva kapható.
- Vegán változat: A tojást pótoljuk „chia tojással” (chia mag + víz keveréke, amely sűrűsödik és tojásszerű állagot eredményez). A tejet és a vajat cseréljük le növényi alternatívákra, mint pl. mandulatej vagy kókuszolaj.
Egészségügyi előnyök:
- Teljes kiőrlésű liszt használata: A teljes kiőrlésű liszt jó forrása az étkezési rostoknak, ami segíthet a jó emésztésben és a szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
- Csökkentett cukor: A porcukor helyett használjuk mértékkel természetes édesítőszereket, mint a méz vagy az agaveszirup, ami csökkentheti a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
- Tej: A tej kalciumban és D-vitaminban gazdag, ami fontos a csontok egészségének megőrzéséhez.
Variációk:
- Káplán krémes Csokoládés változat: A krémhez adjunk hozzá olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport, hogy csokoládés ízvilágot kapjunk.
- Gyümölcsös változat: A tészta és a krém közé rétegezzünk vékonyra szeletelt friss gyümölcsöket, mint a málna, eper vagy banán.
- Mogyoróvajas változat: A krémbe keverjünk bele mogyoróvajat az extra ízért és krémességért.
Érdekességek:
- Szalalkáli: A szalalkáli (nátrium-karbonát) a magyar konyha egyik régi hagyományos alapanyaga, főként a tésztákban. Jellegzetes, kissé mosószeres ízű vegyület, amely lúgos kémhatású, és a süteményeket könnyedebbé, laza szerkezetűvé teszi.
- Történelmi hátterek: Bár a Káplán krémes legendájáról beszéltünk, sok más magyar desszertnek is van érdekes történelmi háttere, amelyek a kulturális és történelmi változásokon keresztül alakultak ki.
- Káplán krémes a világban: Bár a Káplán krémes eredetileg Magyarországról származik, sok más országban is népszerű, különösen azokban, ahol nagyobb magyar közösségek élnek.